Virginijaus Domarko paliktą tuščią vietą Taryboje užims Tomas Abelkis, bet apie ją svarstė ir Rimvydas Šakinis. „Švyturio” fotokoliažas.

Praėjusį trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priėmė Virginijaus Domarko atsistatydinimą iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario pareigų ir penktadienį patvirtino Tomo Abelkio kandidatūrą rajono Taryboje, nors apie vietą Taryboje rimtai svarstė ir Vydmantų seniūnas Rimvydas Šakinis.
Geriau nei Seimas
V. Domarkas vadovavo LSDP Kretingos skyriui, bet iš politikos pasitraukė dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) jam pateiktų kaltinimų korupcijos byloje. Pirmiausia ilgametis Kretingos politikas, praėjusioje kadencijoje net ėjęs Administracijos direktoriaus pareigas, pasitraukė iš partijos, o savaitės viduryje – iš politikos apskritai.
Tokiu būdu jo bendrapartietis, dar visai jaunas politikas (į partiją įstojęs tik 2018 m.), baigęs kraštotvarkos bei vietojo administravimo studijas, Tomas Abelkis, šį rudenį kandidatavęs į Seimą ir pralaimėjęs politinę kovą, neplanuotai pateko į Tarybą.
„Taip net geriau, – „Švyturiui” sakė T. Abelkis. – Susipažinsiu su rajonu iš vidaus”.
Tačiau kalbėti apie tai, kokioms problemoms teiks prioritetą dar nenorėjo: „Gal palaukime, kada prisieksiu. Terminas tam yra – 3 savaitės. Aš nelinkęs nieko skubinti. Palauksiu, kol viskas įgys pavidalą, kol pats su ta mintimi susigyvensiu. Dar pažiūrėsime, kuriame komitete man teks dirbti”.
T. Abelkis Tarybai prisiekti turėtų artimiausiame posėdyje – kovo 25 d.

Pirmumo teisę apsvarstė ir Rimvydas Šakinis
T. Abelkio atėjimas į Tarybą, tiksliau – dar tik kalbos apie atėjimą, sukėlė neramumų LSDP vietos skyriuje. Iš www.svyturiolaikrastis.lt sužinojęs, kad jo kolega laikomas pirmuoju kandidatu V. Domarkui atsisakius mandato, su „Švyturiu” savaitės pradžioje susiekė T. Abelkio bendrapartietis Vydmantų seniūnas Rimvydas Šakinis. Ir paaiškino, kad Tarybos nario mandatas turėtų būti suteiktas ne T. Abelkiui, o jam, bei kodėl: „Prieš dvejus metus vykusiuose savivaldos rinkimuose aš patekau į Tarybą, bet mandato atsisakiau. Tada į mano vietą atėjo Vladas Baltuonis. VRK man paaiškino, kad man pateikus raštišką prašymą per dvi savaites nuo rinkimų pabaigos, ką ir padariau, jeigu ateityje kitas mano bendrapartieties atsisakytų Tarybos nario mandato, jis turėtų būti pasiūlytas būtent man”.
Su seniūnu straipsnio autorei šiuo klausimu teko kalbėtis kelis kartus. Pirmadienį R. Šakinis sakė nesvarstęs apie galimybę pasinaudoti teise dirbti Taryboje, po kelių dienų užsiminė vis labiau linkstąs prie šio sprendimo.
„Matau, kas dedasi Kretingoje. Ir tikrai noriu prisidėti savo darbu”, – tąsyk kalbėjo vydmantiškis.
Vis dėlto penktadienį „Švyturio” kalbintas R. Šakinis sakė apsigalvojęs ir tvirtai apsiprendęs pasilikti seniūno pareigose. Pabrėžė iš VRK nesulaukęs jokio pranešimo, bet sužinojęs apie priimtą sprendimą jį priėmė ramiai.
„Iš tiesų nusprendžiau toliau gerus darbus daryti Vydmantų labui. Apsisprendžiau nekandidatuoti”, – sakė vydmantiškis.

Tą patį penktadienį asmeninėje Facebook paskyroje R. Šakinis pasidalijo ir tokiu įrašu: “Ačiū visiems už išreikštą palaikymą. Sužinojęs apie galimybę tapti Tarybos nariu, labai daug mąsčiau. Iš vienos pusės, labai norėjosi dirbti Kretingos rajono labui, iš kitos – gaila atsisakyti pamilto Vidmantų seniūno darbo ir palikti seniūnijos gyventojus prie kurių taip prisirišau per trumpą laiką. Šiuo metu Kretingos rajono taryboje ne patys geriausi laikai, daug politinių rietenų . Socialdemokratų partija išgyvena gilią krizę, tiek Lietuvos tiek vietos mastu. Tačiau aš neišduodu bičiulių ir nesisukioju į kitas partijas, kas čia žino gal bendromis jėgomis kartu su bičiuliais bandysim išlipti iš duobės. Noriu palinkėti Tomas Abelkis kuo didžiausios sėkmės dirbant komandoje ne tik su dauguma, bet ir visa taryba bei Meru, Kretingos rajono labui. Nelaikykime pykčio, viskas bus gerai. Jei kažką mano nuomonė įžeidė – atsiprašau.”

„Viskas su juo bus gerai”
Kaip faktą, jog Kretingos rajono Tarybą papildys naujas politikas, vertina meras ir kiti kolegos? Rajono politikų teiravomės ir nuomonės apie R. Šakinio www.svyturiolaikrastis.lt primintą pirmumo teisę būtent jam užimti V. Domarko vietą.
Meras Antanas Kalnius apie pokyčius daugumoje, iš kurios pats buvo ištstumtas metų pabaigoje, atsiliepė diplomatiškai: „Labai gerai vertinu Tomą Abelkį. Jaunas, perspektyvus. O partijos sprendimo (mandatą pasiūlyti T. Abelkiui, o ne R. Šakiniui – aut. pastaba) negaliu komentuoti. Tikrai pažįstu tiek Tomą, tiek Rimvydą. Abu jauni, darbštūs ir abu galėtų papuošti mūsų Tarybą naujomis idėjomis”.
„Švyturio” paprašytas naujo Tarybos nario galimybes pabandė įvertinti ir vicemeras Dangiras Samalius: „Gerai vertinu, rimtas žmogus. Vadovauja Klaipėdos „Lytagrai” – dideliam žmonių kolektyvui. Viskas su juo bus gerai”.
O ar su Kretingos socdemais viskas bus gerai?
„Vienintelis, kas įnešė ugnies – Rimvydas (Šakinis – aut. pastaba), bet kiek žinau, jis jau seniai tą ugnį kursto. Tačiau VRK sprendimą jau priėmė. Žinoma, teisiškai bet kurį sprendimą visuomet galima apskųsti. Tačiau, mano manymu, norėdamas ateiti į Tarybą, jis turėjo jau iš anksto atsisakyti seniūno pareigų”.

Nustebino
Liberalas Romualdas Jablonskis T. Abelkiui taip pat skyrė tik komplimentus: „Aš Tomą šiek tiek pažįstu. Teko kandidaduojant į Seimą konkuruoti. Išsilavinęs, protingas žmogus, su puikiomis perspektyvomis”.
Tačiau R. Šakinio viešumoje išreikšta pozicija R. Jablonskį nustebino: „To nesuprantu. Juk tada, kai Vilniuje socialdemokratai skilo į vadinamuosius „bebrus” ir „tikruosius”, vadovaujamus Gintauto Palucko, R. Šakinis su žmona net iš susirinkimo išėjo, nepalaikęs pastarųjų. Jis tada palaikė Antano Vinkaus komandą. Tad net juokinga, kai dabar pagal tos partijos, kuriai išreiškė priešiškumą, liniją pradėjo kalbėti apie vietą Taryboje”.
Nepartinė Jolita Vaickienė, po politinių pertvarkų Taryboje ir toliau likusi dirbti opozicijoje „Švyturiui” sakė nė su vienu iš minimų politikų nesusidūrusi: „Nė su vienu iš jų nesu dirbusi. Aš nepažįstu nei Šakinio, nei Abelkio. Iš tos viešos erdvės, koks kiekvienas fainas ir superinis, susidaryti teisingą įspūdį neįmanoma. Savęs pristatymas viešumoje yra vienas dalykas, bet kai žmogus ateini realiai į Tarybą, viskas kitaip atrodo. Reikia ir žinių, gebėjimų analizuoti. Prie kavos puodelio viena gali šnekėti, bet susidūręs su problemomis, iššūkiais, pamatai, kad tai yra sudėtinga. Tikrai atėjęs neapversi Kretingos aukštyn kojom. Puikiai suprantu žmones, kurie nauji ateina į Tarybą, tačiau net ir turint kompetencijos reikia laiko perprasti šį darbą”.

 17,948 peržiūrų (-a)

75% LikesVS
25% Dislikes