Šį mėnesį Kretingos M. Valančiaus bibliotekoje prasidėjo renginių tieisiai iš naujos filmavimo studijos ciklas. Kretingos M. Valančiaus bibliotekos nuotr.

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje – intensyvus pokalbių su knygų autoriais ir kraštotyros žinovais transliavimo maratonas. Biblioteka, įgyvendindama projektą „Kultūrinių ir edukacinių renginių ciklas taikant šiuolaikines medijas“, siekia laikmečio tendencijas atitinkančiomis paslaugomis tenkinti vis didesnės asmenų grupės savišvietos ir kūrybiškumo skatinimo poreikius.

Lietuvoje paskelbus visuotinį karantiną dėl viruso COVID-19 plitimo ir uždarius bibliotekas, gauta itin daug užklausų apie Viešosios bibliotekos veiklų tęstinumą. Teko skubiai persiorientuoti ir pradėti paslaugas teikti internetinėje erdvėje. Idėjų vykdant šį procesą netrūko, tačiau technologiniu atžvilgiu veiklas vykdyti buvo itin sudėtinga. Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Birutės Naujokaitienės teigimu, susidūrus su pandemijos sukeltais darbo apribojimais bibliotekai, kaip ir kiekvienai kultūros įstaigai, teko iššūkis naujai pažvelgti į teikiamas paslaugas.

Kretingos bibliotekoje ieškota efektyviausių sprendimų, padedančių prisitaikyti prie pakitusios situacijos. Anot B. Naujokaitienės: „Vienas didžiausių pasiekimų – projektinėmis lėšomis įsigyta profesionali įrašymo ir transliavimo įranga“. Šiuo metu įgyvendinant projektą siekiama atliepti skirtingų socialinių grupių asmenų poreikius ir suteikti galimybes visiems norintiems dalyvauti virtualiuose renginiuose. Planuojant kviestinių svečių sąrašą atsižvelgta į amžiaus grupes, skirtingus skaitytojų poreikius – virtualių renginių cikle svečiuosis net 9 profesionalūs pranešėjai ir populiariosios literatūros autoriai.

Kretingos bibliotekoje prasidėjęs transliacijų su knygų autoriais ir kraštotyros specialistais transliavimo maratonas jau pritraukė kelis šimtus žiūrovų, ne tik stebinčių transliacijas, bet ir aktyviai įsitraukiančių – užduodančių klausimus. Renginių ciklą kovo pradžioje pradėjo knygų apie retorikos meną autorius, lektorius Donaldas Duškinas, pasakojęs, kaip sustiprinti pasitikėjimą savimi ir nugalėti baimę kalbant prieš auditoriją. Susitikime įvardyti pagrindiniai retoterapijos elementai, padedantys suprasti ir įvaldyti kūno atpalaidavimo metodus.

Antradienį, kovo 9 d., bibliotekoje laukiamas knygos „Černobylis“ autorius, keliautojas, TV laidų režisierius Šarūnas Jasiukevičius. Knygos pristatymą su Šarūnu moderuos kraštotyrininkas Aurimas Rapalis, ieškosiantis atsakymo į klausimą – ką slepia paslaptingoji Černobylio zona.

Bibliotekos jauniausiuosius skaitytojus šį trečiadienį, kovo 10 d., džiugins knygų vaikams autoriaus Tomo Dirgėlos atvykimas. Virtualaus susitikimo su T. Dirgėla metu vaikams teks šluostytis ašaras, kaip sako pas autorius, – vaikai susitikimų metu dažniausiai juokiasi iki ašarų.

Trečiąją savaitę, kovo 17 d., bibliotekoje susitiksime su knygų serijos vaikams „Kakė Makė“ autore ir iliustruotoja Lina Žutaute, kurios kūryba yra išversta į latvių, estų, rusų, danų, italų, korėjiečių ir kitas kalbas. Knygos apie Kakę Makę iš proto veda visus mažylius ir ypač populiarios 3–5 metų amžiaus grupėje.

Nuviltume bibliotekos skaitytojus, jei nepakviestume žymaus etiketo specialisto, rašytojo ir žurnalisto Giedriaus Drukteinio. Giedriaus rašomos knygos apima labai platų spektrą – nuo etiketo iki politikos, nuo santykių tarp lyčių iki emigracijos. Susitikimas – kovo d. 18 val. 

Kovo pabaigoje – paskutinį mėnesio penktadienį, kovo 26 d., visiems, kurie domisi vaikų auklėjimo temomis, rekomenduojame susipažinti su psichologe, lektore, knygų serijos „Atsakinga tėvystė“ autore Jūrate Bortkevičiene. Anot J. Bortkevičienės, „Gimus vaikui – kad ir kaip norėtume – instrukcijos prie jo pridėtos nebūna. Patys turime išsiaiškinti ir patirti, kas yra tėvystė, mokytis, tobulėti kartu su savo augančiu vaiku“. Virtualaus susitikimo su autore metu žiūrovams bus suteikta galimybė rašyti klausimus, į kuriuos autorė atsakys dar pokalbio metu.

Kaip renginių ciklas vyktų, jei jame nedalyvautų stiliaus guru? Taip! Agnė Jagelavičiūtė – knygos „Tu turi ką apsirengti“ autorė – padės žiūrovėms suprasti, kokių puošmenų reikėtų atsisakyti ir kaip tinkamai susikurti savo išskirtinį stilių.

Renginių maratoną vainikuos kraštotyrininkių Žavintos Sidabraitės ir Nijolės Raudytės virtualūs pristatymai tema – Kretingos bernardinų vienuolyne saugomi unikalūs XIX a. lituanistinės mokyklos rankraščiai.

Tikslias šių paskutinių renginių datas dar pranešime.

 

 

 

Kretingos M. Valančiaus biblioteka

 19,639 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes