Nuotraukoje žiedus galite tik pamatyti, bet būtina užsukti į Žiemos sodą ir įkvėpti aromato! Jurgitos Tertelienės nuotr.
Ar žinote, kad blogis gali… kvepėti? Užsukite į Kretingos muziejaus Žiemos sodą šiomis dienomis ir tuo įsitikinsite patys! Čia pražydo vienas blogiausių invazinių augalų pasaulyje, kuris ne tik kvepia, bet ir atrodo įspūdingai!
Nors šis tropinis augalas laikomas vienu didžiausių blogiečių tarp invazinių, skleidžia nuostabų aromatą. Kretingos muziejus kviečiame apsilankyti ir pasimėgauti nuostabiu kvapu. Tiesa, augalas stipresnį aromatą skleidžia rytais, bet ir dieną Žiemos sode maloniai dvelkia.
Kas gi tas augalas? Nuotrauką matote, tačiau tai – retesnis augalas ir nelabai tikėtina, kad kas nors jį pažinotumėte.
Taigi, susipažinkime. Tai imbierinių šeimos augalas – Gednerio gedihiumas (Hedychium gardnerianum). Pavadinimas tikrai negirdėtas ir sudėtingas, tikriausiai dėl to jis turi daug liaudiškų, paprastesnių vardų: drugių imbieras, Kahilio imbieras, dekoratyvinis imbieras, javiečių imbieras, imbiero lelija, girliandos gėlė. Tačiau dažniausiai vadinama Gardnerio drugeliu ir dekoratyviniu imbieru”, – augalą pristato Gamtos skyriaus vedėja Jurgita Tertelienė.
Šis žolinis daugiametis augalas yra kilęs iš Himalajų Indijoje, Nepale ir Butane. Užauga iki 1,5–2,4 m aukščio, vasaros pabaigoje pasipuošia stiprų aromatą skleidžiančiais, geltonai raudonais, 20 cm ilgio žiedynais. Kai augalo ūglis žydi, jis nustoja augti.
Tai ilgaamžis daugiametis augalas, kuris iš stiprių šaknų formuoja naujus antžeminius ūglius. Šis nuostabiai kvepiantis augalas yra įtrauktas į „100 blogiausių invazinių svetimų rūšių pasaulyje“.
Naujojoje Zelandijoje, Havajuose ir Azorų salose šis augalas žinomas kaip „laukinis kahili imbieras“ yra įtrauktas į naikintinų invazinių rūšių sąrašą ir yra naikinamas kaip piktžolė.
Natūralioje gamtoje Pietryčių Azijos atogrąžų miškuose gidihiumų yra daugiau nei 50 rūšių, jie labai panašūs vienas į kitą, skiriasi tik žiedynų struktūros ir spalvos. Kambariuose gali būti auginamos tik  dvi rūšys. Tačiau labiau dekoratyvus ir mažiau kaprizingas, o dėl to ir dažnesnis – Gednerio gedihiumas.
Parengta pagal Kretingos muziejaus Gamtos skyriaus informaciją

 229,331 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes