Asociatyvi nuotr.

Šiemet kretingiškiai, baimindamiesi susirgti naujuoju koronaviruso virusu COVID-19 virusu, puolė skiepytis nuo gripo. Jei anksčiau rizikos grupės pacientus gydytojai ragindavo skiepytis, šiemet, laukdami vakcinų, jie net užsirašinėja į eilę.

Šiemet raginti nebereikėjo

Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytojas Zigmas Gedvila atkreipė dėmesį, jog šiemet gyventojai, esantys rizikos grupėje, tai yra vyresnio amžiaus ar sergantys lėtinėmis ligomis, šluote iššlavė vakcinas nuo gripo.

„Ankstesniais metais reikėdavo juos raginti, kad pasiskiepytų, o šiemet, matyt, baimindamiesi susirgti COVID-19,  puolė skiepytis“, – paaiškino Z. Gedvila.

Kretingos PSPC  bendrosios praktikos slaugytojos Zinos Šlakaitės teigimu, nuo rugsėjo iki spalio 8-osios jau pasiskiepijo apie 400 gyventojų, dar tikimasi gauti 500 vakcinų.

„Žmonės net užsirašo į eilę, nes norinčiųjų pasiskiepyti šiemet yra daug. Daugiausiai besiskiepijančių – vyresnio amžiaus žmonės“, – pastebėjo Z. Šlakaitė.

Pernai pasiskiepijo 750, šiemet numatoma 900

Daugiau vakcinų gauti nei yra suplanuota, įstaiga nebesitiki, nes tokie pirkimai yra numatomi iš anksto. Praėjusiais metais rugsėjo-lapkričio mėnesiais šiais skiepais pasinaudojo 750 žmonių.

Nemokamai pasiskiepyti nuo gripo gali šioms rizikos grupėms priklausantys asmenys: nėščiosios, sergantieji lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikai), gyvenantieji socialinės globos ir slaugos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, senjorai nuo 65 metų.

Z. Šlakaitė priminė, jog galima pasiskiepyti ir savo lėšomis. Vienos vakcinos kaina – 10, 21 euro, šia galimybe šiemet jau pasinaudojo apie 120 gyventojų, praėjusiais metais – apie 200.

Paklausta, iki kada galima skiepytis, bendrosios praktikos slaugytoja atsakė, jog ne vėlu dar gali būti ir sausio mėnesį, jeigu gripas tebesiaučia.

Pasiskiepijus imuninis atsakas susiformuoja po dviejų savaičių.

Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centro duomenimis, šiemet planuojama sunaudoti 900 vakcinų nuo gripo.

Sumažėjo ūmių virusinių infekcijų

Šiemet Lietuvą, kaip ir visą pasaulį, užklupus koronaviruso pandemijai ir žmonėms viešose vietose naudojant apsaugines veido kaukes, susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis žymiai sumažėjo. Nors, gydytojų teigimu, tam įtakos turi ir šiltesni orai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Kretingos skyriaus duomenimis, šiemet sergančiųjų gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų skaičius 10 tūkst. gyventojų rugsėjo mėnesį yra daugiau nei dukart mažesnis, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu – 65,98, pernai rugsėjį – 146,2.

Spalio pradžioje sergančiųjų šiemet serga taip pat mačiau – 47,3, praėjusiais metais – 107,8.

Pasiteiravus, kas lėmė susirgimų mažėjimą, šeimos gydytojas Z. Gedvila paminėjo orus. Jo manymu, įtakos turi gamta – iki šiol buvo kone vasariški orai.

„Tik šiandien Kretingoje rudeniškas oras, šalta“, – sakė gydytojas.

Gydytojas prognozuoja, jog atšalus orams pradės daugėti sergančiųjų gripu bei ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

„Kur dings tas gripas? Nuo jo nepabėgsim…“, – svarstė medikas.

Nors vakcinas nuo gripo gyventojai šluote šluoja, šeimos gydytojas sakė nepastebėjęs, kad apskritai  žmonės labiau saugotųsi, nei iki šiol. Z. Gedvila tvirtino, jog prekybos centruose ar kitose susibūrimo vietose gyventojai dažniausiai kaip bitės vienas prie kito prilipę.

Dalia Šimkutė

 70,764 peržiūrų (-a)

75% LikesVS
25% Dislikes