Praėjusį  šeštadienį kviečiant gyventojus į ekskursijas pagaliau paskelbta apie naujojo Jauryklos upės parko įrengimo darbų pabaigą. Nors statybininkams jame dar yra ką veikti,  šiandien jis jau tinkamas  pasivaikščiojimams.

Darbai gerokai pabrango

Jauryklos parkas visoje Lietuvoje jau buvo žinomas dar net jo neįrengus.  Jį  išgarsino pati Kretingos savivaldybė, kuri keleriems mėnesiams planuotus darbus sugebėjo ištempti iki beveik dviejų metų.  

Todėl šis parkas ir kainavo nemažai.  Savivaldybės administracijos teigimu, jo įrengimas su ten esančia pramogų įranga iš viso  kainavo 358 tūkst. 584 eurus.

Pirmasis darbų taip ir nebaigęs rangovas UAB „Ringesta“  projektą įgyvendinti  buvo įsipareigojęs už 150 tūkst. eurų, tačiau ilgai vilkinęs sugebėjo padaryti tik už 71 tūkst. 533 eurus. Dėl įsipareigojimų nevykdymo Savivaldybės administracija sutartį su juo nutraukė.

Antrojo viešųjų pirkimų konkurso laimėtoja UAB „Arkosta“ įrengti parką apsiėmė  jau už 154 tūkst. 927 eurus.

Tad iš viso vien tik parko įrengimas  be įrangos kainavo 226 tūkst. 460 eurų.

Rajonui kainavo 90 tūkst. eurų

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjas Darius Martinkus „Švyturiui“ teigė, jog brangiai kainavo parke sumontuota įranga. Sūpuoklėms, vaikų žaidimų aikštelėms, stendams, tualetams, suolams, šiukšliadėžėms buvo skirta apie  80,6 tūkst. eurų.

Nemažai atsiėjo ir neapčiuopiami darbai, kurių parko lankytojai nepamatys. Projektui administruoti  buvo samdytas administratorius, Savivaldybės  specialistai dalyvavo įvairiuose „gerosios patirties renginiuose“, konferencijose, projekto įgyvendinimo susirinkimuose, kurie vyko Latvijoje, Suomijoje.

Pasak D. Martinkaus, į juos vykti  buvo būtina, nes Jauryklos parko įrengimas – tarptautinis projektas, todėl turėjo būti užtikrintas partnerių bendradarbiavimas.

„Viso tarptautinio projekto vertė yra per milijoną eurų. Jam įgyvendinti skirtomis lėšomis finansuojama ir daugiau objektų, ne tik Jauryklos parkas. Jų yra ir Lietuvoje bei  Latvijoje“, – sakė D. Martinkus.

Iš Europos Sąjungos lėšų dalies Jauryklos parkui buvo skirta 247 tūkst. 636 eurų. Valstybė prisidėjo  21 tūkst. 850 eurų.

Rajono biudžetui parkas kainavo daugiau nei buvo numatyta pradėjus jį įrengti, nes reikėjo apmokėti ir skirtumą, atsiradusį organizuojant antrąjį viešųjų pirkimų konkursą. Tad iš rajono piniginės atseikėta beveik 90 tūkst. eurų.

Papildomas rūpestis komunalininkams

Numatyta, jog Jauryklos parką prižiūrės Kretingos miesto seniūnija, o tvarkys Savivaldybės įmonė „Kretingos komunalininkas“.

Laikinai įmonės direktoriaus pareigas einanti Reda Bendikienė „Švyturiui“ teigė, jog toks naujas objektas komunalininkų labai nenudžiugino, nes jis yra pakankamai sudėtingas ir prižiūrėti jį nebus lengva.

Kol kas įmonės darbuotojai dirbo prieš praėjusį savaitgalį – ruošė parko teritoriją pirmiesiems lankytojams. Kaip teks tvarkytis žiemą, kol kas su Kretingos seniūnija nesitarta.

„Plotai dideli, takeliai siauri, todėl įvažiuoti technikai bus sunku, teks nemažai dirbti rankomis. Kol kas naujasis parkas dar yra nerimą kelianti vieta. Tačiau tikiuosi, jog susitvarkysime“, – sakė R. Bendikienė.

Kiek kainuos naujojo Jauryklos parko priežiūra, kol kas irgi neaišku. Komunalininkai skaičiuoja takų ilgius, teritorijos plotus, o įkainiai bus taikomi tokie, kokius patvirtino Savivaldybės taryba.

Beje, rajono valdžia nusprendė padaryti „eksperimentą“ – parke nebus šiukšliadėžių. Numatyta tik  prieigose pastatyti konteinerius. Mat apeliuojama į parko lankytojų kultūringumą ir tikimasi, kad žmonės nemėtys šiukšlių kur pakliūva, o nuneš jas iki konteinerių.

Taip pat dar nematyti ir ženklų, draudžiančių rūkyti ar vedžioti augintinius. Kai kurių šeštadienį po parką vaikščiojusių lankytojų nuomone, galėtų būti nustatytos vietos, kuriose rūkoriams pūsti dūmą būtų galima, o drausti vedžioti augintinius gal reikėtų arčiau vaikų žaidimų aikštelių, bet ne visoje parko teritorijoje.

Aistas Mendeika

 5,157 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes