Į Salanto upę nevaldomi bėga teršalai. Facebook nuotr.
Į Salanto upę nesuvaldomai srūva teršalai – priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos nesugeba nustatyti šaltinio ir prašo salantiškių pagalbos.
Prieš 10 minučių rajono meras Antanas Kalnius apie ekologinę katastrofą Salantuose paskelbė ir savo Facebook paskyroje:
“Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos visą šį vakarą darbuojasi Salantuose, kur bando sustabdyti į Salantą betekančius teršalus – galimai dyzeliną. Teršalai atiteka drenažo vamzdynais, tačiau vis dar nepavyksta nustatyti iš kur. Tad prašome ir salantiškių, galimai žinančių kur yra „paslėptos dyzelino talpos“, pagalbos!!!! Kad teršalai nepasklistų, Salante buvo sumontuotos boninės užtvaros. Taip pat papildomos užtvaros atvežtos iš savivaldybės. Užterštas vanduo pumpuojamas į specialias talpas, kurių jau atvežta papildomai. Pasiruošta, esant reikalui, papildomai jų atvežti ir naktį.
Gelbėtojai su meru ir Salantų seniūnu Kazimieru Galdiku šiuo metu vaikštinėja po Salantus, ieškodami taršos šaltinio. Atvyko ir aplinkosaugininkai.
“Manome, kad teršalai sklinda iš senų, kadaise po žeme užkastų rezervuarų su krosniniu kuru.  Jie tikriausiai prakiuro, išsiliejo, pateko į upelį, o iš ten – ir į Salanto upę. Tačiau net jei rezervuarai užkasti privataus kiemo kieme, net šeimininkas gali to nežinoti, jei ne pats juos užkasė”, – “Švyturiui” sakė K. Galdikas.
Pasirodo, aitrų kvapą ore gyventojai pajuto jau sekmadienio vakarą.
į Salantus ugniagesiai buvo iškviesti pirmadienį po 15 val., vos grįžę iš iškvietimo, kur gesino užsidegusius suodžius.
“Vos spėjome išgerti kavos ir turėjome vykti čia”, – sakė gelbėtojai.
Apie 17 val. ugniagesiai įrengė specialias užtvaras, kad teršalai nebetekėtų toliau. Deja, neatmetama galimybė, kad visą parą tekėję teršalai iš Salanto galėjo patekti ir į Miniją.
Aistas Mendeika
Ligita Sinušienė

 50,382 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes