Vydmantiškiai jau antrus metus kruopščiausiai Lietuvoje renka elektronikos atliekas.

Jau antrus metus iš eilės daugiausiai elektros ir elektroninės įrangos atliekų Lietuvoje surinko Kretingos rajono Vydmantų kaimo bendruomenės centras „Vydmantai“! 

Vydmantiškiai surinko 8,3 t atliekų, tai yra, daugiau nei 9 proc. visų Lietuvoje surinktų atliekų. Iš viso Lietuvos bendruomenės per metus surinko 72,3 t elektros ir elektroninės įrangos bei nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekų.

Vydmantiškiai aktyviausiai atliekas rinko atliekas Klaipėdos, Šiaulių, Telšių ir Tauragės apskrityse. Todėl už surinktas atliekas gautus taškus, kaip ir kitos Lietuvos bendruomenės, galės iškeisti į projekto rėmėjų įsteigtus prizus.

„Aplinkosauginiame projekte iš viso dalyvauja daugiau kaip 800 bendruomenių iš visos Lietuvos.

Per aštuonerius metus nuo projekto „Mes rūšiuojam. Vasara“ vykdymo pradžios Lietuvoje surinkta daugiau kaip 648 tonos elektronikos atliekų.

Kauno, Marijampolės ir Alytaus apskrityse daugiausiai atliekų (7,9 t) surinko Geisteriškių kaimo bendruomenė, o Panevėžio, Utenos ir Vilniaus apskrityse – Zarasų rajono savivaldybės administracijos Salako seniūnija (2,74 t). Šioms bendruomenėms, kaip ir „Vydmantams“, atiteks 200 eurų vertės kuponas prekėms įsigyti. Be to, Vydmantų kaimo bendruomenės centras ir Geisteriškių kaimo bendruomenė laimėjo papildomą 200 eurų vertės kuponą, nes surinko daugiausia elektronikos atliekų tarp visų šalies bendruomenių ir tą jau padarė antrus metus iš eilės.

Šiame projekte dalyvavusios bendruomenės per 2018-2019 metų sezoną surinko 65 tonas elektronikos ir baterijų atliekų.

Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijos atliekų negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Patekusios į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą), atliekos gali užteršti ją pavojingomis toksiškomis medžiagomis kaip gyvsidabriu, švinu, kadmiu ar chromu ir pakenkti gamtai bei žmonių sveikatai.

Perdirbant atliekas taupomos žaliavos ir saugoma aplinka nuo taršos.

 159,626 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes