Ant naujai atidengto paminklo užrašyta: „Šiuo veituo iki 1941 m. veikė sinaguoga“. Jolantos Klietkutės nuotr.

Šį ketvirtadienį Kretingoje atidengtas atminimo ženklas, žymintis Kretingos sinagogos vietą. Taip pat Kretingos rajono kultūros centre pristatyta jautri paroda „Lietuva. Lita. Lite. Vienas amžius iš septynių“.

Sinagoga stovėjo buvusio “Mėguvos” viešbučio teritorijoje

Sinagoga Kretingos mieste sovietmečiu buvo pastatyta seniai neveikiančio “Mėguvos” viešbučio teritorijoje. Prieš šimtą metų ten stovėjo žydų maldos namai, aplink telkėsi pastatai, kuriuose veikė, gyveno žydų bendruomenė.

„Kai aš augau toje vietoje buvo autobusų stotis, krepšinio aikštelė ir nebuvo jokio ženklo žydams atminti, todėl turbūt dauguma kretingiškių nežino, kad čia kadaise stovėjo sinagoga. Dabar mes turėsime atminimą ir kitokiu žvilgsniu galėsime pažvelgti į žydų likimą Lietuvos istorijos vingiuose“, – sakė Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius.

Iš istorijos ritinių 
Kretingos rajono kultūros centre pristatyta kilnojama paroda jau buvo pristatyta keliuose Jungtinių Valstijų miestuose bei Pietų Afrikos Respublikoje, sugrįžo Europon, į jos sostines ir šiemet, pradėjusi kelionę Klaipėdoje, tris savaites pabūsianti Kretingoje, lankysis ir kituose Lietuvos miestuose.

Parodos pagrindas – stendai, primenantys ritinį ir kelią, sustatyti vingiu, o ant jų surinkti ir atspausdinti dviejų tautų – žydų ir lietuvių – istorijos fragmentai.
Tai – ne visa, kas nutiko, bet tai didelė dalis to, kas jau skuba ištirpti atminties rėmuose. Parodoje kalbama poetine kalba, simboliais, kurie čia pasako daugiau, nei sausi faktai. Tokiu būdu paroda kiekvienam tampa asmeniška ir kviečia pabūti kartu su tauta, kartu su jais, pabūti jais.
Portretai išdėlioti stendo viršuje, bevardžiai, tartum todėl, kad nekreiptume dėmesio į vardus, kad pažvelgtume į tuos žmones akis į akį. Kaip į tuos, kurie kadaise gyveno šalia mūsų, lietuvių, tačiau baisi tragedija nuplėšė bendros istorijos lapą, „pristigus širdies, išminties ir Dievo baimės“.
Tarsi bendras leitmotyvas visus parodos stendus sujungia dangaus atvaizdas. Sunku aprėpti visas reikšmes ir prasmes, kurių vaizdiniai aplanko, žvelgiant į dangų.
„Mes tikime, labai trokštame tikėti, jog čia, šiame krašte, Lietuvoje pagaliau patekės atjautos ir bičiulystės saulė, kad čia lietaus šalyje lietūs niekada nebevarvės nekaltųjų kraujo ašaromis.
Lai nuteka ir susigeria į mūsų mylimos Lietuvos žemę visos būtos ir nebūtos nuoskaudos, tegul gyvųjų žvaigždės šviečia ryškiai žemėje, o mirusiųjų atminimo tylos mėnesiena, lai aiškiai nušviečia takus būties rūkuose“, – citata iš parodos stendų.

Nežymus atminimo gabalėlis

Renginiuose dalyvavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kuklianski ir Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliks Pozemskij, kurie džiaugėsi, kad Kretingoje atsirado vieta, kurioje žydų atmintis niekada neišblės.

„Man labai svarbu, kad kiekviename Lietuvos miestelyje atsirastų nors nežymus atminimo gabalėlis, prie kurio galėtų ateiti atvykę svečiai, mokytojai galėtų atvesti savo moksleivius ir papasakoti apie žydų istoriją“, – kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Plungėje įkurto Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo iniciatyva įvairiose Žemaitijos vietovėse jau yra ir dar bus pastatyta per dešimt paminklinių akmenų, ženklinančių buvusių žydų šventovių sinagogų vietas. Kretingos rajone toks ženklas jau yra Darbėnų miestelyje, taip pat šiais metais žydų sinagogos vietą žymintis atminimo ženklas bus įrengtas ir Jokūbave.

Po parodos atidarymo renginio svečiai buvo pakviesti dalyvauti žydų valgių degustacijoje, kurios metu aptarti žydiški patiekalai, pateikiami receptai ir valgymo papročiai.

Su paroda bus galima susipažinti ateinančias tris savaites Kretingos rajono kultūros centre, II aukšte, fojė.

 33,120 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes