Penktadienį Kretingoje buvo įžiebta kalėdinė eglė. Aušrinės Sinušaitės nuotr.

Kretingos Rotušės aikštėje penktadienio vakarą buvo įžiebta Kalėdų eglė, o šalia jos įrengtas interaktyvus Kalėdų senelio paštas džiugino mažuosius kretingiškius. Kiekvienąkart į paštą įmetant laišką, žaliaskarė nušvisdavo 600 lempučių – kad mažylio norai išsipildytų.

Kiekvienąkart į paštą įmetant laišką, žaliaskarė nušvinta 600 lempučių – kad mažylio norai išsipildytų. Karolio Bakūno nuotr.

Šventinę nuotaiką papildė didžiuliu ekranu pavirtusios Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios sienos, ant kurių atgijo 150 rajono švietimo įstaigų piešiniai temomis „Žiema Kretingoje“, „Adventas – laukimo metas“, „Kalėdų magija“, „Mano kalėdinė svajonė“.

Nuo istorinio pastato sienų sunku buvo atitraukti akis. Būtina čia ateiti dar šeštadienio vakarą nuo 17 iki 22 val. ir pamatyti savo akimis, kokiomis pasakiškomis spalvomis nušvinta ne tik bažnyčia, bet ir šalia jos augantys medžiai.

Prie eglutės sutikta kretingiškė Renata Stonkienė su dukromis Ema ir Kamile pasidalina su mumis, jog į įžiebimą atėjusi pirmą kartą.

Renata Stonkienė su dukrytėmis Ema ir Kamile pirmą kartą apsilankė kalėdinės eglės įžiebimo renginyje. Aušrinės Sinušaitės nuotr.

„Mat ankščiau neturėdavau laiko, nes dirbdavau, o 17 val. reikdavo vaikus iš darželio pasiimti. Ir įžiebimas gal kitu metu vykdavo, tad vis nesuspėdavom. O dabar, atrodytų, net šiek tiek juokinga, kad būtent šiais metais atėjome – per karantiną“, – juokiasi mama.

Taip pat Renata svarsto, kad turbūt apsiskaičiavo: „Kiek girdėjau, eglutę turėjo įžiebti 17 val. Mes atėjome be dvidešimt penkios, bet štai ji jau švyti“, – pagūžčioja pečiais kretingiškė.

Kol kalbamės, mažoji tempia mamą už rankos, nes tolumoje visa bažnyčia nuspalvinta ryškiausiomis spalvomis.

Renata paaiškina, kad gyvena čia pat, kitoje aikštės pusėje. „Tad jau vakar pro langą matėme, kad vyksta kažkoks pasiruošimas, gal vyko repeticija ir bokštas buvo spalvotai apšviestas. Tad ir aš, ir vaikai jau sutarėme, kad reiks eiti! Bet, – priduria dviejų mergaičių mama, – kai šiandien jau reikėjo išties eiti, žinot, kaip būna, net aptingau besėdėdama namie. Bet štai dukros mamą ištempė. Ir dabar mažoji ragina eiti apžiūrėti bažnyčios“.

Aikštėje teko sutikti ir du berniukus, kurie kone bėgte skuodė nuo eglutės  per pievelę link apšviestos bažnyčios. Teko bėgti kartu.

Dešimtmetis Vilius ir metais vyresnis Daimonas sutartinai sako, kad pernykštė eglutė “buvo geresnė”, o bažnyčia gražesnė šiemet.

Dešimtmetis Vilius ir metais vyresnis Daimonas sutartinai sako, „kad pernykštė eglutė buvo geresnė“. Vienas dar paryškina: „Žymiai“. Kodėl? „Nes buvo balta ir didesnė, papuošimų daugiau. Puošnesnė“.

Vilius – kretingiškis, o štai Daimonas – iš Gargždų, bet abu draugai prisimena praėjusių metų eglutę ir drąsiai gali diskutuoti. Pasirodo, kad Daimonas kasmet per Kalėdas atvažiuoja čia, į Kretingą, pas močiutę. Taip abu draugai susitinka.

Visi trys atlošę galvas žiūrime į projekcijas ant bažnyčios sienų. Berniukai kalbasi: „Galėtų šitą laikrodį sutaisyti. Jau kokius dešimt metų neveikia“.

Bičiuliai kalbasi ir apie kitokias nei kasmet Kalėdas. Kuo jos kitokios? „Nes daug naujų taisyklių, nes karantinas ir reikia nešioti kaukes, ir todėl, kad bažnyčia šiemet žymiai gražesnė“, – vardija.

Grįžtant prie eglutės abu ilgesingai pasako, kad labiausiai šiemet ilgisi mugės, nes galėdavo šratinius šautuvus nusipirkti, kurie, nors ir greit atsibosdavo, teikdavo daug džiaugsmo.

Nors ir karantinas, Kretingoje tvyrojo jauki šventinė nuotaika. Buvo gražu žiūrėti į pasivaikščioti išėjusias šeimas, susidomėjusius įvairiomis kalėdinėmis puošmenomis vaikus ir nedidelę eilutę panorusių įsiamžinti prie kalėdinio elnio… Gal kiek kitaip, bet atrodo, kad švenčių  sulauksim. Nuo šiandien jau lengviau.

Šventiniai skaičiai:

10 m – toks Kretingos karkasinės eglės aukštis

700 – tiek gyvų žaliaskarių šakų sunaudota eglei papuošti

240 – tiek vnt. aukso ir raudonos spalvos žaisliukų sunaudota papuošimui

3000 – tiek LED blyksčių yra ant girliandos

6000 – tiek LED lempučių puošia girliandą

O kiek žvaigždžių ant eglės, suskaičiuokite Jūs! Ir rašykite komentaruose iki pat pirmadienio vakaro. Visiems teisingą skaičių paskelbusiems – redakcijos dovana! Po vieną nemokamą skelbimą, sveikinimą arba padėką laikraštyje “Švyturys” ir www.svyturiolaikrastis.lt

 

 

 

 

 39,364 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes