Vasara yra uogų metas. Sveikatai ypač naudinga tokia didelė egzotiška uoga – avokadas. Nežinojote? Avokadas tikrai yra vaisius ir pagal mokslininkų apibrėžimus – tikrų tikriausia uoga.
Sveikatai naudingos avokado savybės:
• iš kitų vaisių avokadas išsiskiria tuo, jog turi daugiausia riebalų;
• avokado riebalai – tai mononesotieji aliejai, kurie mažina kraujospūdį, sutepa sąnarius, mažina artrito riziką, ir gerina moterų vaisingumą;
• veikia priešuždegimiškai dėl unikalių riebalų, kupinų fitosterolių, t.y. augalinių hormonų, tokių kaip kompesterolis, beta-sitosterolis ir stigmasterolis, kurie padeda kontroliuoti uždegimą;
• turi daug kalio ir mažai natrio, kas mažina kraujo spaudimą ir insulto riziką;
• avokado aliejus turtingas antioksidantų ir mononesočiųjų riebalų, kurie saugo nuo širdies ligų ir infarkto;
• mokslininkų įrodyta, jog sveikieji riebalai padidina vaisingumą ir nevaisingumo gydymą.
Maistui naudojamas vaisiaus vidus be odelės ir be kaulo. Tiesa, kaulas irgi yra vertingas – sumaltas naudojamas grožio procedūrose.
Avokadą tinka maišyti tiek su vaisiais, tiek su daržovėmis: vaisių kokteiliams, salotoms, vietoje sviesto ant duonos, daržovių ar vaisių pastoms.
Ypač vertingas vartojant aliejaus pavidalu.
Tačiau mūsų parduotuvių lentynas avokado vaisiai pasiekia šaldomi žemoje temperatūroje dar nesunokę, natūrali jų vegetacija sustabdoma, ir vargu, ar mokslininkai kišis į maisto industriją, atlikdami tyrimus, kurie parodytų, kiek naudingųjų medžiagų juose išlieka po tokio atgabenimo.
Linkiu švelnios ir turtingos, lyg avokado minkštimas, dienos!
Daugiau informacijos apie įvairius augalus – Facebook zolininke.lt

Silvija Statkutė

 1,032 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes