Per savaitgalį vykdydama judėjimo kontrolę Kretingos rajono policija neleido kirsti Savivaldybės teritorijos 7-iems automobiliams. Aisto Mendeikos nuotr.

Per visas tris dienas – nuo gruodžio 18 d. iki 20 d. 21 val. – Kretingos rajono policijos pareigūnai neleido pravažiuoti 114 automobilių. Tarp jų buvo tokių, kurie šeimomis važiavo pirkti žąsų ar apžiūrėti naujo automobilio. Arba tiesiog norėjo pasivažinėti po rajoną.

Išsisukinėjo įvairiai
„Tikrai baudų nerašėme. Ir apskritai tikslas buvo riboti eismo judėjimą“, – paklaustas apie fiksuotus pažeidimus sakė Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas.

Dėl kokių priežasčių į Savivaldybės teritoriją buvo neįleisti tie 114 automobilių?
„Daugelis turėjo labai nerimtas priežastis kelionei. Maždaug taip – sėdo už vairo ir nusprendė pasivažinėti po rajoną. Pasitaikė vienas kitas vairuotas, kuris puolė emocingai aiškinti, kad visa ta korona išpūstas reikalas ir viskas nesąmonė. Vieni, pavyzdžiui, važiavo su šeima pasižiūrėti naujo automobilio ateičiai, net ne dabar pirkti. Tiesiog šiaip į aikštelę pasižiūrėti automobilių visi kartu. Kiti „vežė vaistus“, bet paprašius parodyti, sako: „Oi, neturiu“. Arba paklausi, ar receptiniai. Taip, atsako, kad receptiniai, bet recepto taip pat neturi. Tad taip ir supraskit“, – apie lakios fantazijos keliautojus pasakoja komisaras.
„Dar kiti irgi su šeima nusprendė į turgų žąsų pirkti, tad teko sakyti, kad apsisuktų ir keliautų namo. Na, jei dar būtų turėję 26 priežastis, kodėl tos žąsies jiems būtinai reikia, kad šiandien ją žūtbūt turi sugrūsti į orkaitę, gal dar būtų galima praleisti, bet kai žmonės gūščioja pečiais… O kai kurių paklausus, „ar jums ši priežastis atrodo prasminga, kad ribojant judėjimą dėl pandemijos, reiktų kažkur ten važiuoti“, daugelis ir atsakydavo, kad gal ne, gūščiodami pečiais“, – sako A. Pužauskas.

Galimai užsikrėtę neperspėjo pareigūnų
Žmonių sąmoningumo stoką atskleidė ir kitoks elgesys.
„Privažiuoja automobilis, tu prisistatai, o žmogus atidaro langą, prisiglaudžia praktiškai prie pat stiklo, prikiša telefoną, rodydamas žiniutės tekstą. O aš, kad įžiūrėčiau, pasilenkiu dar arčiau. O ten parašyta: „Kviečiame atvykti į medicinos punktą dėl COVID-19 testo“. Tad tiesiog atšoki atatupstas, juk galima pasakyti kažkaip tą informaciją, kad nereiktų pareigūnui į automobilį galvos kišti. Nebūtų buvę tiek streso“, – pasakoja A. Pužauskas.
Tačiau pareigūnas pabrėžia, kad „nepurtė automobilių“: „Neliepėme išlipti. Tik kai jau temo, su prožektoriumi pasišviesdavome, nes ne visada greitai ir aiškiai gali pamatyti, kiek žmonių mašinoje“.

Automobilių skaičius nustebino
Komisaras atvirauja, kad neplanavo susidurti su tokiu kiekiu transporto priemonių: „Lyginome su pavasario duomenimis ir kito laikotarpio, bet galiausiai teko statyti į postus net reagavimui skirtas pajėgas. Didžiulė spūstis buvo iš Vydmantų į Palangą. Ten susidarė tokia eilė, kad praktiškai neįmanoma pravažiuoti. Pareigūnai dirbo be atokvėpio“.
Geriausiai visą penktadienio darbą, pasak A. Pužausko, iliustruoja tokia detalė: „Dieną kažkas atvežė mums kavos. Ją šaltą automobilyje pareigūnai pastebėjo tik po 21-os valandos, jau parsivežę į komisariatą. Dienos metu išgerti nebuvo laiko“.
Taip pat pareigūnai dalino atšvaitus ir kaukes pro šalį einantiems žmonėms: “Tikrai stengiamės padėti kaip galėjom“.
Policijos komisaras ragina žmones būti namie, apsirūpinti maistu iš anksto ir nusipirkti jo pakankamai, kad tik nepasilikti visko paskutinei dienai…

Į Palangą neįleido 187
Per visas tris dienas – nuo gruodžio 18 d. iki 20 d. 21 val. – visoje Klaipėdos apskrityje pareigūnai patikrino 59 314 automobilių, iš jų 11 422 – Kretingos rajone, 8 062 – Palangoje.
Kretingos rajono policijos pareigūnai, į Savivaldybės teritoriją neįleidę 114 automobilių, taip pat nustatė 6 ANK pažeidimus. Iš jų vienas atvejis, kai taksi vairuotojas vežėsi kelis butelius stipraus alkoholio, kaip manoma, – prekybai. Šį mėnesį pareigūnai jau nustatė 6 Kretingos taksi vairuotojus, nelegaliai prekiavusius alkoholiu.
Palangos pareigūnai į kurortą neįleido 187, surašė 24 protokolus už KET pažeidimus.
Klaipėdos rajono pareigūnai patikrino 4 600 automobilius, neįleido 111, surašė 23 ANK protokolus, pradėjo vieną ikiteisminį tyrimą dėl neblaivaus vairuotojo.
Plungės rajone buvo patikrinta 5 611, neįleisti 87 automobiliai, surašyta 20 ANK protokolų, sulaikyti du asmenys, vengiantys karo prievolės, Skuodo rajone patikrinta 2 149 automobilių, neįleisti 8, nustatyti du KET pažeidimai (ANK 415 str.). Rietavo pareigūnai patikrino 3419, neįleido 48 automobilių, surašė 24 ANK protokolus. Į Neringą buvo neįleisti 6 automobiliai iš patikrintų 418.

 13,836 peržiūrų (-a)

82% LikesVS
18% Dislikes