Iki gruodžio vidurio turėtų paaiškėti, kokia įmonė taps naujuoju Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekso statybos darbų rangovu. Tačiau tokia perspektyva dar labai miglota, nes Savivaldybės administracija viešųjų pirkimų konkursų maratone vis susiduria su naujomis kliūtimis.

Pradžia teikė vilčių

Iš Sporto ir sveikatingumo komplekso statybvietės pabėgus UAB „LitCon“ darbininkams, jau paskelbti du viešųjų pirkimų konkursai naujam rangovui parinkti. Pirmasis pasibaigė, bet rangovas nebuvo parinktas. Antrasis dar tęsiasi. Tikimasi, kad gruodžio 11-ąją numatyta vokų su pasiūlymais atplėšimo procedūra įvyks.
Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Povilo Černeckio, pirmajame viešųjų pirkimų konkurse dalyvavo trys pretendentai į rangovus. Dviejų pasiūlytos darbų kainos viršijo numatytas, todėl abu pasiūlymai atmesti iškart. Trečiojo pretendento darbų kaina „įtilpo“ į Savivaldybės nustatytus rėmus, tačiau vėliau, pradėjus analizuoti Viešųjų pirkimų komisijai pateiktus dokumentus, prasidėjo problemos.

Nepateikė dokumentų
Sklandžiai konkurso procedūrų eigai koją pakišo nuostata, kad svarbiausias kriterijus, pagal kurį parenkamas konkurso laimėtojas, yra ne mažiausia pasiūlyta kaina, o ekonominis naudingumas. Be to, iš galimo rangovo paprašyta pateikti informaciją apie jo kvalifikaciją. Komisija tikėjosi išvengti rizikos, kad darbus pradėjęs rangovas nepradings taip, kaip ankstesnysis.
Visų apie tinkamą galimo rangovo kvalifikaciją liudijančių dokumentų Viešųjų pirkimų komisija taip ir nesulaukė, nors jų pateikimo terminai, paprašius pretendentui, buvo pratęsiami triskart. Todėl komisija nusprendė, kad pretendento pateiktas pasiūlymas neatitinka konkurso sąlygų ir jį tenka atmesti.
Tai buvo padaryta spalio 26-ąją, jau kitą dieną duomenys apie nesėkmingai pasibaigusį konkursą paskelbti Viešųjų pirkimų sistemoje.
Tuo pačiu metu pradėta ruoštis dar vienam viešųjų pirkimų konkursui, kuris paskelbtas lapkričio 11-ąją.
Anot P.Černeckio, antrajame konkurse dalyvių jau yra nemažai, tačiau pasakyti net jų tikslesnio skaičiaus neleidžia Viešųjų pirkimų įstatymas, kol tęsiasi konkurso procedūros.

Ir žvirblis, ir briedžiai – dar laisvėje
Tačiau dar nepamirštas ir pirmasis konkursas. Savivaldybės administracija tikisi išsireikalauti iš beveik tapusio konkurso nugalėtoju pretendento į rangovus 100 tūkst. eurų – pasiūlymo garantą.
Viešųjų pirkimų komisijai paskelbus apie nesėkmingai pasibaigusį pirmąjį konkursą, iš buvusio pretendento Viešųjų pirkimų komisija jokių pretenzijų negavo. Tačiau jų atsirado po to, kai savivaldybės administracija dėl garanto kreipėsi į jį suteikusią draudimo bendrovę.
Išsireikalauti 100 tūkst. eurų garantą Savivaldybės administracijai irgi nebus lengva. Mat draudimo bendrovė jį sumokėti atsisakė. Anot P.Černeckio, lieka tik viena galimybė – kreiptis į teismą.
„Geriau žvirblis rankoje nei du briedžiai miške, – ketvirtadienį įvykusiame posėdyje sakė Tarybos narys Virginijus Domarkas. – Tokia suma gali būti lemtinga verslininkams. Gal pavyktų susitarti dėl 50, 30 ar 20 tūkstančių“.
Administracijos direktoriaus pavaduotojo P.Černeckio nuomone, pirmojo konkurso pretendentas tikriausiai stengsis pasirašyti taikos sutartį. Kiek pinigų įkris į rajono biudžetą, kol kas neaišku.
„Sporto ir sveikatingumo kompleksas yra ypač svarbus objektas ir mums, ir gyventojams, todėl tikiuosi, kad antrasis viešųjų pirkimų konkursas vyks sėkmingai“, – vylėsi P.Černeckis.

 19,166 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes