Naujasis M.Valančiaus bibliotekos pastatas dar neatšventė savo antrojo gimtadienio, tačiau pinigų iš biudžeto stogo remontui jau pareikalavo.

Dar nepraėjo dveji metai nuo tos ilgai lauktos dienos, kai duris atvėrė naujoji Kretingos Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka, o jau prireikė remontuoti pastato stogą ir stoglangius. Savivaldybės administracija tai mėginto padaryti tyliai, apie ketinimą išleisti 21 tūkst. eurų biudžeto pinigų iš anksto neinformavusi Tarybos. Tačiau komitetuose svarstant Tarybos sprendimų projektus yla iš maišo išlindo.

Atsakingi jau bankrutavo?
Jau pirmajame Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto posėdyje tarybos nariai nustebo pastebėję, jog pagal Administracijos parengtą sprendimo projektą siūloma iš rajono biudžeto bibliotekos pastato stogo remontui skirti 21 tūkst. eurų. Iškart kilo klausimas: kodėl reikia mokesčių mokėtojų pinigų, kodėl sutvarkyti stogo savo lėšomis negali paskutinysis statybos darbų rangovas UAB „Panevėžio statybos trestas“, oficialiai perdavęs visą pastatą eksploatacijai ir suteikęs penkerių metų garantiją?
Tačiau paaiškėjo, jog panevėžiečių bendrovė nenori leisti savo pinigų. Argumentuodama tuo, kad stogą įrengė ne šios įmonės darbininkai, o anksčiau dirbęs ir bankrutavęs rangovas. Esą, UAB „Panevėžio statybos trestas“ negalinti būti atsakinga už kito rangovo padarytą broką.
Tampa akivaizdu, kad Savivaldybės administracija nepasirūpino jokiais svertais, galinčiais visą objektą eksploatuoti perdavusį rangovą priversti ištaisyti anksčiau padarytas klaidas. UAB „Panevėžio statybos trestas“ atsisakė net ir sutvarkyti nuo pro stogą prasisunkusio vandens apvarvėjusias sienas tol, kol nebus sutvarkytas pats stogas.

Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto narių prie sienos priremtas Savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Kasputis neįstengė paaiškinti, kas vis dėlto atsakingas už prakiurusį bibliotekos stogą.
Pasak jo, paskutinysis rangovas negalįs būti atsakingas už ankstesniųjų rangovų darbo trūkumus.

Dvigubi standartai?
Tačiau šiek tiek anksčiau, kalbėdamas apie Nakvynės namų statybos problemas, „Švyturiui“ jis buvo tvirtinęs, jog darbų rangos sutartyje bei viešųjų pirkimų konkurso rangovui parinkti sąlygose turi būti numatyta, kad rangovas, perduodantis eksploatacijai užbaigtą objektą, lieka atsakingas už visus jame padarytus darbus, atliktusir ankstesnių ar vėlesni rangovai. Galimos problemos turi būti numatytos iš anksto. Prieš imdamasis darbo naujas rangovas turėtų į tai atsižvelgti.
Viena iš priežasčių, dėl kurių kretingiškiams sunkiai sekasi surasti rangovus įstrigusioms statyboms tęsti, ir yra tai, kad statybinėms bendrovėms nėra patrauklūs objektai, kuriuos užbaigus gali tekti taisyti kitų rangovų padarytą broką. Akivaizdu, kad parenkant paskutinį bibliotekos pastato statybos darbų rangovą, jo atsakomybės už viso objekto kokybę Savivaldybės administracija nenumatė.
Apginti Savivaldybės administracijos garbę mėgino ir jai vadovaujanti direktorė Jolanta Girdvainė. Tačiau, galbūt pasimetusi tarp gausybės bibliotekos statybos darbų rangovų, pasakė tik tiek, kad esą „generalinis rangovas yra UAB „Vėtrūna“. Kitaip tariant, iš bankrutavusios įmonės nieko paimti neįmanoma.
„Stogą dengę rangovai visi bankrutavę. Vėliau atsiradę kiti darbai buvo perkami atskirais pirkimais“, – teigė Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas A.Kasputis. Tačiau jis negalėjo paaiškinti dar vieno, gerokai Tarybos narius šokiravusio niuanso: stogas jau suremontuotas!

Vanduo jau siekė elektros laidus
Papaskoti Tarybos nariams apie tokios pasitpolkės žingsnelius ėmėsi Savivaldybės meras Antanas Kalnius. Pasak jo, nebuvę laiko laukti Tarybos posėdžio, nes remontuoti stogą reikėjo kuo skubiau.
„Pro kiaurą stogą vanduo sunkėsi prie elektros laidų, todėl nutarėme nelaukti rudens, kai prasidės dažnesni lietūs. Todėl darbai ir buvo atlikti dar iki posėdžio“, – aiškino A.Kalnius.
Vadinasi, Savivaldybės taryba pastatyta „prieš faktą“ – darbai, už kuriuos reikia užmokėti, jau padaryti. Todėl Tarybai lieka tik pritarti Administracijos siūlymui skirti iš biudžeto 21 tūkst. eurų.
Beje, Savivaldybės administracijos direktorei J.Girdvainei bei merui A.Kalniui ketvirtadienį vykusio Tarybos posėdžio metu buvo priminta, jog Savivaldybė nėra kieno nors privatus daržas, juo labiau –jame užderėję pinigai, kuriais disponuoti galima pasitarus prie kavos puodelio, be oficialaus Tarybos sprendimo.
„Vis dėlto Administracijos direktorę galima pabarti, tačiau sprendimo projektui reikia pritarti“, – sakė Virginijus Domarkas, užbaigdamas diskusiją dėl bibliotekos stogo.
Tačiau taip ir liko neaišku, ar buvo būtina kelias dešimtis eurų traukti iš mokesčių mokėtojų piniginės. Už tai, kad kažkieno neatidumas ar aplaidumas biudžetui kainavo tūkstančius, atrodo, atsakyti nereikės niekam.
Vis dėlto yra viltis, kad vis dar naujojo bibliotekos pastato problemų ateityje bus mažiau. Mat dabar uždengtas stogas esąs šiuolaikiškesnis, atsparesnis įvairiems pažeidimams.

Suteikė 15 metų garantą
„Stogas užklotas nauja, storesne danga. Gamintojas suteikė 15 metų garantiją. Prie stogo bei nesandarių stoglangių remonto biblioteka irgi prisidėjo, iš šiemet nepanaudotų savo biudžeto lėšų skirdama apie 10 tūkst. eurų“, – „Švyturiui“ sakė M.Valančiaus viešosios bibliotekos direktorė Birutė Karčauskienė.
Kretingiškiams „sekasi“ pradėti tokias statybas, kurios neaišku kada baigsis. Bankrutavus statybas pradėjusiems ir tęsusiems rangovams, naujų statytojų laukia ir Nakvynės namai, ir Kretingos sporto centras.
Kretingos M.Valančiaus viešosios bibliotekos pastatą irgi statė kelios statybinės organizacijos – UAB „Ringesta“, UAB „Vėtrūna“, UAB „Panevėžio statybos trestas“.
Įstrigus finansavimui kelerius metus objektas buvo visiškai tuščias, politikai svarstė galimybes jį užkonservuoti, kol sulauks geresnių laikų. Gamtinės sąlygos po truputį gadino jau padarytus darbus., todėl įvairios bėdos bet kada gali atsirasti.

 8,977 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes