Kūlupėniškiai mokėsi gaminti indus ir juos glazūruoti. Organizatorių nuotr.

Amatai – tradicinės profesijos, kurių atstovai vadinami amatininkais, o dirbiniai paprastai gaminami rankiniais įrankiais arba neautomatinėmis mašinomis. Amatų paslaptys buvo perduodamos iš kartos į kartą.


Keramika yra vienas seniausių amatų ir meno formų, siejama su civilizacijos pradžia. Kadaise moliniai indai pavertė klajoklį sėsliu, padėjo atsirasti tautų bruožams.

Audėja Regina Tilvikienė pristatė karpinių parodą „Improvizacija senovinių dirvonų raštais“.


Keramikos gamyba susideda iš žaliavos (molio, kaolino, glazūros, glazūros dažų) parengimo, formavimo, džiovinimo ir degimo. Formuojama plastiškuoju, pusiau sausu ar sausuoju ir liejimo būdu. Glazūra, dažai užnešami purškimo būdu, rankomis, liejimu.
Šiais metais minint tautodailės metus, Kretingos rajono Motiejaus Valančiaus bibliotekos Kūlupėnų filialas vykdo projektą „Tautos kūrybos turtai“.
Su šiuo senu – keramikos – amatu kūlupėniškius supažindino edukatorė, meno pedagogė Indrė Paulienė.
Suaugusieji bibliotekos lankytojai aktyviai dalyvavo popietėje ir gilinosi į galbūt daugeliui nepažintą amatą.
Edukacija suteikė daug džiaugsmo, dalyviai sėkmingai pasidarė savo darbelius. Edukaciją sudarė du užsiėmimai: molinių indų gamyba ir darbų glazūravimas.


Labai džiaugiamės, kad su biblioteka bendradarbiauja Kartenos mokykla – daugiafunkcis centras. Dėkojame jos direktorei Laimai Mačernienei, kad turėjome galimybę išdegti padarytus darbus. Malonu, kad Kūlupėnuose turime tokių puikių žmonių kaip mūsų Indrė Paulienė, kuri nepagailėjo laiko, nuoširdžiai mokė mus keramikos paslapčių.
Rugsėjo pradžioje turėsime galimybę surengti darbų parodėlę „Pirmasis keramikos darbas“.

Daugelį metų mus džiugina nuostabiais austais darbais Regina Tilvikienė. Šį kartą audėja parengė karpinių parodą „Improvizacija senovinių dirvonų raštais“, kuri šiuo metu džiugina bibliotekos lankytojus.
Vasara turtinga, gilinomės dar į vieną amatą atviroje lauko erdvėje. Vilnos vėlimas po liepa – „Vasarą netingėsi, žiemą nebadausi“, kaip sako senoji lietuvių patarlė. Arba, kitaip sakant, vasarą netingėsi, žiemą kojų nešalsi.
Vėlėme šlepetes, vis atsigręžiame į senuosius amatus.
Džiaugiuosi, kad bibliotekos lankytojai mėgsta edukacijas, aktyviai jose dalyvauja, taip pat aktyviai įsijungia ir mūsų jauniausieji bibliotekos lankytojai vaikai.
Manau, kad kol bus susidomėjusių lankytojų, tol šita tradicija gyvuos mūsų filiale.
Iki kitų kartų.

Vilija Macienė,
vyresnioji bibliotekininkė

 11,493 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes