Marsas šiuo metu yra išskirtinai arti Žemės. ©Shutterstock.com

Giedromis naktimis dabar galite aiškiai pamatyti Marsą. Dabar jis yra arčiausiai Žemės, o kitas priartėjimas įvyks tik po 15 metų.

Dabar Raudonoji planeta ir Žemė yra arčiausiai viena kitos. Šią savaitę naktiniame danguje Marsas yra ryškus raudonas taškas, esantis netoli Mėnulio. Tamsiai raudonas dangaus kūno atspalvis matomas net be žiūronų ar teleskopo.

Abi planetos bus maždaug 62,1 milijono kilometrų atstumu viena nuo kitos. Marsas vėl artės prie mūsų tik 2035 m.

https://www.facebook.com/svetlana.arakelian/videos/10160009421588942/

Vis dėlto tai nėra pats intymiausias Žemės ir Marso susitikimas. 2018 metais Žemė ir Marsas buvo vos 57,6 milijono kilometrų atstumu vienas nuo kito.

Artimiausias užfiksuotas atstumas buvo dar 2003 metais, kai Marsas nuo Žemės buvo nutolęs 55,7 milijono kilometrų atstumu. Šis atstumas buvo mažiausias per pastaruosius 60 000 metų, ir mes turėsime laukti 2287-ųjų rugpjūčio 28 d., kad šis rekordas būtų pagerintas.

Visgi, tai dar nėra artimiausias įmanomas atstumas. Tai nutiktų, jeigu Žemė būtų afelyje, t. y. tolimiausiame savo orbitos taške nuo Saulės, o Marsas būtų savo perihelyje, t. y. arčiausiai Saulės. Susiklosčius tokioms sąlygoms, Žemė ir Marsas būtų vos 54,6 milijono kilometrų atstumu vienas nuo kito, tačiau tai dar niekada nebuvo užfiksuota.

Tolimiausias įmanomas atstumas tarp Žemės ir Marso gali būti maždaug 401 mln. kilometrų. Taip nutiktų, jeigu abi planetos būtų savo afelyje.

Kitas Žemės ir Marso pasimatymas įvyks po dviejų metų, tačiau atotrūkis tarp šių planetų vis didės iki 2029 metų. Nepaisant to, tai jaudinantis įvykis.

Kol atstumas tarp Žemės ir Marso yra mažiausias, kosmoso agentūros siekia tai išnaudoti prasmingai. Vasarą buvo pradėtos net trys misijos į Marsą, įskaitant NASA „Perseverance“ marsaeigio nugabenimą į Raudonąją planetą.

Šią vasarą taip pat turėjo būti pradėta bendra Europos kosmoso agentūros ir Rusijos „Roscosmos“ misija, tačiau dėl pandemijos ją teko atidėti. Tikimasi, kad planus įgyvendinti pavyks 2022 metų pabaigoje – per kitą Žemės ir Marso susitikimą.

www.technologijos.lt

 

 

 5,255 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes