Kibernetinio saugumo specialistai pataria, ką daryti nutekėjus duomenims. Asociatyvi nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) kibernetinio saugumo specialistai dalijasi patarimais, kokius veiksmus būtina atlikti kuo skubiau, jei Jūsų duomenys nutekėjo. Tai ypač aktualu tiems, kas pastaruosius dvejus metus žiūrėjo filmus nelegalioje svetainėje “Filmai.in”, naudojosi “CityBee” ir “Orakulo” bei “DarniPora.lt” paslaugomis. Mat praėjusią savaitę programišiai nutekino būtent šių svetainių šimtų tūkstančių vartotojų duomenis.

Taigi, štai ką turite kuo skubiau atlikti:

Pasikeisti slaptažodį

Tai pirmas veiksmas, kurį turėtumėte atlikti. Rekomenduojame apsaugoti savo paskyrą, kurios duomenys galėjo būti pavogti/pasisavinti. Jei tą patį slaptažodį naudojote ir kitose sistemose – būtinai jį pasikeiskite, ypač jei jis buvo kombinacijoje su tuo pačiu el. pašto adresu, kuriuo registravotės paskyroje, kurios duomenis nutekėjo. Nesuklysime sakydami, kad šie slaptažodžiai jau yra paviešinti.

Labai atidžiai vertinti identifikavimo užklausas

Nutekėjus duomenims, įmanomos atakos panaudojant asmens kodus. Labai atidžiai vertinkite el. parašo ir SMART ID sistemos generuojamas užklausas (ar užklausa inicijuota jūsų, ar sutampa saugumo kodai).

Įjungti PIN kodą ir biometrinę apsaugą

Patikrinkite, ar paskyra, iš kurios galėjo nutekėti duomenys, apsaugota PIN kodu arba naujesniuose telefonuose – biometriniais duomenimis (piršto atspaudas, veidas). Jei tokia galimybė yra – įjunkite ją.

O štai, ko niekada nedaryti:

Netikrinti savo duomenų neaiškiose svetainėse

Jei jūsų asmens duomenys yra tarp nutekėjusių įvairiose interneto svetainėse – galimi sukčiavimo atvejai ir nesankcionuotas el. pašto adresų rinkimas. Niekada netikrinkite t.y. nesuvedinėkite savo duomenų neaiškiose svetainėse, kurios siūlo „pasitikrinti“ – taip dar kartą atiduosite savo duomenis sukčiams.

Nepasiduoti šantažui

Yra tikimybė jog vyks „phishingo“ ar kitokios socialinės inžinerijos atakos siūlant „ištrinti“ jūsų ar jūsų įmonių darbuotojų duomenis iš nutekėjusios duomenų bazės, bei kitokios šantažo formos: „mes žinome viską, net jūsų asmens kodą ir pan.“ Nepasiduokite šioms atakoms ir apie jų tikimybę informuokite ne tik savo kolegas, artimąją aplinką bet ir teisėsaugos institucijas.

 51,787 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes