Sausio 27 – ąją minime tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Kovodami su COVID-19 pandemija, susiduriame su augančiu neapykantos ir rasizmo ideologijų mastu, melagingomis konspiracijų teorijomis, kurios dažnai viskuo kaltina žydus bei kitas tautines mažumas. Daugelį mūsų tai glumina ir baugina. Holokaustas – 6 milijonų žydų genocidas neatsitiko staiga. Tai nekontroliuojamos neapykantos ir kolektyvinės tylos rezultatas. Mokydamiesi iš šios praeities tragedijos, galime sukurti geresnę ateitį. Telšių Žemaitės dramos teatras siūlo šią dieną pažvelgti į prieškarinius Telšius, į Žemaitijos sostinės prasmingą, trapų ir tragišką lietuvių ir žydų bendruomenės gyvenimą spektaklyje „VILTIES ETIUDAI IŠ SEPTYNIŲ KALVŲ  MIESTO“

Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos SAVI spektaklis „VILTIES ETIUDAI IŠ SEPTYNIŲ KALVŲ  MIESTO“( režisierė Laimutė Pocevičienė) – menine dokumentika paremtas spektaklis, kurio centre spalvingas, guvus, prasmingas ir trapus prieškario ir karo jaunimo gyvenimas Telšiuose. Pažadinti būtojo laiko medžiai ošia apie tai, kad Žemaitijos sostinė savyje sutalpino katalikus, judėjus. Čia tuo pačiu metu gyveno, mokėsi mylėjo, svajojo, buvo nužudyti, ištremti arba priversti emigruoti talentingiausi ir šviesiausi jauni žmonės. Čia gyveno, mokėsi, mylėjo Rainių kankiniai ir Rainiuose nužudytos beveik 500 žydų moterų bei merginų. Apie jų svajones, kasdienybę bei šventes, liūdesį ir džiaugsmą kalbama spektaklyje. Šmėsteli žinomos asmenybės, poetas Vytautas Mačernis, Maestro Konstantino Dobrovolskio ir jo žmonos Jadvygos šešėliai, Amatų mokyklos moksleivio ,Rainių Kankinio Zenono Tarvainio ir jo mylimosios Bronės Kapitalinskaitės draugystės akimirkos, žydaitės Rūtos Gurvičiūtės ir Prano Laucevičiaus meilės ir žūties atgarsiai, Eduardo Čiužo, vėliau tapusio žinomu rašytoju Eduardu Cinzu jaunystės momentai, Vyskupo Valančiaus gimnazijos moksleivių bei žydų mergaičių gimnazijos JAVNE auklėtinių Rozos Portnoi, Chasios Geringaitės, Hindos Rabinavičiūtė, Idos Blechmanaitė gyvenimo akimirkos. Žemaitijos sostinė slepia savyje.

Spektaklyje vaidina: Gabija Būtaitė, Ugnė Daraškevičiūtė, Vilius Dikontas, Emilija Gailiūtė, Akvilė Gedvilaitė, Dovydas Ivoškus, Gytis Kumža, Agnė Lėverytė, Julija Mažonaitė, Matas Noreika, Elija Norvaišaitė, Laurynas Petraitis, Arminas Ružauskas, Deividas Rumbutis, Eglė Simutytė, Dominyka Vaičekauskaitė, Šarūnas Vitkus, Emilė Vitkauskytė, Dominykas Vaitiekus, Ema Žilakauskaitė.

Dailininkė Giedrė Slavinskienė, šviesos dailininkas Sergej Simonenko, garso režisierius Mindaugas Drimba, pastatymo dalies vedėjas Alvingas Teniukas.

Dokumentinė Literatūros ir meno archyvo medžiaga, profesorės Irenos Aleksaitės „Be grimo“, režisierės Galinos Dauguvietytės, K. Dobrovoskio „Telšių Maestro“, „Mėlynas drugelis“ knygų tekstai Stasės Kochanauskaitės prisiminimai, E.Šidlauskienės eilės padėjo atkurti prieškarinį Žemaitijos sostinės veidą.

Kokioms naujienoms teikiate pirmenybę?

View Results

Loading ... Loading ...

 

 21,898 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes