Savanoriaujantys kretingiškiai karantino metu pristato maisto produktus rizikos grupėje esantiems rajono ir miesto gyventojams.

Dėl ekstremalios padėties ir karantino atsidūrusiems sudėtingoje situacijoje gyventojams pasiruošę padėti savanoriai. Jų Kretingoje jau susibūrė daugiau nei keturiasdešimt.

Prekių sąrašas – iš vakaro

Viena iš jų, 34-erių Emilija, keliskart per savaitę skambina garbaus amžiaus močiutei, kuriai padėti paprašė toli nuo jos esantys artimieji.

„Močiutė niekur iš namų važiuoti nenorėjo. Ji, nors ir sulaukusi garbingo amžiaus, savarankiška, viską pasidaro pati, jai reikia tik parnešti maisto produktų bei vaistų.

Nueitų, kaip sakė, ir pati, tačiau žino, kad reikia laikytis valdžios rekomendacijų. Susiskambiname beveik kasdien, pasikalbame apie situaciją Lietuvoje, ji papasakoja, kaip jaučiasi“, – pasakojo moteris. 

Produktų močiutei Emilija eina pirkti dukart per savaitę – trečiadieniais ir šeštadieniais.

Prekių sąrašą senolė sudaro iš vakaro. Raštelį ir pinigus sudeda į maišelį. Jį Emilijai įduoda truputį pravėrusi duris.

Lygiai taip pat pirkinius ir kasos čekį bei grąžą pasiima.

„Prašo parnešti pieno produktų, duonos, daržovių. Pastarąsias perku turguje – pasak močiutės, žmonių namuose užauginti svogūnai, česnakai ir gražesni, ir geresnės kokybės. Net citrinos iš turgaus pirktos geresnės.

Į turgų einu anksti, tada žmonių dar yra mažai. Paskui viską, ko reikia, nuperku parduotuvėje, ir nešu močiutei. Kai pamatau ją laukiančią ir per langą ranka mojančią, taip gera širdy!“ – atviravo Emilija.

Pagalbos paprašė tik du kretingiškiai

Iki šiol savanorių pagalbos yra paprašę du saviizoliacijos privalėję laikytis kretingiškiai, kuriems reikėjo parnešti maisto produktų.   

„Kol kas masiškai pagalbos prašančių nėra, situacija pakankamai rami. Atvežti maisto siūlo ir pačios parduotuvės, žmonės tuo aktyviai naudojasi. Labai gerai, kad kretingiškiai supranta, jog šiuo metu norint apsaugoti save ir kitus reikia būti namuose. Duok, Dieve, kad taip ir toliau būtų“, – sakė Kretingos parapijos Socialinės sekcijos vadovė Birutė Viskontienė.     

Praėjusią savaitę šių gyventojų saviizoliacijos laikotarpis baigėsi, tad jiems maisto produktų nebereikia pristatyti į namus.

Aktyvūs, pilietiški ir į koronaviruso rizikos grupę nepatenkantys savanoriai buriami tik tokioms veikloms, kurias galima organizuoti nuotoliniu būdu arba maksimaliai išlaikant socialinę distanciją su kitais asmenimis.

Savivaldybės mero padėjėja Simona Dumčiūtė pasakojo, kad registruodamiesi savanoriai nurodo, kokia veikla galėtų užsiimti: budėti prie telefono, nuotoliniu būdu maketuoti, montuoti vaizdo medžiagą, skleisti svarbią informaciją apie koronavirusą.

Pateikia žmonės ir savo pasiūlymų. Pavyzdžiui, moterys siuva apsaugines kaukes, kiti savanoriai surinko informaciją apie kavines, kurios teikia maistą išsinešti arba gali pristatyti į namus, ir panašiai.

 Orientuojasi į rizikos grupę

„Mūsų pagalba orientuota į rizikos grupėje esančius žmones: senyvo amžiaus, sergančius lėtinėmis ligomis, kurie neišeina iš namų.

Didelio poreikio padėti dar nėra, tačiau savanoriai tam pasiruošę. Žinoma, saugiu atstumu, nes jeigu jie savęs nesaugos, negalės padėti ir tiems, kuriems pagalba bus reikalinga“, – kalbėjo S. Dumčiūtė.

Gyventojams teikiama ir nuotolinė psichologinė pagalba, tad norintieji ją gauti gali registruotis čia.

Norintieji prisijungti prie savanorių komandos, registruokitės čia.

 2,366 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes