Dėl metų metais nesibaigiančių Kretingos sporto ir pramogų komplekso statybų Kretingos rajono savivaldybė šiuo metu bylinėjasi su trimis įmonėmis. Ligitos Sinušienės nuotr.

Dėl Kretingos sporto ir sveikatingumo centro nesėkmingų statybų rajono savivaldybė bylinėjasi net trijuose teismuose su trimis įmonėmis. Dviejose – kaip ieškovė, vienoje – kaip atsakovė. Teismuose Savivaldybė tikisi susigrąžinti daugiau nei pusę milijono ir išsaugoti 28 tūkst. eurų vertės LED šviestuvus.

Iš „LitCon“ reikalauja 228 tūkst. eurų
Sporto ir sveikatingumo centro statybos Kretingoje vis dar vadinamos prioritetinėmis rajone, bet slegiamos skandalų, įvairiausių nesusipratimų ir bylų. Su buvusiu rangovu UAB „LitCon“ Savivaldybės administracijos vadovams jau teko spręsti iškilusius konfliktus ne kartą. Vienas iš bene ilgiausiai trukusių nesutarimų kilo tada, kai bendrovė ruošėsi pakloti ne tokią sporto salės dangą, kokios pageidavo užsakovas. Ji buvo net ir atvežta. Tačiau vėliau vis dėlto rangovams teko ją išgabenti ir patenkinti užsakovo pageidavimą – pakloti kitą, atsparesnę ir labiau tinkančią dangą.
Tačiau išsprendus vieną problemą, užklupo kita – bendrovė susidūrė su finansinėmis problemomis ir pakvipo bankrotu. Tokiu būdu visi darbai, nors ir ne itin sparčiai vykę, nutrūko visiškai. Tiesa, darbai liovėsi, kai Kretingos rajono savivaldybė su rangovu atsiskaitė iki paskutinio cento.
Gavusi pinigus „LitCon“ į objektą nebesugrįžo, o Savivaldybė ne tik šiaip ne taip per pusmetį, birželio 11-ąją, nutraukė rangos sutartį, o paskui ir iškėlė ieškinį bendrovei dėl nuostolių atlyginimo.
Iš „LitCon“ Savivaldybė tikisi išsireikalauti 228 tūkst. eurų. Tiek įvertintas rangovo paliktų techninių defektų ištaisymas.

Ieškinį iškėlė ir draudimo bendrovei
Savivaldybės administracija į teismą kreipėsi ir dėl buvusiam rangovui išduoto draudimo garanto ir tikisi iš draudimo bendrovės „EGO Insurance SE“ prisiteisti 517 tūkst. eurų.
Kaip aiškina Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis, dar 2018 m. spalio 27 d. metams išduotas draudimo bendrovės „EGO Insurance SE“ garantas, kaip vėliau viešai paaiškėjo, buvo negaliojantis, nes įmonė nebuvo sumokėjusi 2 tūkstančių 70 eurų draudimo įnašo. Dėl šios priežasties naujų rangovų samdymas objektui užbaigti smarkiai padidina jo išlaidas.
Numatomi projekto pakeitimai, ekspertų teigimu, papildomai galį Savivaldybei atsieiti mažų mažiausiai 800 tūkst. eurų. Jeigu Savivaldybės administracija – tiek šios, tiek praėjusios kadencijos – būtų išsireikalavusi sutarties garanto, už neįvykdytus įsipareigojimus rangovas būtų turėjęs Savivaldybei sumokėti daugiau nei pusę sutarties įvykdymo užtikrinimo sumos.

Prieš LED tekėjus tenka gintis
Tačiau Savivaldybės administracijai teismuose tenka dalyvauti ne tik kaip ieškovei, bet ir atsakovei. UAB „By&N”, tiekusi LED šviestuvus, kreipėsi į teismą ir prašė įpareigoti Savivaldybę juos grąžinti, tačiau Administracija įsitikinusi, kad šviestuvai jau priklauso Savivaldybei ir jų grąžinti nesiruošia.
Savivaldybės administracijai atstovaujanti advokatė Lina Šimė „Švyturiui“ teigė, jog nelabai suprantama, kodėl šviestuvų tiekėjas į teismą padavė Savivaldybės administraciją, su kuria nepasirašyta jokia sutartis. Anot jos, už šviestuvus turėtų būti atsakingas buvęs rangovas.
„Dabar teisme įrodinėjame, kad šviestuvai yra Savivaldybės nuosavybė, nes už juos sumokėta pagal rangovo pateiktas sąskaitas, pasirašyti darbų priėmimo-perdavimo aktai. Galbūt šviestuvų tiekėjai taip bando kažką laimėti, nes nesitiki artimiausiu metu ko nors išsireikalauti iš buvusio rangovo, kuriam iškelta restruktūrizacijos byla. Dabar Savivaldybė šviestuvus valdo teisėtai“, – svarstė L. Šimė.

„By&N” bylinėjasi su Kretingos rajono savivaldybe dėl beveik pusės tūkstančio LED šviestuvų.

Tiekėjai reikalauja 474 šviestuvų
Tačiau „By&N” atstovas Sigitas Nemickas „Švyturiui“ tvirtino, jog įmonė kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, prašydama įvertinti faktą, jog Kretingos sporto komplekse sumontuoti LED šviestuvai, kurie nebuvo numatyti pagal projektą.
„Gavome statybų inspekcijos atsakymą, kad pažeidimas iš tiesų yra. Tikrai nebuvo galima montuoti projekte nenumatytų šviestuvų“, – „Švyturiui“ sakė S. Nemickas.
LED šviestuvų tiekėjai siekia susigrąžinti 474 šviestuvus, vertinamus 28,2 tūkst. eurų.
Savivaldybės Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė laikraščiui aiškino, kad Savivaldybė elgėsi teisėtai: „Darbų eigoje mes priėmėme sprendimą vietoje projekte numatytų halogeninių šviestuvų montuoti ledinius. Sutartyje buvo numatytą galimybė esant tokiai būtinybei pasirašyti specialų protokolą, ką mes ir padarėme“.
R. Lukauskienės teigimu, minimą protokolą, kuriuo buvo keičiami šviestuvai, pasirašė ir projektuotojas, ir techninės priežiūros vykdytojas, ir rangovas bei užsakovas – Savivaldybė, kuriai atstovavusi ji pati.
„Prie šio protokolo buvo pridėta ir sąmata, iš kurios išminusuoti darbai, kurių atsisakėme, ir įtraukiami naujų darbų įkainiai“, – aiškino valdininkė.
„Savivaldybė už visus šviestuvus yra sumokėjusi rangovui, bet pats „LitCon“ neatsiskaitė su tiekėjais, tad jie bando atgauti pinigus bent tokiu būdu. Tačiau iš tiesų jie ne tuo adresu kreipiasi. Mes su „By&N” nesame pasirašę jokios sutarties“, – pabrėžė R. Lukauskienė.
Vedėjai antrina ir P. Černeckis: „Šviestuvai jau yra sumontuoti. Mes už juos sumokėjome rangovui. Jei rangovas su subrangovu kažko nepasidalijo, tai yra jų tarpusavio problema“.

Vokus atplėš rugsėjo 23 d.
Buvęs rangovas neužbaigė pagal sutartį numatytų darbų beveik už milijoną eurų.
Laukdama naujo rangovo Savivaldybė patobulino techninį projektą, kuriame numatė įrengti tobulesnę baseino vandens valymo sistemą.
„Taip pat numatyta ozonavimo sistema, kurios anksčiau projekte nebuvo. Taip pat centre bus ir dvi pirtys“, – pasakojo P. Černeckis.
Visų būsimų darbų, kartu su įvairiais patobulinimais, preliminari kaina siekia apie 1 mln. 900 tūkst. eurų. „Stengiamės, kad darbai Sporto centre prasidėtų kuo greičiau. Suprantama, taip pat norėtume, kad jie kuo greičiau būtų baigti ir centras pradėtų veikti“, – sakė Administracijos direktoriaus pavaduotojas, vildamasis, jog naujasis rangovas darbus padarys iki pabaigos ir jokių problemų nebeiškils.
Bendra Sporto ir sveikatingumo centro darbų vertė buvo numatyta per 6 mln. eurų. Į projektą jau investuota per 4 mln. eurų.
Šiuo metu Savivaldybė yra paskelbusi tarptautinį viešųjų pirkimų konkursą naujam rangovui parinkti. Rugsėjo 23-iąją planuojama atplėšti gautus vokus su pasiūlymais.

Ligita SINUŠIENĖ

Aistas MENDEIKA

 5,749 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes