Aisto Mendeikos nuotr.

Po naftos produktų išsiliejimo Salantuose į vandens telkinius, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pasirūpino, kad teršalus į aplinką paskleidusios sodybos kaimynų šulinių vanduo būtų kuo greičiau tiriamas. Aplinkinių sodybų gyventojus geriamu vandeniu kelias dienas aprūpino UAB “Kretingos vandenys”. 

Sodyboje – cheminių teršalų bomba
Savivaldybės įmonė „Kretingos vandenys“ jau kovo 8 d. skelbė, kad po Salantuose įvykusios ekologinės nelaimės atliko įmonės šiame mieste eksploatuojamų vandenviečių geriamojo vandens tyrimus. Laboratorinių tyrimų rezultatai bylojo, kad vanduo neužterštas ir tinkamas naudoti maistui.
Pirmadienį tęsiant taršos šaltinio likvidavimo darbus Žemaitės gatvėje Krašto apsaugos savanoriai su metalo detektoriumi tikrino sklypo teritoriją. Po žeme jie surado dar 3 talpas po 200 litrų neaiškios kilmės degalų ar naftos produktų, 48 akumuliatorius. Kitą dieną, iškrausčius ūkiniame pastate buvusį metalo laužą, rastos dar 8 talpos po 200 litrų. Talpų turinys dar tikslinamas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kretingos skyriaus darbuotojai iš 21 sodybos Žemaitės gatvėje, kuriose šachtinių šulinių vanduo naudojamas maistui gaminti, paėmė tyrimams mėginius dėl galimos taršos naftos produktais. Tyrimus atliko Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) laboratorija Vilniuje. Vakar gauti galutiniai atsakymai, kad visose sodybose šulinių vanduo neužterštas.

Chemija „suėda“ vidaus organus
Kokius pavojus sveikatai kelia naftos ir chemijos produktų patekimas į geriamą vandenį? Ar per dirvožemio sluoksnius besisunkiantis dyzelinas ar benzinas, kurie buvo aptikti Salantų sodyboje, nesusiskaido į kokias nors ypač pavojingas sveikatai mežiagas?
NVSC Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėjas Darius Galdikas „Švyturiui“ aiškino, kad norint tiksliau įvertinti galimą naftos produktų geriamajame vandenyje poveikį žmogui, reikėtų žinoti, kokiai angliavandenilių grupei teršalas priklauso. Kol kas Salantų taršos didžiausia tikimybė, jog tai buvo dyzelinas, dalis teršalų – galbūt benzinas.
Užterštas vanduo gali pateikti į organizmą arba geriant, arba ruošiant maistą. Akivaizdu, kad didžiausią smūgį gauna žmogaus virškinimo sistema, bene svarbiausi vidaus organai – kepenys, skrandis, inkstai. Jie pirmiausiai gali susidurti su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis ir jų veiklos sutrikimų tikimybė – didžiausia. Palanki aplinkybė yra tai, kad pastebėti naftos produktų taršą vandenyje nesunku, ją išduoda specifinis kvapas ir paviršiuje susidaranti vaivorykštės spalvomis spindinti plėvelė.

Be tyrimų liktų nežinia
„Neramino viena aplinkybė. Sklype, kuriame nustatytas taršos šaltinis, be talpų su dyzelinu buvo aptiktos ir talpos su kitomis neaiškiomis medžiagomis, seni akumuliatoriai. Viskas bus tiriama. Dabar galima tik abstrakčiai samprotauti, kokios galėjo būti aptiktos pavojingos medžiagos“, – kalbėjo D. Galdikas.
Sunku pasakyti, kokiais laikais toje sodyboje užkastos talpos galėjo būti užpildytos naftos produktais. Yra žinoma, kad pastaraisiais dešimtmečiais į visus degalus dedami įvairūs priedai, gerinantys degalų kokybę, didinantys jų oktaninį skaičių. Kokie tai priedai, kokia jų koncentracija, kol kas visur – tik klaustukai. O gali būti, kad tos Salantų talpos su naftos produktais dar iš sovietinių laikų, gal jos įsigytos iš sovietinės armijos kariškių.
„Prieš išsikraustydami iš Lietuvos, rusų kariškiai parceliavo viską, ką galėjo. Taip pat ir degalus. Jeigu Salantų radinyje yra degalai iš sovietų armijos, be tyrimų niekaip nenustatysi, kas į juos galėjo būti primaišyta ir kiek tai pavojinga žmonėms. Sprendžiant iš aptiktų talpų išvaizdos, neatmetama versija, kad jos gali siekti sovietmečio laikus“, – perspėjo D. Galdikas.
Siekiant apsaugoti Salantų gyventojus nuo pavojingos taršos, NVSC pasirūpino šulinių vandens kokybės tyrimais. Pasak D. Galdiko, šuliniuose teršalų koncentracija galėjo būti ir labai menka, nejuntama arba mažai juntama. Tokį vandenį ilgą laiką naudojant maisto ruošimui, nejuntama, neužuodžiama tarša galėjo daryti poveikį sveikatai, todėl vandens tyrimas buvo būtinas. Apie tai Salantų gyventojai ir buvo informuoti – nevartoti šulinių vandens, kol neatlikti tyrimai.

 55,631 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes