Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras gruodžio 25 dieną 18.50 val. per Lietuvos televiziją pristatys šokio spektaklio „Faustas“ pasaulinę premjerą (choreografas R. Bondara, muzikos vadovas ir dirigentas M. Barkauskas, scenografė M. Kander).  

„Sustok, akimirka žavinga!“ 

Belaukiant televizinės šokio spektaklio premjeros norime priminti, kad Johanno Wolfgango von Goethe dramos personažą Faustą ar Mefistofelio kupletus žmonės kartais cituoja net nežinodami kas jų autorius!

Dar būdamas studentas J. V. Goethe pradėjo rašyti „Faustą“. Sakoma, kad 60 metų su pertraukomis rašydamas šį kūrinį rašytojas nieko neišgalvojo: sudėjo savo paties išgyvenimus arba tai ką skaitė knygose. Kaip Faustą įkūnijo save, o Margaritoje – savo mylimąją. Šią realistinę medžiagą papildė įvairių pasaulėžiūrų apeigomis ir idėjomis, nudažė ją savo jausmais.

 

Frazė: „Sustok, akimirka žavinga!“ – kartojama įvairiomis progomis, tačiau ne visi žino, kad tai perfrazuota citata iš J.W.Goethe dramos „Faustas“. Gėtės „Fausto” pagrindinė tema – faustiškojo tipo žmogaus nepasitenkinimas: kiekvieno išsipildymo akimirką atsiranda nauji troškimai, todėl neįmanomas pastovus, ilgalaikis pasitenkinimas. Taip net sandėris su velniu Faustui tampa nebaisus. Pagal sutartį Fausto siela turėtų atitekti velniui tada, kai herojus patirs galutinį savo troškimų išsipildymą ir panorės sustabdyti akimirką: „Še! Jeigu tu išgirsi iš manęs:/ „o, stabtelėk, akimirksni žavingas!”-/tai kuo greičiau užnerk man grandines,/ir tepaskelbia varpas gedulingas, kad Fausto nebėra…“. Ir jis sutinka.

„Vien tik auksas valdo mus“ 

Prancūzų kompozitorius Charles Gounod savąjį penkių veiksmų monumentą – operą „Faustas“ pristatė 1859 m. kovo 19 d. Paryžiaus operoje Théâtre Lyrique. Nors Ch. Gounod yra dvylikos operų autorius, didžiausios šlovės sulaukė būtent penkių veiksmų opera „Faustas“, parašyta pagal J.W.Goethe tragediją. Libreto autoriai – Ž. Barbje ir M. Kare. Operos muzika labai melodinga. Kompozitorius meistriškai naudojo įvairias operos formas. Pagrindiniai veikėjai – Margarita (sopranas), Faustas (tenoras) ir Mefistofelis (bosas). Tačiau net negirdėję operos iki šių dienų cituoja ar net dainuoja Mefistofelio kupletus „La veau d’or est toujours debout!“ arba „Vien tik auksas valdo mus, žmonės jam tarnauja…“.

J. W. Goethe „Fausto“ herojų citatos tapo tokiomis populiariomis, kad gyvena savą gyvenimą.

Kur pirkote kalėdines dovanas?

View Results

Loading ... Loading ...

 116,240 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes