Per karantiną pradėjęs kepti duoną keturių vaikų tėvas Vytautas Viščiūnas sako, kad svarbiausia gausios šeimos galvai – daug dirbti.

Vaikams – darbštaus tėčio pavyzdys
Kurmaičiuose gyvenantis Vytautas iš tiesų yra darbštuolis. Kasdien grįžęs iš darbo vietos įmonėje, pluša savo namuose. Gausiai savo šeimai namą įkūrinėja pats savo rankomis.
Statybas šypsodamasis vadina amžinosiomis, bet turi ir idealiai įrengtą kampelį rūsyje, kur pats savo rankomis sienas iškalė medžio lentelėmis.
Todėl savo trims sūnus ir dukrai yra darbštaus tėčio pavyzdys.
Vytautas su žmona Ilona, Klaipėdos vaikų ligoninėje dirbančia slaugytoja, augina tris sūnus – septyniolikmetį Julių, vienuolikmetį Martyną, aštuonerių Mindaugą – ir keturiolikmetę dukrelę Kotryną.
Tėčiui darbuojantis namuose jam bando talkinti mažiausieji, o vyriausiasis, Julius, domisi kulinarija. Baigęs mokyklą ketina studijuoti maisto gamybą, o dabar šeimos darbininkus neretai palepina mėsos patiekalais, ypatingais karštais sumuštiniais, kokių paruošti nemoka net mama.

Tėtis kepa duoną
Julius – ne vienintelis vyras Viščiūnų virtuvėje. Čia mėgsta pasisukioti ir šeimos galva.
Vytautas mėgsta šeimyną palepinti savo ypatingosiomis keptomis bulvėmis su lašinukais, kurias ypač giria dukrelė Kotryna. O karantino metu įgyvendino vieną puoselėtą svajonę – pradėjo kepti duoną be mielių. Receptu pasidalino ir raugo davė žmonos mama.
Taip nuo karantino pradžios iš gausios šeimynos namų dingo pirktinė duona. Turbūt ir visam laikui.
Vytautas kepa ir baltą, ir ruginę. Pats sako, kad pastaroji jam dar sunkiai pavyksta, bet žmona užginčija: „Man ji labai tinka. Todėl Vytautas ruginę kepa man, o baltą – vaikams. Tik jis pats nori, kad juoda taip iškiltų, kaip balta“.
Pirmosiomis savaitėmis tėčio kepta duona labai greitai dingdavo nuo stalo, o dar juk reikia ir draugus pavaišinti.

Šeimą lydi malonūs sutapimai
O draugų Vytauto dėka Kurmaičiuose netrūksta. Ne veltui praėjusį penktadienį buvo nominuotas geriausiu rajono kaimynu. Ir tai buvo ne vienintelė priežastis Viščiūnams švęsti. Būtent prieš savaitę jauniausiam Viščiūnui, Mindaugui, suėjo 8-eri.
Gražių sutapimų Viščiūnų šeimoje yra ir daugiau. Birželio 4-ąją, „Švyturio“ darbuotojams apsilankius šioje gražioje šeimoje, Ilona šventė 45-erių metų jubiliejų.
O lygiai prieš 21-erius metus, birželio 5-ąją, Vytautas su Ilona ir susipažino. Tada dar būsimos žmonos gimtadienio proga.
Tada Ilona gyveno Tūbausiuose, o Vytautą iš Šauklių atsivežė Ilonos pažįstami, vykdami į vasaros sezono atidarymą Palangoje.
„Visiems sakau, kad Vytautas yra mano gimtadienio dovana“, – juokiasi Ilona.
Moteris sako, kad išsipildė jos močiutės žodžiai: „Katras bus tau žadėtas, tas pats ateis į tavo namus“.

Kas gi svarbiausia, auginant keturis vaikus?
„Svarbiausia yra daug dirbti. Tik nesakykite niekam, kad labai lengva vaikus auginti“, – sako daugiavaikis tėtis.
Ir priduria: „Mano nuostata tokia, kad jie užaugtų dori vaikai, kad mokintųsi“.

Tėčių vaidmuo šeimoje – ypatingai svarbus
Pirmąjį birželio sekmadienį Lietuvoje švenčiama Tėvo diena. Ši diena šalyje minima nuo 2009 metų, kai Lietuvos Respublikos Seimo nariai ją įteisino kaip šventinę dieną.
Tėvo diena pirmą kartą oficialiai paminėta 1910 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šaltiniuose teigiama, kad judėjimą tėvams pagerbti sukūrė Louisa Dodd mirus jos mamai gimdant šeštą vaiką. Vienas likęs L. Dodd tėvas užaugino šešias savo atžalas.
Nacionaline švente Tėvo diena pripažinta tik 1972 metais.
Anot vieno žymiausių XX amžiaus pradžios psichologo Alfredo Adlerio, praėjusiame amžiuje vyras neteko savo, kaip pirmykščio jėgos, galios turėtojo, vaidmens, bet tai nereiškia, kad vyro įtaka ir vaidmuo šeimoje sumenko. Kintant socialinei aplinkai, santykiai tarp šeimos narių ir pasiskirstymas vaidmenimis taip pat keičiasi.
Anksčiau tėčiai buvo suprantami kaip šeimos maitintojai, išlaikytojai, tačiau pamažu šis vaidmuo nyksta ir tėvas yra suvokiamas kaip lygiavertis su motina buities ir atžalų auklėjimo klausimais. Šiandien vaikais stengiasi vienodai rūpintis abu tėvai, negana to, yra ir tokių šeimų, kuriose vaikus augina, auklėja ir namų ūkį prižiūri tėčiai, nes mamos siekia karjeros, uždirba pinigus šeimos pragyvenimui.
Tėčio vaidmuo ugdant atžalas šeimoje yra nepaprastai svarbus. Vaikas, ypač berniukas, perima iš tėvo daugelį savybių, nes yra linkęs jį kopijuoti, o mergaitėms tėvo paskatinimai, padrąsinimai suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Tėtis, rodantis vaikams besąlyginę meilę, bendraujantis su jais, nustatantis šeimoje pareigas ir pats jas atliekantis, besidomintis jų ugdymu, lavinimu bei organizuojantis vaikų laisvalaikį, tampa jiems autoritetu.
Įrodyta, kad tėtis labiau nei mama padeda įveikti vaikams sunkumus. Kiekvienam vaikui sunkiose situacijose itin svarbus tėčio palaikymas, gyvenimiški patarimai. Mamos reiškiamas palaikymas sudėtinguose gyvenimo etapuose yra labiau susijęs su užuojauta, jausmais, tuo tarpu tėčio – su išsakomais sprendimais, kaip įveikti kilusias problemas.

Kurios su tėčiu praleistos akimirkos vaikams pačios brangiausios?
Kotryna: man svarbiausia, kad tėtis nori mums gero, skatina mokytis, kai kažką blogai darai, neleidžia to daryti, pataiso, paaiškina. O labiausiai patinka su tėčiu keliauti, nes su juo visur visada labai linksma, daug žaidimų žaidžiam. Linksmiausia su tėčiu važiuoti į atrakcionus, nes mama visko bijo, o tėtis – ne.
Julius: ryškiausiai prisimenu išvykas su tėčiu į gamtą, pasivažinėjimus su rogutėmis, o dabar man labai svarbu, kai jaučiu jo palaikymą ir pagalbą.
Martynas: kai einame grybauti
Mindaugas: man linksmiausia su tėčiu maudytis. Mama bijo, kad paskęsim, o tėtis nieko nebijo.

 2,435 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes