Lašišos tartaras su keptu burokėliu ir karamelizuotu pankoliu.
Su autorės – palangiškės Zinaidos Bružienės – leidimu dalijamės  jau ne pirmu jos išskirtinai gyvai aprašomu receptu. Zinaida kadaise siųsdavo savo poeziją į laikraštį “Švyturys” (kada nors būtinai pasidalinsime prisiminimui, o kažkam – atradimui), paskui daug metų dirbo Palangos senojoje gimnazijoje – direktoriaus pavaduotoja, o pastaraisiais metais dalijasi receptais savo pačios įkurtoje Facebook grupėje “Zinos virtuvėje”. Zinos kulinarines noveles verta skaityti ne tik šeimininkėms.  Tiesiog būtina – visiems rašantiems ar svajojantiems rašyti. Perskaitę suprasite, kodėl…
Kaip pankolis lašišą gelbėjo
…Renkuosi gabalą lašišos. Šitas aiškiai per didelis, nėr čia ko apsiryti. Šitas, ko gero, mažokas, žiūrėsim viens kitam į burnas ir liksim gurgiančiais virškinimo traktais. Aha, šitas būtų neblogas, baksteliu pirštinėta ranka į šoną kaip kavalieriui, – fee patižusi kažkokia, neimsiu. Gal tas kitas gabalėlis? Primerkusi akį žiūriu į etiketę, ieškau galiojimo datos. Jėėė, tegu patys valgo, galiojimas poryt baigiasi, bus jau prasmirdusi. Šitas? Ne, uodegos galas, mėsos mažai, viena skūra, rūra ir pelekai…
Žodžiu, vis dėlto išsirinkau tobulybių tobulybę, parsinešu, pasiritinu ant stalo, kepsiu… ė, ė? …Du kepsniai per maži, vienas per didelis !! …Nu blin, lyg kas būtų jį apipjaustęs, kol namo parvilkau. Pi…piecas visiškas. Po griausmingo pasiputojimo ir prakeiksmų svetima kalba šaldytuve dar aptinku pankolį!!! Po anšlago Kirviokote liko nesurytas …O tada akimirksniu persiorientuoju nuo kepsnių į užkandį. Kaip galima smulkiau supjaustau šalot svogūną, pilu po 2 šaukštus vorčesterio ir obuolių acto, dedu pusę šaukštelio medaus ir krapų, gerai viską išmaišau ir sumaigau. Lygiai taip pat labai smulkiai sugalabiju tobulos lašišos gabalą, suverčiu prie svogūno, padruskinu, papipirinu ir palieku marinuotis.
O tuo metu plunksnelėm supjaustau pankolį ir ant kuklaus kiekio alyvuogių aliejaus kepu apibarsčiusi šaukšteliu rudojo cukraus, kol pakeičia spalvą ir vietomis paskrunda. Tada – balto sauso 100 ml ir troškinu, kol vynas visiškai išgaruoja. Ir gardinu druska, pipiriukais, laimo ir citrinos žievelės drožlėmis bei įspaudžiu pusės laimo sulčių. Gerai išmaišau, leidžiu skoniams ir kvapams susidraugauti ir visiškai atvėsti. O tada kepto raudonojo burokėlio pamatėlis, marinuotos lašišos kupstelis ir karamelizuoto pankolio plunksnelės.
Ir patiekdama savo žmogui galvą užvertusi patetiškai apreiškiu patiekalo pavadinimą: lašišos tartaras su keptu burokėliu ir karamelizuotu pankoliu!!! Žiūri į mane, lyg būčiau iš pušies iškritusi. Bet rezultatas buvo tobulas, juk šitiek stengiausi rinkdamasi lašišos gabalą”.
Ačiū Zinai, kad įsileidžia į savo virtuvę!

 70,761 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes