Mindaugas Dagilis lėktuvais domėjosi nuo vaikystės, tad ir pasirinko su aviacija susijusias studijas. Asmeninio archyvo nuotr.

Žiupsnelis šviesos – kasdien vis didėjančios mirčių ir susirgimų COVID-19 statistikos fone. Pasidžiaukime mūsų kraštiečio Mindaugo Dagilio pasiekimais. Iš Kretingsodžio į Kauną išvykusio jaunuolio, buvusio Pranciškonų gimnazijos moksleivio, baigiamasis bakalauro darbas pripažintas vienu geriausiu Lietuvoje.

Sukūrė programą skrydžiui analizuoti

Mindaugas baigė studijas Kauno technologijos universitete (KTU). Ir dar iki karantino Susisiekimo ministerijos organizuotam konkursui transporto tematika pateiktas jo darbas buvo pripažintas geriausiu tarp baigiamųjų transporto inžinerijos bakalauro darbų.

Darbą kretingiškis apsigynė dar birželį, bet konkursas vyko toliau ir buvo organizuojamas keliais etapais.

Konkursui M. Dagilis pateikė Aviacijos inžinerijos studijų programos darbą „Mažo standumo lėktuvų skrydžio modeliavimo realiu laiku tyrimas“.

Kaip „Švyturiui“ pasakojo vaikinas, šnekant ne inžinerine kalba, jis sukūrė programą, padedančią analizuoti žmogaus jėga (ir ne tik) varomo lėktuvo skrydį.

„Pasirinktai temai nagrinėti reikėjo pasitelkti nemažai fizikos ir matematikos teorijos – daugiau nei įprasta darbams stransporto tematika. Išskirtinis mano bruožas – kad didžiąją darbo dalį sudarė kompiuterinės programos kūrimas. Nors šiuolaikinėje inžinerijoje to prireikia vis dažniau, Lietuvoje inžinerinės krypties baigiamuosiuose darbuose su savo kūrybos kodu dirbama gana retai“, – pasakojo jaunasis inžinerius.

DARBO SKELBIMAI

Lėktuvai traukė nuo vaikystės

Šiuo metu Mindaugas dirba vienoje su aviacija susijusioje įmonėje, kurioje atliko praktiką dar būdamas studentas. Kretingiškio pareigybė vadinasi eksperimentinio baro technikas.

Jaunuolis į darbą važinėja Prienų rajone, o gyvena Kaune.

Lėktuvais Mindaugas susidomėjo dar vaikystėje, net ir kompiuteriniuose žaidimuose dominavo ne kas kitas, o oro transportas.

„Gyvenau prie Kauno, Aleksote, tad lėktuvus mačiau iš arti. Į Kretingą atsikėlėme, kai mokiausi penktoje ar šeštoje klasėje. Kretinga man irgi tapo savas miestas, bet kai studijavau Kaune, dabar gyvenu, čia irgi jau yra mano namai. Tarsi grįžau į savo kraštą“, – kalba vaikinas.

Velykas šventė be tėvų

Į Kretingsodį pas tėvus jaunuolis įprastai sugrįžta kartą į mėnesį ar du.

Ir didžiąsias metų šventes buvo pratęs sutikti su šeima, bet karantinas įsigaliojusią tradiciją pakeitė. Velykas Mindaugas šventė Kaune, šį savaitgalį per Atvelykį irgi lieka čia.

„Bet mano tėvai nėra vieni. Su jais – du mano broliai studentai, nes jų studijos šiuo meyu sustabdytos“, – sako M. Dagilis.

Dėl pasaulyje siaučiančios COVID-19 epidemijos kretingiškis sako panikos nejaučiantis. Jaunuolis labiau nerimauja ne dėl sveikatos, bet dėl darbo.

„Visa aviacija dabar sustojusi, tad tai paliečia ir mane“, – kalba M. Dagilis.

Darbus vertino didžiausių įmonių vadovai

Konkursą studentų baigiamųjų darbų transporto tematika Lietuvos Respublikos (LR) Susiekimo ministerija organizuoja jau penktą kartą.

Vertinant darbus buvo kreipiamas dėmesys į baigiamųjų projektų darbo idėjos bei sprendimo inovatyvumą, ekonominį pagrįstumą ir pritaikomumą, analizių bei sprendinių kokybę.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė Susisiekimo ministerijai pavaldžių didžiausių Lietuvos transporto įmonių vadovai.

 2,215 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes