Kretingos kultūros centro prieigas papuošė dar vienas vardinis suolas – jis skirtas Kretingoje kurį laiką gyvenusiam  ir dirbusiam garsiam šalies kompozitoriui, pedagogui, Kretingos rajono garbės piliečiui Eduardui Balsiui, kurio 100-osios gimimo metinės šiemet minimos visoje Lietuvoje.

Suolas buvo pastatytas toje vietoje, iš kurios prisėdus gerai matosi Kretingos pranciškonų gimnazija – joje E. Balsys mokytojavo ketverius metus.

Kretingiškio kalvio menininko Vinco Lučinsko sukurto suolo atkaltę ir ranktūrius puošia simboliai, atspindintys E. Balsio kūrybą – eglė, žaltys, gaublys ir smuiko raktas.

1960 m. kompozitorius gavo valstybinę premiją už baletą „Eglių žalčių karalienė“, 1974 m. – už oratoriją „Nelieskite mėlyno gaublio“.

 „Šiandien šventė visai mūsų šeimai – jos vardu dėkoju kretingiškiams už gražų tėvo pagerbimą“, – kalbėjo suolo atidengimo iškilmėse dalyvavęs E. Balsio sūnus Audrius.

Jis pasakojo Kretingoje apsilankęs pirmą kartą ir galbūt vaikščiojo tais pačiais takais, kur ir jo tėvas žingsniavo. Sūnaus manymu, kompozitorius nė vaizduot neįsivaizdavo, kad kada nors čia bus pastatytas jo atminimui skirtas suolas.

A. Balsys atskleidė įdomią detalę – jo senelis, kaip ir suolo autorius, taip pat buvo kalvis.

Suolą iškilmingai atidengė A. Balsys, kūrinio autorius V. Lučinskas, idėjos sumanytojas Kretingos kultūros centro direktorius Pranas Razmus ir rajono meras Antanas Kalnius. 

Pirmieji ant naujojo suolo prisėdo kompozitoriaus sūnus kartu su E. Balsio žmonos Adelės pussesere – Kretingos tautodailininke Laimute Jasinskaite-Grigaitiene ir jos vyru Steponu. 

Suolo atidengimo iškilmėse dalyvavę kretingiškiai buvo pakviesti į Pasaulinei muzikos ir Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai skirtą koncertą iš ciklo „Susitikimai su klasika“, kuriame klausėsi M. K. Čiurlionio kvarteto ir solistės Dovilės Kazonaitės. 

Laima Stonkuvienė

 1,277 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes