Štai kokiai kiekiais teršalai vežami iš apleistos sodybos Salantuose. Kretingos rajono savivaldybės nuotr.
Šiandien Salantuose, Žemaitės g., tęsiant taršos šaltinio likvidavimo darbus, rastos dar 3 talpos apie 20–30 litrų, 1 talpa apie 100 litrų su galimais taršos produktais (tepalais) ir 3 talpos po 200 litrų, iš kurių viena tuščia, o iš kitų sunkiasi skystis, panašus į benzino ir vandens mišinį.
Iš visų talpų aplinkosaugos specialistai paėmė mėginius. Nustatyta, jog buteliuose buvo alkoholio bei ploviklio liekanų.

 „Aplinkosaugininkai mėginius paėmė tik iš tų butelių, kurie jau buvo iškasti. Tačiau kiek jų dar liko, teks išsiaiškinti. Taip pat dar ieškome ir kitų galimų talpų su naftos produktais. Sklype jų gali būti ir daugiau“, – „Švyturiui“ sakė Violeta Turauskaitė.

Pasak jos, paieškos darbai dar šiek tiek užtruks, o vėliau prasidės teritorijos valymo bei tvarkymo darbai.

„Dabar jau surasti melioracijos sistemos vamzdžiai, kuriais į apinką prasiveržė teršalai, jie užkimšti. Tikimės, kad daugiau teršalų į gruntinius vandenis nepateks“, – teigė V. Turauskaitė.

Vis dėlto ir per savaitgalį Salantuose ir toliau budės ugniagesiai. Bus stebima, ar neatsinaujina teršalų tekėjimas į vandens telkinį ir upelį.

Į pagalbą ieškant taršos židinio buvo pasitelktos ir įmonės „Kretingos vandenys“ pajėgos. Specialia įranga į melioracijos sistemą paleisti dūmai, vamzdžiai tikrinti specialiomis vaizdo kameromis.

Teršalai iš rastų talpų ir iš iškastų duobių, kuriose buvo susikaupęs užterštas gruntinis vanduo, išsiurbti ir išvežti utilizuoti. Iš vakar minėtoje vietoje rastų užkastų talpų, taip pat rezervuarų ūkinio pastato viduje buvo išsiurbta bei išvežta utilizuoti apie 6 tonos naftos produktų. Teršalus utilizuoja UAB “Raguvilė”.

Ugniagesiai su aplinkosaugininkais Salantuose darbuojasi nuo sekmadienio, tačiau taršos šaltinį aptiko tik ketvirtadienį – senoje negyvenamoje sodyboje. Sodybos šeimininkė, garbaus amžiaus senolė, čia negyvena – ją slaugo artimieji. Dėl aplinkai padarytos didelės žalos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai aiškinsis, ar pavojingas atliekas po žeme užkasė jau miręs šeimininkės sutuoktinis, ar jie gyveno net nežinodami, kas po jų kojomis.
Močiutė bei jos artimieji tvirtina nieko nežinoję, kas slepiasi sodyboje pusantro metro gylyje.
Salantiškiai yra perspėti nevartoti šulinių vandens, o pastebėjus kokius nors teršalus, nedelsiant pranešti aplinkosaugininkams ar kitoms specialiosioms tarnyboms.

Kas Jus labiausiai sukrėtė iš pastarųjų įvykių Kretingoje?

View Results

Loading ... Loading ...

 46,605 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes