Vakar Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose nuo ankstaus ryto būriavęsi žmonės laukė ne teismo posėdžių, o teisininkų patarimų – kretingiškius nemokamai konsultavo advokatai Jonas Petrikas ir Aldona Stasiulaitienė, advokato padėjėjai Laima Jašmontienė ir Andrius Macenis, antstolės Redos Vizgaudienės padėjėja Kristina Šaulytė-Pivorienė.

Vargas dėl bendrasavininkių

Žmones pas teisininkus atginė įvairios bėdos. Viena kretingiškė teisininkų norėjo pasiteirauti, kaip išspręsti konfliktą su bendraturčiais.

Moteris gyvena antrame namo aukšte, norėtų pasikeisti stogą. Tačiau bendraturčiais ne tik nesutinka prisidėti, esą jiems ant galvų nelaša, bet ir sudarė kliūtį prie namo prieiti stogdengiams.

„Prie savo dalies be jokių leidimų prisistatė įvairių statinių, tad nėra kaip pasistatyti pastolių. O kaip be jų ant stogo palipti?“ – guodėsi moteris tikėdama, kad čia išgirs atsakymą, ką daryti toliau.

Kitas kretingiškis atskubėjo su panašia bėda. Jo rankomis statyto namo antrąjį aukštą žmona testamentu paliko podukrai, kuri nenorinti susitvarkyti dokumentų.

 „Jau daugiau nei trejus metus tampomės po teismus, nes aš noriu, kad namas būtų teisiškai padalintas. Kadangi esu jau garbaus amžiaus, noriu sutvarkyti nuosavybės dokumentus, kurie liudytų, kokia konkrečiai namo dalis man  priklauso. Kad paskui tas, kas mane prižiūrės, gavęs palikimą, neturėtų jokių problemų su podukra.

Paklausiu advokato, kodėl taip ilgai vyksta teismo procesas, parodysiu dokumentus, gal patars, kaip toliau elgtis“, – atviravo vyras.   

Nuo palikimo iki klausimų apie teistumą

Per dvi konsultacijoms skirtas valandas advokatas Jonas Petrikas priėmė 6 žmones. Visi atėjo pasikonsultuoti dėl  skirtingų dalykų ir turėdami skirtingų lūkesčių.

„Pats įdomiausias pašnekovas buvo jau tikrai devyniasdešimt metų perkopęs senolis. Jis atėjo tiesiog pasikalbėti apie gyvenimo prasmę. Tai ir šnekėjomės pradėdami nuo Smetonos laikų, prisimindami Šventąjį raštą ir jo tiesas, baigdami šių dienų aktualijomis“, – juokėsi advokatas.

Anot jo, kitus lankytojus domino testamento, palikimo, santuokos nutraukimo bendru sutikimu, žemės klausimai – būtent šie ginčai, susiję su turto paveldėjimu, santuokos nutraukimu, išlaikymo vaikams priteisimu, ir sudaro didžiąją teismuose nagrinėjamų bylų dalį.

„Žmonės norėjo sužinoti, kodėl palikimą gavo kiti, o ne jie, kaip parduoti palikimu paliktą turtą, kai yra keli paveldėtojai, su kuriais neina susikalbėti.

Teko konsultuoti norintįjį žinoti, kiek laiko žmogus laikomas teistu, kada teistumas išnyksta. O terminai yra skirtingi – atsižvelgiama į nusikaltimo sunkumo laipsnį“, – ir kitiems praversiančia informacija dalinosi advokatas.

J. Petriko žodžiais, konkretaus recepto, kaip turėtų elgtis vienas ar kitas konsultuotis atėjęs žmogus, advokatas negali duoti.

„Tam vien žmogaus pasakojimo neužtenka. Bet kokia byla sprendžiama vadovaujantis įrodymais, dokumentais. Tik tada konkrečiai žmogui galima padėti“, – teigė didelę patirtį turintis teisininkas.

Iš viso Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose vakar teisinės konsultacijos buvo atėję apie dvidešimt kretingiškių. Tiek pat jų teisme sulaukta ir pernai. 

Ginčas sprendžiamas taikiai

Galimybę pasikonsultuoti  su savo srities specialistais 60-yje šalies teismų suteikė  Nacionalinė teismų administracija siekdama, kad kuo daugiau žmonių žinotų, kaip greičiau ir efektyviau išspręsti teisinį ginčą.

Susipykus su kaimynu, sprendžiant konfliktą tarp šeimos narių dėl vaikų ar dalijantis turtą visada verta apsvarstyti taikaus ginčų sprendimo būdus, vienas iš kurių yra šiuo metu sparčiai populiarėjanti mediacija.

Galimybė gauti nemokamą teisinę konsultaciją gyventojams suteikta jau ketvirtąjį kartą. Pernai tuo pasinaudojo daugiau kaip 800 gyventojų.

Šalies teismuose kasdien išnagrinėjama po 830 bylų. Nemažą jų dalį – daugiau kaip 170 tūkst. bylų per metus – sudaro ginčai, susiję su turto paveldėjimu, santuokos nutraukimu, išlaikymo vaikams priteisimu, taip pat darbo santykiais.

Laima Stonkuvienė

 1,834 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes