Vydmantiškiai, palaikykite savo verslą! Tereikia 70 Jūsų, kad kiekvienas paragintumėte dar 10 savo bičiulių paspausti vieną mygtuką ir vietos įmonė “Pirklio baldai” šiuos metus užbaigtų su pergale įmonių pavadinimų konkurse! 

Tiesą sakant, žinant, kokie esate bendruomeniški, net nesitiki, kad šiame gražiame konkurse Jūsų gyvenvietės verslas turi dar tik 84 paspaudimus. Labiausiai logiškas paaiškinimas, kad paprasčiausiai apie tai nieko negirdėjote. Tad pristatome šiuos kasmetinius rinkimus ir raginame dalintis bei spausti balsavimo mygtuką (nuoroda – toliau straipsnyje).

Valstybinės kalbos inspekcijos sumanyto įmonių pavadinimų konkurso tikslas – kelti lietuvių kalbos prestižą, viešai pasidžiaugti ir pagirti įmonių vadovus, kurie per visus Nepriklausomybės metus išlaikė lietuviškus pavadinimus ir parodė, kad mūsų kalbos žodžiai nebuvo ir nėra kliūtis verslui.

Juk Lietuvos verslas yra mūsų šalies ambasadorius visame pasaulyje. Kokybiškos prekės ir paslaugos skleidžia žinią lietuviškais prekių ženklais, originaliomis lietuviškomis raidėmis ant pakuočių ir reklamoje. Tačiau taip buvo ne visada – lietuviškus pavadinimus buvo galima registruoti tik paskelbus Lietuvos Nepriklausomybę, įtvirtinus lietuvių kalbą kaip valstybinę.

Įmonių pavadinimų rinkimuose šiemet nominuota ir Kretingos rajone, Vydmantų kaime 30 metų veikianti UAB „Pirklio baldai“. Per šį laikotarpį įmonė yra pelniusi įvertinimų kaip kokybiškų, originalių idėjų bei sudėtingų technologinių galimybių baldų gamintojai.

Kol kas vydmantiškiai pagal balsų skaičių yra šeštoje vietoje iš 50-ies. “Pirklio baldus”, surinkusius 84 balsus,  lenkia šios įmonės: “Alauša” (755 balsai), “Genys” (569), “Sakalas” (288) “Dzūkas” (123), “Švenčionių gėlės” (152).

„Idėją surengti tokį konkursą brandinau kelerius metus, nes labai norėjosi viešai pasidžiaugti ir pagirti vadovus, kurie įkūrė įmones ir per visą Nepriklausomybės laikotarpį plėtojo verslą, išsaugojo lietuviškus pavadinimus ir parodė, kad mūsų kalbos žodžiai nebuvo ir nėra kliūtis veiklai. Šis konkursas yra savotiškas atsakymas tiems, kurie tvirtina, kad įmonėms tenka susidurti su problemomis dėl sunkiai ištariamų ir nesuprantamų lietuviškų pavadinimų“, – pasakoja šio konkurso idėjos sumanytojas, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Donatas Smalinskas.

Iš Registrų centro pateikto sąrašo atrinkta penkiasdešimt 1990 ir 1991 metais registruotų lietuviškai pavadintų įmonių, kurios sėkmingai veikia iki šių dienų. Sąrašas sudarytas pagal registracijos datą, atsižvelgiant į atrankos kriterijus. Renkant buvo svarbu, kad juridinio asmens simbolinis pavadinimas atitiktų bendrinės lietuvių kalbos normas, nebūtų dirbtinis žodis, jo nesudarytų skaitmenys, raidinės santrumpos, nebūtų valstybės, savivaldybės įmonės, klubo, asociacijos, viešosios įstaigos, draugijos, sodininkų bendrijos, individualios įmonės ir pan. pavadinimas. Vertintas ir įmonės veiklos žinomumas: prekės ir paslaugos reklamuojamos interneto žiniasklaidoje, svetainėse, socialiniuose tinkluose.

Lietuviški pavadinimai maloniai džiugina, nes dauguma verslų, vaikydamiesi madų ar vedini kitų priežasčių, lietuviškų pavadinimų išsižada. Valstybinės lietuvių kalbos inspekcija, bendradarbiaudama su Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir LRT.lt portalu suteikia galimybę išrinkti gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų dešimtuką ir tokiu būdu pagerbti tas įmones už drąsą ir kūrybiškumą.

LRT.lt portalas kviečia dalyvauti „Įmonių pavadinimų rinkimuose“ ir balsuoti už labiausiai patinkantį 1990 ir 1991 metais registruotą lietuvišką pavadinimą įmonės, kuri sėkmingai veikia iki šių dienų.

Balsavimas vyksta nuo lapkričio 26 d. iki gruodžio 6 d. Kviečiame balsuoti.

Konkursą organizuoja Valstybinė kalbos inspekcija, bendradarbiaudama su Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir LRT.

 36,181 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes