Vos po kelių savaičių vyksiantys šiųmetiniai rinkimai į Seimą kol kas irgi niekuo neišsiskiria iš kitų. Nebent tik tuo, kad slegia koronavirusiniai apribojimai. Kandidatų portretais šalis „puošiasi“ kaip ir prieš ankstesnius rinkimus. Tačiau piniginės, kuriuose esančiais pinigais rinkiminės kampanijos metu gali disponuoti kandidatai, labai nevienodos.
Negalintys lengvai ir greitai apsispręsti, už kurį kandidatą balsuoti, rinkėjai informacijos bene pirmiausia mėgina ieškoti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklalapyje. Tačiau čia duomenų apie norinčius tapti Seimo nariais žmones kol kas nėra itin daug.
Spalio 11-ąją vyksiančiuose Seimo rinkimuose, jei niekas nepasikeis, Kuršo vienmandatėje rinkimų apygardoje kretingiškiai rinksis iš dešimties kandidatų.
Rugsėjo 9-osios VRK duomenimis, Seimo nariais Kuršo vienmandatėje rinkimų apygardoje ketina tapti Darbo partijos iškelta kandidatė Jolita Vaickienė, Kartų solidarumo sąjungai–Santalka Lietuvai atstovaujantis Remigijus Buožius, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Romualdas Jablonskis, socialdemokratas Tomas Abelkis, jokiam politiniam judėjimui neatstovaujanti kandidatė Alina Adomaitytė, konservatorius Juozas Mažeika.

Baigiantis ragistracijos terminui, prieš pat rugsėjo 11-ąją, savo kandidatūras šioje rinkimų apygardoje iškėlė dar keturios politinės organizacijos. Rinkimuose dalyvauja Krikščionių sąjungos iškeltas kandidatas Jonas Drungilas, lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Antanas Vinkus, Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Vytautas Šaduikis ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Genoveita Krasauskienė.
VRK tinklalapyje kandidatų pavardės pasirodo prasdiėjus rinkiminei kampanijai. Taip pat čia galima pamatyti, kokiomis piniginėmis lėšomis disponuoja kandidatai – kiek pinigų rinkimams planuoja išleisti jie patys, kiek skiria juos iškėlusios politinės organizacijos bei kiek savo pinigėlių paaukoja paprasti rinkėjai.
Kol kas daugiausiai (rugsėjo 9 d. VRK duomenimis) savo rinkimėje sąskaitoje pinigų turėjo konservatorius J.Mažeika – 9 tūkst. 237 eurus. Pats kandidatas iš savo piniginės rinkimams ištraukė 1 tūkst. eurų. TS-LKD iš savo biudžeto skyrė 5000 eurų. Mažos aukos, kurias paaukojo rinkėjai, sudaro 137 eurus. Fiziniai asmenys iš viso kandidato rinkiminei kampanijai paaukojo 3 tūkst. 100 eurų.
Socialdemokrato T.Abelkio rinkiminėje sąskaitoje yra perpus mažiau lėšų – 4 tūkst. 300 eurų. Beveik pusę jų rinkimams skyrė pats kandidatas – 2 tūkst. 100 eurų. Dar tūkstantį eurų davė Socialdemokratų partija. Likusiuosius paaukojo jo artimieji. VRK duomenimis, fiziniai asmenys, be artimųjų, kol kas kandidato finansiškai neparėmė.
Save išsikėlusios kandidatės A.Adomaitytės rinkiminėje sąskaitoje yra 783 eurai, iš kurių tik 33 eurai paaukoti fizinių asmenų. Didžioji dalis lėšų yra pačios pretendentės pinigai.
Liberalas R.Jablonskis disponuoja 640 eurų. Kandidato rinkiminei kampanijai 500 eurų iš gautos valstybės biudžeto dotacijos skyrė Liberalų sąjūdis ir dar 140 eurų iš partijos biudžeto.
Politinės organizacijos Kartų solidarumo sąjunga-Santalka lietuvai iškeltas kandidatu R.Buožius rinkimams turi 254 eurus, kuriuos, kaip rodo VRK duomenys, skyrė fiziniai asmenys.
Apie Darbo partijos iškeltos kandidatės J.Vaickienės rinkimams skirtas lėšas VRKduomenų neturėjo.
Visi šie kandidatai yra savarankiški politinės kampanijos dalyviai. Kiti, rinkiminėje padangėje pasirodę beveik paskutinę minutę, vadinami atstovaujamaisiais politinės kampanijos dalyviais. Apie jų dispozicijoje esančias rinkimams kirtas lėšas informacijos VRK neskelbia.Visas jų išlaidas turėtų apmokėti kandidatus iškėlusios politinės organizacijos iš savo biudžetų.
Mėguvos vienmandatėje rinkimų apygardoje Seimo narį dalis Kretingos rajono gyventojų rinks iš dvylikos kandidatų. Tapti seimūnais šioje apygardoje ketina Darbo partijos kandidatas Vilius Martusevičius, Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai kandidatas Raimundas Latakas, Socialdemokratų partijos kandidatė Svetlana Grigorian, partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Nijolė Požarskienė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Mindaugas Skritulskas.
Daugiausiai lėšų tarp šioje apygardoje kandidatuojančių kandidatų į Seimo narius kol kas turi konservatorius M.Skritulskas, kurios rinkiminėje sąskaitoje, VRK duomenimis, yra 5 tūkst. eurų. Juos paaukojo jo atstovaujama politinė partija. Tačiau kandidatas dar neapsiprendęs, priimti šią auką ar ne.
Perpus mažiau piniginių lėšų savo rinkiminėje sąskaitoje turi socialdemokratė S.Grigorian – 2 tūkst. 500 eurų. Tūkstantį eurų paaukojo pati kandidatė, dar pusantro tūkstančio skyrė Socialdemokratų partija.
Partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės Nijolės Požarskienės rinkiminėje sąskaitoje yra 198 aurai, kuriuos paaukojo fiziniai asmenys.
Apie kandidatų V.Martusevičiaus ir R.Latako turimas rinkimines lėšas kol kas VRK duomenų neturi.
Po rugsėjo 11-osios viešai paskelbtos dar septynios šioje apygardoje kandidatuojančių kandidatų pavardės. Rinkimuose dalyvauja Centro partijos-tautininkų iškelta kandodatė Inga Vizgirdienė, Krikščionių sąjungos kandidatas Vaidievutis Ipolitas Geralavičius, Laisvės partijos kandidatas Edgaras Maščinskas, LR liberalų sąjūdžio kandidatė Audronė Balnionienė, Socialdemokratų darbo partijos kandidatas Jonas Kubilius, lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Romandas Žiubrys ir Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Dovydas Petrošius.
Kaip ir Kuršo rinkimų apygardoje, taip ir apie Mėguvos rinkimų apygardoje iškeltų atstovaujamųjų politinės kampanijos dalyvių finansines galimybes VRK informacijos nepateikė.

Aistas MENDEIKA

 4,670 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes