Didesnė minimali alga: nuo sausio 1 d. minimali mėnesinė alga (MMA) „popieriuje“ didėja 35 eurais, “į rankas” – apie 20 eurų. Taigi, darbuotojai “į rankas” turėtų gauti apie 468 eurus, “popieriuje” – iki 642 eurų. Dėl didesnės MMA didėja ir darbo užmokestis, kurį reikia mokėti norint išvengti pajamų mokesčio už dienpinigius. Nuo sausio 1 d. tokiems darbuotojams reikės mokėti bent 1059,30 euro „popieriuje“, t. y. 57,75 euro daugiau nei dabar.

 

Didesnės subsidijos už prastovas: dėl didesnės MMA augs ir galima gauti subsidijos už prastovas suma, esant karantinui. Nuo sausio 1 d. ji turėtų siekti iki 1,5 MMA, t. y. 963 eurų „popieriuje“ , kompensuojant 100 proc. darbo užmokesčio. Iki šiol 1,5 MMA riba siekė 910,5 euro „popieriuje“.

Didesnės pensijos: kitąmet didės senatvės, valstybinės, šalpos pensijos. Nuo sausio „Sodra“ pradės mokėti vidutiniškai 38 eurais didesnes senatvės pensijas. Didesnių sumų sulauks ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai. Gyventojai, gaunantys išankstines senatvės pensijas ir šalpos išmokas, padidėjimą pajus nuo vasario, kadangi išmokos mokamos už praėjusįjį mėnesį. Planuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu kitais metais pasieks 440 eurus (šiuo metu jos dydis – 399 eurai), o vidutinė pensija – 415 eurus (vietoj 377 eurų). Našlių pensijos bazinis dydis padidės iki 28,63 euro.

Daugiau vaiko pinigų: vadinamieji vaiko pinigai nuo sausio 1 d. didėja dešimčia eurų – iki 70 eurų. Išmoka vaikams su negalia, iš gausių ir nepasiturinčių šeimų auga 11 eurų – iki 111 eurų.

Brangesnės siuntos: nuo metų vidurio, liepos 1 d., įsigalios pokyčiai e.prekyboje: nebeliks importo PVM lengvatos smulkioms iki 22 eurų vertės siuntoms, tad už tokius siuntinius iš Kinijos ar Rusijose mokėsime beveik penkiskart daugiau; atsiras nuotolinė prekyba iš trečiųjų teritorijų ar trečiųjų valstybių importuojamomis prekėmis, keisis nuotolinės prekybos ES viduje sąlygos.

Brangesnės cigaretės: dėl mokestinių veiksnių nuo 2021 m. kovo cigaretės vidutiniškai gali pabrangti apie 0,13 euro už 20 vienetų. Pakelis cigarilių ar cigarų – gali brangti apie 0,17 euro, o 30 g rūkomojo tabako – apie 0,42 euro.Brangesnė elektra: pagal Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtintus tarifus visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ klientams populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas nuo sausio 1 d. didės nuo 0,4 ct/kWh iki 14,1 ct/kWh (su PVM), dviejų laiko zonų – nuo 0,6 ct/kWh iki 16,1 ct/kWh dieną ir nuo 0,1 ct/kWh iki 10 ct/kWh naktį ir savaitgaliais. Be to, daugiau kaip 5 tūkst. kWh per metus suvartojantys elektros vartotojams elektrą pradės tiekti nepriklausomi tiekėjai, kuriuos jie turėjo pasirinkti dar šiemet. Šių tiekėjų kainos nereguliuojamos VERT.

Brangesnės dujos maistui: už gamtinių dujų, naudojamų maistui ruošti, suvartotą kubinį metrą teks mokėti 3 centais daugiau nei šiemet, t. y. 0,50 euro su PVM. Pastovioji tarifo dalis, mokama kas mėnesį, nepriklausomai nuo dujų suvartojimo, nesikeis – 0,56 euro su PVM. Šildymui vartojamų dujų kaina išliks nepakitusi.

Brangesnė šiluma: kaip įprastai, nuo sausio 1 d. keičiasi centralizuotai tiekiamos šilumos kainos, kurios, vadovaujantis galiojančiomis šilumos kainų dedamosiomis ir atsižvelgiant į technologinio kuro kainų pokytį, perskaičiuojamos kas mėnesį. Šilumos, patiektos iki pastato šilumos įvado, vienanarė kaina – 5,86 ct/kWh (buvo 5,63), pastovioji dedamoji išlieka ta pati – 3,51 ct/kWh; kintamoji dedamoji sumažėja – 2,50 ct/kWh vietoj 2,27; papildoma dedamoji nekinta – (-0,15) ct/kWh. Mažmeninio aptarnavimo kaina nekinta. Suminė vienanarė šilumos kaina be PVM už suvartotą šilumos kiekį nuo 5,79 ct/kWh pakyla iki 6,02 ct/kWh. Karšto vandens kaina be PVM nuo sausio 1 d. daugiabučiuose namuose – 5,80 Eur/m3 vietoj buvusios 5,68; kitiems vartotojams – 5,70 Eur/m3 vietoj buvusios 5,58. Šios karšto vandens kainos taikomos vartotojams, kurie karšto vandens tiekėju yra pasirinkę “Kretingos šilumos tinklus”.

Visuotinis nemokamas skiepijimas nuo COVID-19: per pirmąjį metų ketvirtį planuojama paskiepyti visus medikus, o antrąjį ketvirtį planuojamas visuotinis gyventojų skiepijimas. Skiepijimasis nebus privalomas, bet tikėtina, kad nepasiskiepiję žmonės susidurs su tam tikrais ribojimais – pavyzdžiui, skrendant lėktuvu bus reikalaujama turėti ne tik asmens dokumentą ir skrydžio bilietą, bet ir skiepų pasą. Nepasiskiepijusiems medikams gali būti neleidžiama dirbti su sunkiais ligoniais.

Transporto nuolaida onkologiniams ligoniams: nuo sausio 1 d. onkologinėmis ligomis sergantys asmenys su 80 proc. nuolaida galės įsigyti tolimojo, vietinio ar reguliaraus susisiekimo bilietą važiuoti autobusais, traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais. Nuolaida galios visoje Lietuvoje, pateikus Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) kortelę ir asmens dokumentą.

Neįgaliesiems – dukart didesnė kompensacija automobiliui: vairuojantys neįgalieji ar neįgalius vaikus auginančios šeimos nuo sausio 1 d. galės pasinaudoti dvigubai didesne kompensacija įsigyjant lengvuosius automobilius ir juos techniškai pritaikant. Negalią turinčių vaikų tėvai, įtėviai ar globėjai, kurių nepilnamečiam vaikui yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ar visiška negalia iki 2005 metų, taip pat vieną kartą per 6 metus galės pasinaudoti iki 2560 eurų kompensacija. Šeimos, auginančios neįgalius vaikus, kuriems sukakus 18 metų, nepertraukiamai nustatyta visiška negalia, o pasikeitus teisiniam reglamentavimui nustatomas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat turės teisę gauti šią kompensaciją.

 17,366 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes