Sodyba "Prie šaltinio".

Į Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) parengtą Lietuvos etnokultūrinių kaimo turizmo sodybų gidą nepateko nė viena Kretingos rajono sodyba. Apskritai iš Žemaitijos krašto pateko vienintelė – Klaipėdos rajono – sodyba „Prie šaltinio“.

Į šį gidą įtrauktos sodybos, laimėjusios prizines vietas ar nominacijas Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse, kurį 2019 – 2020 metais Taryba organizavo kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija bei Žemės ūkio ministerija.

Daugelyje konkursą laimėjusių sodybų yra išsaugota arba atkurta Lietuvos, tiksliau – atskirų jos regionų, senojo kaimo architektūra. Jose yra galimybė pagyventi senovinėje troboje, stuboje ar pirkioje.

Daugelyje auginami tradiciniai augalai: namą supa senovinis obelų ir vyšnių sodas, o vartus saugo diemedis ar šermukšnis. Ne vienoje iš šių sodybų veisiami tradicinių lietuviškų veislių gyvuliai. Apsilankius šiose sodybose galima susipažinti su Lietuvos sunkiaisiais arkliais ar žemaitukais, Lietuvos juodagalvėmis avimis ar Lietuvos skalikais, galima visomis juslėmis pajusti senovinio Lietuvos kaimo dvasią, persmelktą gamtos artumo ir ramybės, kaip skelbiama EKGT pranešime.

Su visu Lietuvos etnokultūrinių kaimo turizmo sodybų gidu galima susipažinti EKGT svetainėje.  https://ekgt.lt/svarbu/etnokulturines-kaimo-turizmo-sodybos

Taryba žada ateityje šį gidą plėsti, į jį įtraukiant daugiau sodybų, kuriose puoselėjama tradicinė architektūra, interjeras įrengiamas pasitelkiant vietinius jaukumo kūrimo principus, laikomasi senųjų apželdinimo taisyklių, lankytojams organizuojamos etnokultūrinės veiklos.

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse 2019 m. sodybai „Prie šaltinio” skirta nominacija už protėvių sodybos išsaugojimą ir Žemaitijos tradicinės architektūros  puoselėjimą.

Klaipėdos rajone, Lapiuose, įsikūrusi sodyba „Prie šaltinio” – žemaitiška sodyba, kurioje visi pastatai pasižymi šio krašto tradicinei architektūrai būdingais bruožais. Sodyboje dunkso šulinys, kurį 1932 metais surentė dabartinių šeimininkų senelis. Tvoros daugiausia nendrinės, trobas vieną nuo kitos skiria karklų arba eglių tvoros. Visų paatatų stogai skiedriniai arba nendriniai.

Sodyba bendradarbiauja su vietiniais ūkininkais, tad joje galima pasivaišinti kulinarinio paveldo patiekalais, pagamintais iš čia pat užaugintų produktų. Organizuojamos tradicinės šventės (Advento vakarai, Užgavėnės), vyksta amatų pristatymai (vilnos vėlimo, vaško žvakių liejimo), rengiami avikirpio, šienapjūtės dainų vakarai.

Kokioms naujienoms teikiate pirmenybę?

View Results

Loading ... Loading ...

 

 2,975 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes