Neseniai UAB „Kretingos vandenys“ informavo, kad buvo nugriautas senas, avarinės būklės vandens bokštas Darbėnuose. O dabar čia įkurtuvių nuotaikos – baigtas įgyvendinti „Vandens gerinimo įrenginių Vilties g. 12, Darbėnuose statybos“ projektas. Kaip sakė UAB „Kretingos vandenys“ Geriamojo vandens technologė Nida Žmoginienė, Darbėnų miestelio vandenvietėje įrengti 30 m3/l našumo vandens gerinimo įrenginiai. Geležis iš požeminio vandens šalinama nugeležinimo filtrais. Fluoro šalinimas atliekamas atvirkštinės osmozės įrenginiais. Į gyvenvietę patekusiame vandenyje geležies, fluoro koncentracijos atitinka HN 24:2017 reikalavimus, keliamus tiekiamam geriamajam vandeniui.

Pradžia kebli – galutinis rezultatas geras
Projekto įgyvendinimo pradžia buvo kebli, neapsieita ir be teisinių priemonių. 2018 m. balandžio mėn. buvo pasirašyta rangos sutartis su viešuosius pirkimus laimėjusia UAB „LitCon“, kuri nevykdė savo įsipareigojimų. Dėl sutartinių įsipareigojimų nevykdymo UAB „Kretingos vandenys“ ėmėsi visų teisinių priemonių, kad rangos sutartis su UAB „LitCon“ būtų nutraukta. Po metų sutartis su UAB „LitCon“ buvo nutraukta ir pradėti organizuoti nauji viešųjų pirkimų konkursai rangovams, kurie turės atlikti Darbėnų vandens gerinimo įrenginių statybos ir projektavimo darbus, parinkti. Viešųjų pirkimų konkursai įvyko, paaiškėjo laimėtojai. Projektavimą atliko UAB „Evikta“, o statybos darbus – UAB „Norvila“.
Kaip sakė UAB „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis, pasirašytoje rangos sutartyje su UAB „Norvila“, buvo numatyta, kad vandens gerinimo įrenginių statyba bus baigta per 11 mėnesių nuo sutarties pasirašymo. „Noriu pasidžiaugti, kad rangovas sutartyje numatytus įsipareigojimas įvykdė laiku. Statybos darbų vertė – 419 700 Eur, iš kurių Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kompensavo 209 726 Eur, Kretingos rajono savivaldybė ir UAB „Kretingos vandenys“ prisidėjo po 104 987 Eur.

Darbėnai bus tarsi etalonas
UAB „Kretingos vandenys“ direktorius T. Jurgutis priminė, jog šį sausį įmonė savo lėšomis įvykdė avarinės būklės vandens bokštų, esančių Darbėnuose Vilties ir Klevų gatvėse nugriovimo darbus. Darbus vykdė UAB „Auksitas“. Griovimo darbų vertė – 18 275 Eur: Vilties g. bokšto griovimas kainavo – 11 950 Eur, Klevų g. – 6 325 Eur. Taip pat UAB „Kretingos vandenys“ planuoja Darbėnų miestelyje, Smėlio ir Rožių gatvėse, pastatyti buitinių nuotekų tinklus. Šiemet įmonė numatė vykdyti projektavimo darbus, o 2022 m. atlikti inžinerinių tinklų statybos darbus. Atlikus visus planuojamus darbus, Darbėnų miestelis, džiaugėsi UAB „Kretingos vandenys“ specialistų komanda, bus kaip etalonas: bokštai nugriauti, vandentiekis sutvarkytas, dar tose likusiose gatvėse atsiras nuotekų tinklai. Darbėnai sulaukė nemažai investicijų, tačiau čia ir vandens vartotojų tikrai daug – šiai dienai skaičiuojama kiek daugiau nei 400 (butai ir individualūs namai).

Vandens gerinimo stotis – šventė Darbėnams
Darbėnų seniūnijos seniūnas Alvydas Poškys, apžiūrėjęs vandens gerinimo įrenginius, pasidžiaugė, kad pagaliau Darbėnai, viena iš didžiausių rajono gyvenviečių, gali džiaugtis šiuolaikiška vandens gerinimo stotimi. Pasak jo, darbėniškiai tikrai labai seniai laukė šio „malonumo“. Seniūnas išreiškė viltį, kad miestelio gyventojus dabar pasieks tikrai kokybiškas geriamasis vanduo ir nebebus nusiskundimų dėl ruduojančių vonių, kriauklių, dėl skalbiamų baltų rūbų parudavimo, dėl blogo geriamojo vandens kvapo. A. Poškys net pajuokavo, kad vandens gerinimo stoties atidarymas – šventė Darbėnams. Ir čia pat išreiškė pastebėjimą, kad gyventojai, kurie tebėra pasijungę prie senųjų trasų, vis tiek gali sulaukti rudo ir prastesnės kokybės vandens, nes kokybė prastėja vandeniui „keliaujant“ senu vamzdynu. Tikiuosi, kad vandens gerinimo įrenginių atsiradimas miestelyje paskatins žmones jungtis prie naujųjų trasų ir pajusti tikrąją šių įrenginių naudą.
UAB „Kretingos vandenys“ specialistai akcentavo, jog šalia vandens gerinimo stoties pastatytas ir dyzelinis generatorius, kuris „neleis“ miestelio gyventojams likti be vandens net tada, kai dėl kokių nors priežasčių nutrūks elektros tiekimas.
Rangovų atstovas – UAB „Evikta“ gamybos direktorius Vidmantas Norušas teigė, jog, pastačius šią vandens gerinimo stotį, Darbėnai gauna išvalytą (nuo fluoridų ir geležies) geriamąjį vandenį. Atlikus vandens mėginių tyrimus ir iš laboratorijos gavus atsakymus, kaip sakė V. Norušas, rezultatai tikrai džiugina, nes geriamasis vanduo atitinka visus higienos normų reikalavimus, ir netgi normos yra žemesnės nei leistinos. Rangovų atstovas sakė, jog drąsiai galės eiti per Darbėnus, nes jų sumontuoti įrenginiai veikia puikiai, ir iš čia pas vartotojus „iškeliauja“ kokybiškas vanduo.
UAB „Kretingos vandenys“ inf.

 36,428 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes