Karantinas davė ir naudos – gyventojai perpus mažiau smurtavo prieš savo artimuosius. Asociatyvi nuotr.

Karantino metu gyventojai artimoje aplinkoje smurtavo žymiai mažiau, o kretingiškiai buvo patys santūriausi visoje apskrityje. Tai yra, tokių atvejų ryškiausias sumažėjimas užfiksuotas būtent Kretingos rajone.

Susivaldymo priežasčių dar nežino
Kokios priežastys nulėmė mažesnį agresyvumą? “Mes patys svarstome, kodėl, – paklaustas sakė Kretingos rajono komisaras Arūnas Pužauskas. – Tiesą sakant, planavome, kad smurto atvejų bus net daugiau, nes visi uždaryti namuose. Matyt, žmonės susiėmė ir mažiau pykosi, gal ne tokie pikti važiavo pas antrąsias puses, pas giminaičius. Sunku pasakyti. Mes irgi ieškome tų atsakymų”.
Smurto artimoje aplinkoje atvejų Kretingos rajone praėjusiais metais nustatyta 59, kai 2019 m. net dvigubai daugiau – 118. Pradėtų ikiteisminių tyrimų pernai buvo 83, bet apie trečdalis buvo nutraukti nesant nusikaltimo sudėties.
Mažiau smurtavo ir kaimynai palangiškiai: 2020 m. užfiksuoti 22, 2019 m. – 48 atvejai.
Pozityvesne statistika gali pasigirti visa Klaipėdos apskritis: per 2020 m. apskrityje pradėta 830 tokio pobūdžio tyrimų, o 2019 m. – 949. Panaši tendencija ir Klaipėdos mieste – pernai pradėta 390, 2019 m. – 458 ikiteisminiai tyrimai.
Pradėjus ikiteisminį tyrimą ar įtariant, kad smurto grėsmė šeimoje reali, informaciją pareigūnai nedelsiant perduoda specializuotiems pagalbos centrams, kurių specialistai smurto aukoms teikia visą reikiamą pagalbą – psichologinę, teisinę ir kt.

Specialus kodas – „Kaukė – 19”
Jei smurto atvejai kartojasi, smurtautojai yra traukiami į rizikos asmenų sąrašus. Tokias šeimas policijos pareigūnai su socialiniais partneriais pagal galimybes lanko reguliariai, prižiūri, siūlo ir teikia reikiamą pagalbą.
„Visuomenė tampa vis nepakantesnė tam kas vyksta aplink, tačiau vis dar yra atvejų, kai aukos kaltina save, linksta smurtautoją pateisinti. Žinančius apie galimus smurto atvejus pareigūnai ragina nelikti nuošalyje ir pranešti policijai”, – sako Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė.
Skatindami žmones būti pilietiškais, pareigūnai rengia įvairias prevencines priemones, dalija informacinę medžiagą.
Nuo praėjusių metų lapkričio socialinių partnerių ir Lietuvos policijos iniciatyva šalyje vyksta ir socialinė kampanija, kai smurtą patiriantys asmenys pagalbos gali sulaukti tiesiog vaistinėje – atėjus į „Eurovaistinę“ tereikia vaistininkui pasakyti kodinę frazę „Kaukė – 19“ ir jis iškvies pagalbą.
Policijos pareigūnai ragina nebijoti ir kreiptis pagalbos – patiriantys smurtą taip gali apsaugoti ne tik savo sveikatą, bet ir galimai gyvybę.

Kokioms naujienoms teikiate pirmenybę?

View Results

Loading ... Loading ...

 2,152 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes