Automobilis yra vienas dažniausių, svarbiausių ir brangiausių žmogaus pirkinių. Todėl jį verta gerai apgalvoti ir žinoti, kur lengviausia paslysti.

Negalvojimas apie automobilio išliekamąją vertę

Būkime logiški, automobilis nėra amžinas ir jis vertingas amžinai nebus, bent jau neturėtų. Vieni automobiliai nuvertėja greičiau, kiti lėčiau, bet nuvertėja beveik visi ir apie tai reikia pagalvoti. Norėdami lėčiau nuvertėjančio automobilio turime atkeipti dėmesį į kelis dalykus:

  • Variklio galingumas ir tipas. Visi supranta, kad ateitis slypi taupiuose, hibridiniuose arba elektriniuose automobiliuose. o visuomenės ir valstybių dėmesys yra nutaikytas būtent į senus dyzelinius ar didelio litražo benzininius automobilius. Todėl įsigydami tokį automobilį ateityje galite susidurti su keblumais jį parduodant.
  • Prekės ženklas. Gerą reputaciją užsitarnavusių prekės ženklų automobiliai yra linkę išlaikyti geresnes kainas, automobiliai dažnai suprantami, kaip patikimesni, saugesni, turintys mažiau esamų ar galimų trūkumų. Todėl naudota Toyota sulauks didesnio susidomėjimo, nei panašių parametrų naudotas FIAT ar Jaguar automobilis.
  • Dažnai nuvertinama savybė. Nors pastaruoju metu gamintojai vis dažniau skatina rinktis ryškiaspalvius automobilius kaip gyvenimo būdo ar stiliaus detalę, tačiau žmonės Lietuvoje – konservatyvūs. Ir naudotų automobilių rinkoje sunkiau parduoti geltoną, žalią ar raudoną automobilį nei baltą, pilką, mėlyną ar juodą/

Automobilio išlaikymo kaštai

Apdairus pirkėjas galvoja ne tik apie pradinę automobilio kainą ir iš pirmo žvilgsnio pigesnis pirkinys gali pabrangti per kelis metus naudojimo. Aišku, naują automobilį pirkdami galite ir nežinoti ar jis patikimas. Bendrai kalbama apie tai, kad 5% jūsų atlyginimo turėtų užtekti jūsų turimo automobilio priežiūrai, jei suma didesnė, tuomet automobilį turėtumėte greitai „pajusti“ savo šeimos biudžete.

Kai kurie gamintojai, pvz BMW, Mercedes-Benz, Cadillac laikomi prabangesnės klasės gamintojais, todėl nenuostabu, kad net tokia standartinė paslauga kaip tepalų bei filtrų kainuos ženkliai daugiau, nei ekonominės klasės automobilyje. Atsiradus rimtesniam gedimui kaina irgi turėtų nemaloniai nustebinti.

Automobilio privalumai, kurių ne taip ir reikia

Kartais taip norisi dviejų zonų klimato kontrolės, ar visų keturių varomųjų ratų, o dar panoraminis stogas nepatrukdytų. Šie spąstai pirkėjui ypač dažni perkant naują automobilį, nes „bet už tą šitiek neatrodo daug“. Taip, neatrodo, bet kai visus norus sudėsite į vieną vietą, pamatysite tikrąją jų kainą ir, parduodant automobilį, pirkėjas jūsų išleistų pinigų brangesnei garso aparatūrai ar dviejų spalvų odiniam salonui tikrai neįvertins. Todėl pasistenkite pagalvoti kaip dažnai naudosite tą privalumą ir ar jis apčiuopiamai pagers jūsų važiavimo kokybę.

Jei tikrai norite kai kurių nepigių privalumų, dirstelkite į naudotų automobilių rinką, galbūt tada labiau verta rinktis naudotą kelių metų senumo automobilį su reikiamais privalumais?

 Naujų ir naudotų automobilių privalumų ir trūkumų neįvertinimas

Apie juos išsiplėsti neverta, tačiau verta pagalvoti kas jums priimtiniau. Galbūt nežymiai naudotas automobilis su lizingu sukurs didesnę naudą jums, nei labiau naudotas prabangus automobilis, kurį pirksite už visą sumą. Jei perkate naudotą automobilį, reikėtų pasidomėti jo istorija, tai galima padaryti šioje svetainėje.

Laiko taupymas paieškai

„Nėra laiko“ labai dažnas pasiteisinimas visiems, kurie neturi noro. Jei skyrėte laiko automobilio paieškai, skirkite jo dvigubai. Ieškokite automobilio ne tik skelbimuose, o ir privačiose aikštelėse ar automobilių pardavimu užsiimančiose įmonėse –  ne visi turi skelbimų kanalą. Neapsiribokite savo ar gretimais rajonais. Nors vykti toli nėra patogu, tačiau kartais kitoje Lietuvos pusėje galite rasti sau patrauklų pasiūlymą ar būtent tokį automobilį, kokio ieškojote.

Pasidomėkite savo turimo automobilio verte

Jeigu planuojate savąjį automobilį įkeisti ar parduoti prieš perkant naują, gerai pasidomėkite savojo automobilio kaina. Net tų pačių metų ir iš pirmo žvilgsnio vienodas automobilis gali kainuoti labai skirtingai ir savo automobilį reiktų vertinti kritiškai. Tam atvejui, kai jūsų perkamas automobilis bus perkamas ženkliai pigiau nei įsivaizdavote, jums teks gerai pagalvoti ir apie nusižiūrėtą automobilį.

Papildomi kaštai

Net nusipirkus automobilį jūsų rūpesčiai nesibaigia. Jei automobilis neturi numerių ir galiojančios techninės apžiūros, jau turite pirmąsias išlaidas. Jei jis su vasarinėmis padangomis, o artėja žiema, turite dar daugiau išlaidų. O jeigu automobilis nenaujas, reikėtų pirmu vizitu apsilankyti servise ir pasikeisti paskirstymo diržą ir automobilio skysčius. Taip pat nepamirškite pasidomėti draudimo šiam automobiliui kainomis rinkoje.

Automobilių per gyvenimą dauguma mūsų turi ne tiek ir daug, tad kiekvieno pirkimas turi būti apgalvotas ir maksimaliai naudingas jums. Tik tuomet automobilio turėjimas ir jo vairavimas jums teiks malonumą, o ne kartėlį dėl to, kad kažko nepadarėte ar buvote apgautas.

REKLAMA

Susiję straipsniai:

Kodėl automobiliui verta rinktis LED žibintus?

 64,182 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes