Pranciškonų gimnazijos sporto aikštyno renovacija šiemet nepasiekė.

Į duris jau beldžiasi Kalėdos, o Kretingos rajone praėjusios kadencijos Tarybos politikų šiemet suplanuotiems kai kuriems darbams ir projektams Savivaldybės biudžete numatytų lėšų neišleista nė pusės.

Visų sumanymų nespės įgyvendinti

Tokia skandalinga situacija Tarybos nariams akis bado jau seniai. Kad Savivaldybės administracija nespėja įsisavinti skirtų asignavimų buvo jaučiama jau rugpjūtį.

Tačiau Savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Dovydas Bajoras pavojaus varpais ėmė mušti tik rugsėjo pabaigoje išvydęs šių metų biudžeto vykdymo ataskaitą.   

Tarybos nariui Dovydui Bajorui kilo abejonės, ar iki metų pabaigos bus spėta panaudoti biudžete numatytas lėšas.

„Tuo metu iki metų pabaigos buvo likę trys mėnesiai – ketvirtadalis metų. Vadinasi, ir įvairioms priemonėms biudžete skirtų lėšų tam momentui turėjo būti išnaudota apie 75 procentus.

Tačiau yra eilučių, kuriose matyti, kad tėra panaudota vos dešimtadalis tam numatytų pinigų.  Svarbiausia, kad tiems darbams, kurie yra būtini rajonui“, – teigė politikas.

Iš viso tam laikui nepanaudotų lėšų likutis siekė apie milijoną eurų. 

D. Bajoras sako suprantąs, kad dažniausiai visų atliekamų darbų pabaigtuvės sugula į metų pabaigą, dalis jau įgyvendintų projektų dar nėra įforminti ir todėl neatsispindi biudžeto vykdymo ataskaitoje. Bet akivaizdu ir tai, kad dalies pinigų iki metų pabaigos taip ir nebus spėta panaudoti, o suplanuoti darbai šiemet taip ir liks neįgyvendinti.

Direktorė pasijuto per staigiai užklupta

Su Savivaldybės administracijos vadovais apie tai buvo mėginta pasiaiškinti praėjusią savaitę vykusiame jungtiniame dviejų tarybos komitetų posėdyje,  tačiau klausantis administracijos direktorės Jolantos Girdvainės atsakymų susidarė įspūdis, kad apie šią grėsmingą situaciją savivaldybėje dar niekas nesuka galvos.

Kitaip J. Girdvainė kaip žirnius turėtų berti skaičius ir pasakotų, kokie darbai šiandien jau yra baigiami.

Ypač atsiliekama įsisavinant vietinių kelių bei gatvių projektavimui bei tiesimui skirtas lėšas.

„Aš negaliu ekspromtu jums atsakyti, kas ir už kiek jau dabar yra padaryta. To reiktų klausti programų kuratorių“, – politikams teisinosi administracijos direktorė.

D. Bajoras ją lenkė, kad jo dabar ir nedomina konkretūs skaičiai.

„Pasakykite bent tiek, ar numatyti darbai šiuo metu vyksta, ar jau dabar aišku, kad visų atskiroms programoms skirtų pinigų nespėsime sunaudoti ir kitame tarybos posėdyje juos geriau permesti toms sritims, kur jų trūksta“, – net kelis kartus prašė politikas.

Tačiau aiškaus atsakymo dviejų komitetų nariai taip ir neišgirdo. Menkai padėjo ir J. Girdvainės į pagalbą išsikviestas Savivaldybės Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjas Gvidas Jonauskas.

Patikinęs, kad D. Bajoro turima ataskaita jau yra senstelėjusi ir dabar situacija yra kiek kitokia, G. Jonauskas apie atskirų programų vykdymą  taip pat nieko konkretaus pasakyti negalėjo.

„Patikėkite manim, viskas yra vykdoma“, – įsiaudrinusius politikus ramino J. Girdvainė patikinusi, kad visai neseniai susirinkus su Savivaldybės administracijos atsakingais specialistais buvo „perbėgta“ per programų punktus ir viskas sužiūrėta.

„Tai jūs apie viską turėtumėte žinoti“, – suošė tai išgirdę Tarybos nariai.

Jungtiniame komitetų posėdyje įtampa atslūgo tik po to, kai J. Girdvainė pasižadėjo artimiausiu metu politikus supažindinti su dabartine biudžeto vykdymo situacija.        

 Sporto aikštelių atnaujinimas nepajudėjęs

Net ir tikint, kad  jau dabar visi darbai yra gerokai pasistūmėję į priekį, atsainus biudžeto vykdymas iki rugsėjo pabaigos vis vien kelia abejones, ar savivaldybės vadovai supranta Tarybos prisiimtų ir biudžeto lėšomis finansuojamų  įsipareigojimų svarbą.

Štai rajono gatvių apšvietimo sistemų modernizavimui ir jų plėtrai šių metų biudžete yra numatyta 100 tūkst. eurų. Už tokią sumą kalnų, aišku, nenuversi, tačiau nemaža dalis Kretingos ir atokesnių seniūnijų gatvių per šiuos metus turėjo nušvisti labiau.

Tačiau rugsėjo pabaigai iš šios sumos gatvių apšvietimui modernizuoti tebuvo panaudota  vos penktadalis pinigų.

Švietimo įstaigų sporto aikštynų atnaujinimui skirta 58 tūkst. eurų. Panaudota vos 7,3 tūkst. eurų. Tuo metu Pranciškonų gimnazijos asfaltuotoje krepšinio aikštelėje stovi matyt ne vieną dešimtmetį skaičiuojantys krepšiai, o kupstais nužėlusioje futbolo aikštelėje bėgiodami mokiniai galvas galėtų nusisukti.

Ir kaip norėtųsi J. Girdvaine patikėti, šios mokyklos sporto aikštyno atnaujinimas šiemet tikrai neprasidės.

Marijono Daujoto progimnazijos sporto aikštelę okupavo automobilių transportas.

Marijono Daujoto progimnazija savo sporto aikštyno visai neturi, nors pastatų užnugaryje laisvos vietos yra apsčiai. Tačiau beveik visas plotas skirtas automobiliams stovėti. Mokiniams sportuoti skirta tik viena prie aprūdijusi stulpo pritvirtinta krepšinio lenta.

Naujų sporto ir vaikų žaidimo aikštelių įrengimui numatyta 93 tūkst. eurų, o šiam tikslui neišleista nė 3 tūkst. eurų.

Dauguma daugiabučių vis dar be sklypų

Savivaldybė turi beveik 60 socialinių būstų, kurie, neabejotinai, reikalauja remonto. Tokių būstų renovavimui skirta 91 tūkst. eurų. Iki metų pabaigos likus vos trims mėnesiams šiam tikslui nebuvo panaudota nė  24 tūkst. eurų.

Ir kaip čia neprisiminsi rugpjūčio mėnesį Tarybos posėdyje politikams besiguodusios viename iš tokių socialinių būstų gyvenančios moters, kuri savivaldybės prašė palopyti grėsmingai smilkstantį namo kaminą.

Aplinkos pritaikymui neįgaliesiems šių metų biudžete numatyta 14,4 tūkst. eurų. Šiai socialiai svarbiai priemonei nepanaudotas nė vienas euras.

Atliekų tvarkymo sistemos organizavimui skirta 41,8 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus Kretingoje turėjo atsirasti modernios požeminės atliekų konteinerių aikštelės. Tačiau joms įrengti išleista tik 2,6 tūkst. eurų. Matyt, tik projektavimo darbams.   

Finansų ministerija spaudžia savivaldybes, kad šios prie daugiabučių namų suformuotų žemės sklypus. Tuomet ir daugiabučių namų gyventojai turėtų mokėti žemės mokesčius, kurie papildytų savivaldybės biudžetus.

Kol to nėra padaryta, Kretingos rajono gyventojams taikomos skirtingos mokestinės prievolės. Naujai pastatytų daugiabučių namų bei individualių namų  gyventojai žemės mokesčius moka, o senesnių daugiabučių kvartaluose gyvenantys kretingiškiai ir kitų seniūnijų gyventojai tokio mokesčio nemoka.

Sakysite, tam tikslui rajonas neturi pinigų? 

Šiemet detaliųjų, specialiųjų planų rengimui bei žemės sklypų formavimui numatyta 60 tūkst. eurų, o tepanaudota vos 9 tūkst. eurų.     

Darbus tikisi baigti kitąmet

Užtat kitur tokio atsilikimo nesijaučia.

Štai valdžios veiklai numatytos išlaidos įsisavintos 70–80 proc.  Šių metų šventėms ir įvairiausiai paramai numatytos lėšos irgi  jau baigia ištirpti.

Už nepanaudotus pinigus savivaldybės administraciją barę Tarybos nariai teigia, kad sumanytiems darbams skirtos lėšos privalo būti panaudotos. Jei šių lėšų lieka, vadinasi, tai, kas buvo suplanuota ir Taryboje patvirtinta, nėra atlikta iki galo.   

Atnaujinant Kretingos gatves didelės skubos nematyti.

J. Girdvainė visus ramino sakydama, kad jei šių metų pabaigoje kažkam ir liks pinigų, esą, nieko baisaus. Šios lėšos persikels į kitų metų biudžetą ir sumanyti darbai bus atlikti vėliau, kitąmet. 

Tačiau kodėl ne šiemet? Juk, pavyzdžiui, neįgalieji  jiems pritaikytos aplinkos pasigenda jau dabar, o mokiniai atnaujintose aikštelėse norėtų sportuoti jau kitą pavasarį.

Ir neįgaliesiems, ir mokiniams, ir neretai sukiužusiuose socialiniuose būstuose iš menkų pajamų gyvenantiems kretingiškiams lieka patikėti J. Girdvaine ir laukti kitų metų.    

Alvydas ZIABKUS

 1,573 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes