Kaip ir ankstesniais metais, populiariausia veikla Kretingos rajone su verslo liudijimais 2019 metais buvo statybos baigimo apdailos ir valymo darbai ir specialieji statybos darbai – šia veikla užsiėmė 363 gyventojai.

Individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus vykdančių kretingiškių kasmet daugėja, o populiariausių verslo užsiėmimų dešimtuką pildo visiškai naujos veiklos.


Rajone daugiausia statybininkų ir prekybininkų
Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Klaipėdos AVMI) duomenimis, 2018 metais verslo liudijimus iš viso per metus buvo įsigiję 1587 kretingiškiai, pernai – 1515.
Užtat padaugėjo dirbančiųjų pagal individualios veiklos pažymą: 2018 m. tokias pažymas buvo išsiėmę 1571, o pernai – jau 1770 kretingiškių.
Vien pirmosiomis šių metų dienomis verslo liudijimus jau įsigijo 110 gyventojų.
Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Laimutės Mačernienės teigimu, daugiausiai kretingiškių – 363 – su verslo liudijimais pernai vykdė statybos baigimo apdailos, valymo ir specialiuosius statybos darbus.
Prekyba užsiėmė 317 kretingiškių, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla – 145, variklinių transporto priemonių technine priežiūra ir remontu – 106.
„Įdomu tai, kad į populiariausių veiklų dešimtuką Kretingos rajone 2019 metais pateko kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla – ja užsiėmė 84 gyventojai.
Taip pat populiarėja trenerių darbas – šios veiklos verslo liudijimus buvo įsigiję apie 30 kretingiškių“, – sakė L. Mačernienė.


Verslo liudijimai nebrango
Fiksuotų pajamų mokesčio dydžius ir lengvatas, taikomas įsigyjant verslo liudijimus šiems metams, Kretingos rajono savivaldybės taryba patvirtino pernai rugpjūtį. Palyginti su ankstesniais metais, jų kainos nekito.
Net 40 veiklų perkant verslo liudijimus nustatytas 1 euro per mėnesį arba 12 Eur per metus fiksuotas pajamų mokestis.
Toks įkainis taikomas medienos ruošai, malkų gamybai; žemės ir miškų ūkio mašinų remontui; žvejybos reikmenų, liejinių iš vaško gamybai; įrankių galandimui; dovanų pakavimui ir kitoms.
Iš 90 galimų veiklų didžiausias – 300 eurų metinis mokestis – nustatytas 6 veikloms: statybinių dailidžių ir stalių dirbinių; medinės taros, kitų medienos gaminių, čiužinių gamybai, remontui; dirbinių iš gintaro ir jo pakaitalų gamybai; variklinių transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui; statybos baigimo apdailos ir valymo darbams, specialiesiems statybos darbams; vandentiekio, šildymo ir kondicionavimo sistemų įrengimui.
260 eurų mokestis per metus patvirtintas betono, gipso ir cemento gaminių gamybai ir pastatymui; akmens pjaustymui, formavimui ir apdailai; 231 Eur – baldų gamybai; 208 Eur – prekybai ir prekybai tik ne maisto produktais; 202 Eur – kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai.
Tarp vykdyti galimų veiklų yra ir neįprastų, pavyzdžiui, trūklių lervų gaudymas, daržų priežiūra, malkų skaldymas, šiukšlių surinkimas, astrologijos veikla, laiptinių ar langų valymas.
Į pagalbą – virtualus buhalteris
Anot L. Mačernienės, dauguma verslu užsiimančių Kretingos rajono gyventojų verslo liudijimus įsigijo nekeldami kojos iš namų – internetu.
Norint tai padaryti, tereikia prisijungti prie Mano VMI, užpildyti atitinkamą prašymą (pildoma vedlio principu) ir sumokėti apskaičiuotą fiksuoto dydžio pajamų mokestį bei valstybinio socialinio draudimo įmoką (kai verslo liudijimas išduodamas trumpesniam nei trijų mėnesių laikotarpiui).
VMI rekomenduoja fiksuoto dydžio pajamų mokestį mokėti per Mano VMI — verslo liudijimas bus išduotas greičiau nei mokant kitais būdais. Šiame puslapyje gyventojui taip pat pateikiama informacija apie įskaitytą mokesčių sumokėjimą bei nurodomas verslo liudijimo numeris.
Individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus vykdantys gyventojai turi pildyti Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o prekių ar paslaugų pirkėjams privalo išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą arba kasos aparato kvitą.
Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą taip pat galima pildyti e. būdu – VMI sukurtu virtualiu buhalteriu.
„Savarankiškai dirbantiems gyventojams skirta buhalterinės apskaitos programa padeda paprasčiau tvarkyti veiklos pajamas ir išlaidas ir leidžia sutaupyti popieriniams dokumentams pildyti, mokesčiams apskaičiuoti skiriamą laiką“, – paaiškino L. Mačernienė.
Tiesiogiai programoje galima išrašyti PVM sąskaitą faktūrą, sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą, duomenys automatiškai perkeliami į e. žurnalą.
Pagal elektroniniu būdu vedamo Pajamų ir išlaidų žurnalo bei trečiųjų asmenų pateiktus duomenis VMI gyventojams parengs preliminarias pajamų deklaracijas, kurias liks tik pasitikrinti ir pateikti.
Pasak L. Mačernienės, pradėti vesti apskaitą VMI sistemoje galima bet kurį mėnesį, tiesiog programoje reikia suvesti pajamų ir išlaidų sumas už mėnesius, kuriais apskaita buvo vedama dar nesinaudojant elektroniniu būdu.


Verslo liudijimų išdavimo pokyčiai
Nuo 2020 metų liepos 1 d. gyventojai, nuomojantys gyvenamosios paskirties patalpas, kiekvienam nuomojamam objektui turės įsigyti atskirą verslo liudijimą ir už jį sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį.
Taip pat nuo liepos 1 d. panaikinama galimybė su verslo liudijimu vykdyti pastatų ar statinių apdailos ir remonto, automobilių remonto, vaikų priežiūros, vandentiekio, šildymo, oro kondicionavimo bei elektros sistemų, įtaisų įrengimo bei remonto veiklas.
Verslo liudijimus šioms veikloms bus galima įsigyti iki 2020 m. birželio 30 d. Po šio termino, norėdami ir toliau teikti minėtas paslaugas, gyventojai galės įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą arba rinktis kitą veiklos vykdymo formą.
Mokesčių inspekcijos konsultantai gyventojams, norintiems tęsti tą pačią veiklą, suteiks visą aktualią informaciją, kaip tą padaryti.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, verslo liudijimus Lietuvoje pernai iš viso įsigijo beveik 96 tūkst. gyventojų, iš jų apie 61 tūkst. (beveik 64 proc. visų įsigijusių verslo liudijimus) tai padarė e. būdu. 2018 m. su verslo liudijimu veiklą vykdė daugiau nei 95 tūkst. gyventojų.
Populiariausios veiklos su verslo liudijimu yra gyvenamosios paskirties patalpų nuoma (neteikiant apgyvendinimo paslaugų), prekyba ne maisto produktais, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, specialieji statybos darbai, statybos apdailos ir valymo darbai.
Daugiausia verslo liudijimų buvo išduodama didžiųjų šalies miestų savivaldybėse. Naujausiais duomenimis, Vilniaus mieste verslo liudijimą įsigijo apie 25 tūkst. asmenų, Kaune – beveik 11 tūkst., o Klaipėdoje – 6 tūkst. gyventojų.

ofiso nuoma

 3,928 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes