Paroda sulaukė didelio susidomėjimo. Autorės nuotr.

Praėjusią savaitę Lietuvoje, Kretingos kultūros centre, buvo pristatyta paroda „Vytis – Lietuvos ir lietuvių unikalią ekspoziciją apie Jungtinėse Valstijose per pastaruosius keturis dešimtmečius išeivijos kurtus tautinius simbolius, puoselėtą istorinę atmintį.


Tikslas – parodyti meilę Tėvynei

Parodoje daugybė eksponatų su išeivijoje gimusiais Vyčiais, Geležiniais vilkais, Amerikos lietuvių bendruomenėje platintais plakatais, patriotinių organizacijų simbolika. Ši Lietuvos valstybingumą menanti simbolika jau 1988 metais pasiekė laisvėjantį kraštą, buvo naudojama daugiatūkstantiniuose mitinguose, tapo mūsų kasdienybės dalis. Jų tarpe yra ir simboliai, labai prigiję šiandieninėje Lietuvoje: naudojami „Lietuvos geležinkelių“, platinami Lietuvos pašto milijoniniu tiražu, mielai naudojami ir garsių lenktynininkų, ir eilinių vairuotojų.
Parodos kūrėjas Gintaras Karosas paaiškina, kad ekspozicijos tikslas yra parodyti, kiek daug yra padaryta dėl Lietuvos užsienyje, dėl nepriklausomybės, dėl laisvės, iš meilės, parodyti, kad net išvykę mūsų tautiečiai savo širdyje brangino Lietuvą. Parodyti mūsų jaunimui, kokie mes esam ir, kad turime unikalią istoriją, kurią reikia vertinti. Tačiau nors tiek visko buvo daryta, tiek darbo atlikta, visa tai nebuvo sudėta į vieną… „Kažkas padarė, pamanė, kad nelabai gerai, padėjo į dėžę ir viskas“ Bet tai mūsų tautos istorija.

Daug simbolikos – Amerikos lietuviams
Gintaras Karosas ir jo bendraminčiai dar prieš 40 metų Amerikos lietuvių jaunimo sąjungos informaciniame biure, vėliau – per kompanijų „Baltic Enterprises“ ir „Baltic Associates“ informaciją, leidinius, vaizdinę produkciją, per visos Amerikos tautinius festivalius kilnojamomis parodomis bandė pasiekti jau nutautėjusius išeivius, grąžinti jiems lietuvišką dvasią ir kartu pasakoti apie Lietuvą, jos vargus okupacijoje, ko niekas iki tol plačiai nedarė.


Daug simbolikos ir literatūros anglų kalba buvo skirta Amerikos politikams. Specialiai šiai parodai nuotraukas atsiuntė prezidentų Ronaldo Reigano ir Džordžo Bušo bibliotekos-muziejai Kalifornijoje ir Teksase. JAV lietuvių jaunimo plakatai išgarsėjo visoje Amerikoje, kai Jungtinių Valstijų vadovai viešai demonstravo lietuviškus simbolius, po ko Baltijos kraštų likimu ėmė intensyviai domėtis ir didžioji Vakarų spauda.


Paroda įdomi tuo, kad Lietuvos žmonės galli sužinoti, kas iš tikrųjų kūrė tokį populiarų krašte modernų „Vytį“, ant marškinėlių, suvenyrų spausdinamą Geležinį vilką, iš kur atkeliavo lipdukai „Žalgiris“ ar Persitvarkymo Sąjūdį remiantys plakatai.


Gintaras Karosas parodoje pasakojo, kaip Vytis pirmiausia išpopuliarėjo Amerikoje, marškinėliai su jo atvaizdų buvo patys pačiausi ir tik vėliau lietuviai taip pat stipriai Vytį pamilo.

 4,797 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes