Mordechajus Aronas Gincburgas.

Šiandien sukanka 225 metai, kaip Salantuose gimė vienas iš pirmųjų žydų pasaulietinės literatūros rašytojų ir vertėjų Mordechajus Aronas Gincburgas.

Mordechajus Aronas Gincburgas gimė 1795 gruodžio 3 d. Salantuose, tuo metu priklausiusiuose Rusijos imperijai. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad gimė gruodžio 21 d.

Mordechajays tėvas Jeguda Ošeris (1765–1823) Rusijos imperijoje buvo vienas iš pirmųjų žydų rašytojų ir vietos žydų gyvenimo būdo modernizacijos šalininkų maskilių.

Būdamas 15 metų kartu su tėvu išsikraustė gyventi į Šiaulius, 1816 m. persikraustė į Palangą.

Tėvas savo sūnų mokė gramatikos, algebros, vokiečių kalbos ir kitų dalykų.

Visi M. Gincburgo tėvo rankraščiai sudegė per gaisrą Palangoje 1831 metais.

Palangoje M. A. Gincburgas dirbo vokiečių kalbos vertėju. Ieškodamas geresnio gyvenimo Klaipėdoje ir Liepojoje privačiai mokė vokiečių kalbos. Plėtojo įvairius verslus. Dirbo melamedu (chederio, t.y. žydų religinės pradinės mokyklos, mokytoju) Šiauliuose, Palangoje, Austrijoje ir Prūsijoje.

Mordechajus Aronas Gincburgas tapo vienu iš pirmųjų žydų pasaulietinės literatūros rašytojų ir vertėjų. Rašė hebrajų kalba. Studijavo Talmudą, Kabalą.

1830–1840 m. Vilniuje paplito Haskala – žydų pasaulietinės apšvietos sąjūdis. Jau 1820–1830 m. pasirodė pirmieji pasaulietiniai žydų leidiniai – istorijos knygos, kurias išvertė pirmasis stambus Haskalos laikotarpio rašytojas M. A. Gincburgas.

1823 m. parašė ir Vilniuje išleido pirmąją knygą „Gelot Erez he-Chadascha“ – Amerikos atradimo istoriją, 1837 m. – knygą „Šventykla“.

Vertė įvairius kūrinius ir tekstus į hebrajų kalbą: 1939 m. – „Rusijos istoriją“, 1842 m. – „Napoleono žygį į Rusiją“.

1864 m. išleista M. A. Gincburgo autobiografija „Aviezeris“.

Gyvendamas Vilniuje priklausė miesto inteligentams ir buvo labai gerbiamas. 1829 m. Vilniuje įkūrė privačią žydų mokyklą (kartu su poetu S. Zalkindu) ir jai vadovavo. Skatino švietimą, kvietė išsaugoti žydų tradicines vertybes.

Mirė 1846 m. lapkričio 5 d. Vilniuje. M. Gincburgo laidotuvių metu žydų švietėjai (maskiliai) priėjo nuomonės, kad jiems reikalingos patalpos susitikimams, ir nusprendė tuo tikslu įkurti savo sinagogą ir taip atsirado Vilniaus choralinė sinagoga.

2015 m. M. A. Gincburgo atminimas įamžintas Salantuose atidengtoje atminimo lentoje, skirtoje Salantų žydų istorijai.

 133,707 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes