Nors Vydmantų, Darbėnų ir Padvarių tvenkiniuose rasta žarninių enterokokų, bet specialistų teigimu, jų kiekis neviršija nustatytos higienos normos. Kretingos rajono savivaldybės nuotr.

Liepos mėnesio paskutinėmis dienomis atlikti maudyklų vandens ir smėlio kokybės tyrimai rekreacinėse zonose, kurias itin pamėgę Kretingos rajono gyventojai ir svečiai: Kretingos Dvaro parko I-ojo tvenkinio, Padvarių tvenkinio ties Kurmaičiais, Darbėnų tvenkinio, Kašučių ežero, Juodupėnų tvenkinio, Salanto upės prie užtvankos Salantuose, Klibių tvenkinio ir Vydmantų tvenkinio.
Vydmantų, Darbėnų ir Padvarių (ties Kurmaičiais) tvenkiniuose buvo rasta iki 2 kolonijų žarninių enterokokų, tačiau jų kiekis neviršija nustatytos higienos normos ir maudytis šiuose vandens telkiniuose yra saugu, kaip teigia Savivaldybės specialistai.


Žarninių enterokokų skaičius 100 mililitrų maudyklos vandens turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijų.
Žarniniai enterokokai vandenyje yra fekalinės taršos įrodymas. Didelis vandens užterštumas žarniniais enterokokais gali sukelti vidurių šiltinę, dizenteriją, yra grėsmė susirgti Hepatitu A, roto ir noro virusinėmis infekcijomis.
Taip pat galimos odos alerginės reakcijos – paraudimai, išbėrimai.
Tarša vandens telkiniuose priklauso nuo įvairių veiksnių: meteorologinių sąlygų, oro temperatūros, paplūdimių užimtumo, nuotekų patekimo į maudyklas, kitų vandens taršos šaltinių, todėl rekomenduojama nuolat sekti informaciją.
Tyrimus atlieka Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyrius.

 10,437 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes