Į „Švyturio“ redakciją kreipėsi ponia Violeta (tikras vardas redakcijai žinomas) papasakojusi, kaip prieš kelionę į Norvegiją jos vyras Kretingoje ieškojo galimybių privačiai pasidaryti būtinus COVID-19 testus. Siūlomos testų kainos jiems sukėlė daug sumaišties.

Kaina skiriasi kelis kartus

Pasak ponios Violetos, vykstant į Norvegiją sausumos keliu reikėjo kirsti Latvijos sieną, o kaimyninėje valstybėje kovido testo reikalavimai skyrėsi nuo Norvegijos. Tad jos sutuoktiniui teko atlikti po du skirtingus testus. Kaip teigė pašnekovė, norvegai reikalauja vieną parą galiojančio PGR testo, o latviai – greitojo.

„Mus nustebino, kad Kretingoje tokie brangūs testai norintiems pasitikrinti individualiai. Turėjome galimybę testų kainas palyginti su Mažeikiais. Kretingoje testas kainuoja virš 100 eurų, o Mažeikiuose – tik keliasdešimt. Tad likome nesupratę, kodėl kretingiškiai taip branginasi?“ – stebėjosi ponia Violeta.

Kaip redakciją informavo Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė, Kretingos mieste PGR testai atliekami tik mobiliajame punkte, o tyrimus atlieka laboratorija „Antėja“.

Laboratorija teigia – kainos vienodos

Laboratorijos „Antėja“ komunikacijos projektų vadovė Laura Blaževičiūtė „Švyturiui“ tvirtino, kad šios laboratorijos teikiamų paslaugų bei atliekamų testų kainos vienodos visoje šalies teritorijoje. Kretingos laboratorijoje atliekami tik COVID-19 IgG antikūnų tyrimai, kurie parodo, ar asmuo yra persirgęs koronavirusu.

„COVID-19 PGR tyrimus, kurie skirti patikrinti, ar asmuo šiuo metu neserga koronavirusu, Kretingos rajono gyventojai gali atlikti Klaipėdos laboratorijoje“, – pažymėjo L. Blaževičiūtė.

Laboratorija nesuteikė bendros statistikos, kiek kretingiškių pas juos buvo testuota 2020 m. ir šiemet, tačiau pastebėjo, kad didžioji dalis jų klientų – tai vidutinio amžiaus žmonės, o tai – tendencija, būdinga ir visai Lietuvai.

“Antėjos“ interneto svetainėje nurodoma, kad 2019-nCoV RNR tyrimas tikralaikės PGR metodu (per 1,5 val.) kainuoja 141 Eur plius 8 Eur tepinėlio paėmimas. Taigi, be 1 euro – net 150. Tačiau tokį testą galima pasidaryti tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Toks pat testas, didžiuosiuose miestuose atliekamas per 24 val., kainuoja 71 Eur plius tie patys 8 Eur už tepinėlio paėmimą. Dar yra galimybė testą pasidaryti per 5 val. už 85 eurus.

„Antėja“ nurodo, kad serologiniai testai yra gerokai pigesni, jų kainos prasideda nuo 22 Eur.

Testai buvo nevienodi?

Kur ši pora Mažeikiuose galėjo užtikti ar ne dvigubai mažesnes, kaip jie teigė, kovido testų kainas?

Šiame mieste veikia jau minėta „Antėja“ laboratorija, jų kainos visose šalies laboratorijose vienodos.

Mažeikiuose laboratorija „Medicina Practica“ serologinius tyrimus siūlo nuo 19 Eur, PGR testas – nuo 75 Eur, greitasis testas – 23 Eur, nors jis nepakankamas tikslus. Šis testas dažniausiai naudojamas simptominių asmenų diagnostikai ligoninėse, reanimacijose, kai reikalinga skubi koronavirusinės infekcijos diagnostika.

Mažeikiuose „Kraujo laboratorija“ (rezus.lt) taip pat siūlo panašias kainas. Testas PGR metodu – 70 Eur, koronaviruso antigeno nustatymas – 23 Eur.

Įdomi detalė. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje portalas „delfi.lt“ domėjosi, kur ir už kiek individualiai galima atlikti COVID-19 testus. Apžvalga bylojo, kad dėl didesnės konkurencijos įvairūs kovido testai pigesni sostinėje ir didžiuosiuose miestuose.

Dabar, taikant griežtus karantino apribojimus, ribojant gyventojų judėjimą iš vienos savivaldybės į kitą, norint atlikti testą tenka tenkintis tik savo gyvenamoje savivaldybėje esančios laboratorijos paslaugomis. O čia testų kainos kartais gali „kandžiotis“.

Testai – skirtingi

• Plačiai linksniuojamas PGR testas reiškia specifinį greitai atliekamą, didelio jautrumo paveldimų bei infekcinių ligų tyrimo metodą

• PGR tyrimo pranašumas – nustatomas tikslus ligos sukėlėjas, kai kraujyje dar nėra susiformavusių antikūnų.

• Antikūnus organizmas gamina kovai su virusais, o jų susiformavimas gali užtrukti iki 20 dienų.

• Kitas testas – serologinė diagnostika – atliekamas greičiau, darant kraujo tyrimą. Šis tyrimas tinkamas įvertinti, ar buvo kontaktas su virusu, ar susiformavo imuninis atsakas, koks infekcijos paplitimas tarp grupės žmonių, greitam simptominių ir besimptomių nešiotojų išaiškinimui.

• Teigiamas seriologinės diagnostikos tyrimo rezultatas dar neleidžia teigti, kad asmuo yra užsikrėtęs, todėl rekomenduojama diagnozę patvirtinti atliekant PGR tyrimą.

 

 19,064 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes