Pinigus kiekvienas iš mūsų naudoja kasdien, tačiau labai retai besusimąstome apie jų istoriją ir kitus su pinigais susijusius įdomius faktus, kurių yra daugybė. Be to, kuo dažniau naudojamasi banko kortelėmis ir elektronine bankininkyste, tuo labiau prarandamas tiesioginis sąlytis su fizinėmis kupiūromis ir monetomis. Šis veiksnys neretai turi įtakos ir žmonių finansams bei asmeninių finansų valdymui.

Kaip bebūtų, nepaisant to, kad bėgant metams atsiranda vis daugiau žmonių, kurie savo kasdienybėje retai bemato fizinius pinigus, labai įdomu ir verta pateikti keletą faktų, kurių galbūt dar niekuomet nebuvote girdėję.

2 USD kupiūra dažnai vadinama nelaiminga

Pirmą kartą 2 USD kupiūra buvo atspausdinta 1862 m. Tačiau labai įdomu yra tai, kad ši kupiūra buvo pripažįstama kaip nelaiminga ir buvo labai nepopuliari. Klausite, kodėl taip nutiko ir kas tai nulėmė? Deja, bet iš tikrųjų atsakymo iki šiol niekas nežino. Kaip bebūtų, kiekvienas žmogus turi savo nuomonę, tačiau kai kurie mano, kad 2 USD kupiūra yra prakeikta ir joje yra paslėptas „Illuminati“ simbolis.

Ant didelės daugumos JAV dolerio kupiūrų yra narkotikų pėdsakų

2009 m. CNN paskelbė, kad apytiksliai 90 % apyvartoje cirkuliuojančių popierinių JAV dolerio kupiūrų turi kokaino pėdsakų. Detroite, Los Andžele, Majamyje, Bostone ir keliuose kituose didžiuosiuose JAV miestuose kokaino pėdsakai ant popierinių kupiūrų būdavo aptinkami net 100 % atvejų. Žinant tokius duomenis įdomu pastaruosius palyginti su kitų šalių didžiaisiais miestais. Pavyzdžiui, Tokijuje ir Pekine narkotikų pėdsakų buvo rasta vos ant 20 % kupiūrų.

Popierinės kupiūros gyvavimo laikas nėra ilgesnis nei 15 metų

Kadangi popierinės kupiūros yra naudojamos nuolatos ir jos pereina iš vienų rankų į kitas, jos laikui bėgant susidėvi ir galiausiai yra pašalinamos iš apyvartos. Taigi, įdomu pažvelgti į popierinių kupiūrų gyvavimo laiką. Jei kalbėtume apie JAV, 1 USD kupiūra yra naudojama dažniausiai, ji susidėvi pakankamai greitai – jos tarnavimo laikas yra apytiksliai 5,8 m. Tačiau tai nėra greičiausias kupiūros susidėvėjimas – 10 USD kupiūra susidėvi vos per 4,5 m. Tuo tarpu 5 USD kupiūros tarnavimo laikas yra apytiksliai 5,5 m., o ilgiausiai tarnaujanti kupiūra yra 100 USD – apytiksliai 15 m.

Pažeista valiuta vis dar gali būti vertinga

Greičiausiai ne vienas iš jūsų bent kartą gyvenime buvote susidūrę su savo turėtų kupiūrų pažeidimu, kuomet manėte, kad praradote savo turėtus pinigus ir nebegalėsite jų susigrąžinti. Tačiau iš tikrųjų ne kiekviena pažeista kupiūra yra nebevertinga. Trumpiau tariant, jei jūsų turimi pinigai buvo pažeisti ugnies, vandens, cheminių medžiagų ar kt., neturėtumėte suskubti jais atsikratyti. Tokiu atveju jūs turėtumėte kreiptis į Lietuvos banką, kuris atsižvelgiant į jūsų turimų pinigų būklę gali juos pakeisti visiškai naujomis kupiūromis, kurias galėsite toliau naudoti. Žinoma, kiekvienos kupiūros susidėvėjimo ar pažeidimo lygis gali būti labai skirtingas, tačiau jei kreipsitės į Lietuvos banką, sulauksite aiškaus atsakymo ir žinosite, koks bus tolimesnis jūsų pinigų likimas.

Proginės monetos valdžiai padeda surinkti daugiau lėšų

Turbūt jau esate pastebėję, kad skirtingų šalių vyriausybės kartas nuo karto patvirtina tam tikrų proginių monetų išleidimą. Tokios proginės monetos būna riboto leidimo, t.y. jų skaičius būna ribotas. Taip pat nereikia pamiršti, kad tokios monetos yra legali valiuta, tačiau jos nėra skirtos cirkuliuoja rinkoje.

Taigi, klausiate, kam gi yra skirtos tokios monetos ir kodėl skirtingų šalių vyriausybės patvirtina jų išleidimą? Atsakymas yra labai paprastas – tokiu būdu šalys sugeba surinkti daugiau lėšų, kurių pagalba įgyvendina įvairias programas, stato muziejus ir kt. Be to, tokios monetos kartais būna labai vertingos ir jų kaina auga su kiekvienais metais, todėl jomis ypatingai domisi numizmatai. Trumpiau tariant, progines monetas žmonės vertina kaip investiciją, kuri bėgant metams jiems gali atnešti didesnę investicinę grąžą. Tačiau vėlgi, ne kiekviena proginė moneta turi vienodą vertę, o tai reiškia, kad prieš įsigyjant progines monetas reikėtų pasidomėti, ką kalba numizmatai ir kokios galėtų būti skirtingų proginių monetų vertės kilimo prognozės.

Pradžioje žmonės buvo prieš įžymių žmonių atvaizdus ant monetų

Šiandien mes esame pripratę ant monetų ir popierinių kupiūrų matyti įvairių žinomų žmonių atvaizdus. Tačiau taip buvo anaiptol ne visuomet. Pavyzdžiui, pradžioje JAV ant pinigų būdavo naudojami įvairūs simboliai, tokie kaip erelis, o ne įžymių žmonių atvaizdai. Ir tam buvo svarbi priežastis. Britai ant savo valiutos naudojo monarchų atvaizdus, o kadangi JAV buvo neseniai išsikovojusi nepriklausomybę visuomenė nenorėjo, kad jiems kaskart būtų primenama apie jų laisvių suvaržymą ir tuos, kurie anksčiau valdė šalį.

1 USD kupiūra nebuvo perdaryti daugiau nei 50 metų

1996 m. JAV vyriausybė pradėjo koreguoti 100 USD kupiūras. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie kitų nominalų kupiūras, kurie sekė po pastarosios 100 USD vertės kupiūros. Tokiu būdu buvo siekiama USD kupiūras apsaugoti nuo padirbinėjimo. Ir tai buvo patys reikšmingiausi bei esminiai pokyčiai per 67 metus. Tačiau 1 USD kupiūra taip ir liko nepakeista ir visiškai nepakoreguota. Ar numanote, kodėl? 1 USD kupiūra yra pernelyg retai klastojama, todėl JAV valdžia neįžvelgia prasmės šią kupiūrą koreguoti. Taigi, tokių planų nėra ir netolimoje ateityje.

JAV 70 % naujų kupiūrų pakeičia susidėvėjusias kupiūras

Kuomet JAV pinigai sugrįžta į Federalinio rezervo rankas, pirmiausia jie yra patikrinami siekiant nustatyti, ar pinigai yra pakankamai geros būklės, kad galėtų sugrįžti atgal į cirkuliaciją. Tuo tarpu netinkamos ir pernelyg susidėvėjusios kupiūros iš cirkuliacijos yra pašalinamos ir pakeičiamos naujomis. Taigi, daugiau nei 70 % visų pagaminamų naujų kupiūrų yra panaudojamos pakeičiant susidėvėjusias kupiūras. Tam, kad būtų lengviau įsivaizduoti, kiek kupiūrų yra užsakoma kiekvieno nominalo kupiūrai, galima pateikti šiek tiek konkretesnius skaičius:

1 USD kupiūra: 2,4 milijardai vienetų; 2 USD kupiūra: 179 mln. vienetų; 5 USD kupiūra: 819 mln. vienetų; 10 USD kupiūra: 480 mln. vienetų; 20 USD kupiūra: 1,9 milijardai vienetų; 50 USD kupiūra: 224 mln. vnt.; 100 USD kupiūra: 1,5 milijardai vnt.

Popierinės kupiūros yra gaminamos ne iš popieriaus

Popierinių kupiūrų gamybos kaina priklauso nuo to, kokia yra kupiūros nominali vertė. Pavyzdžiui, 1 USD ir 2 USD kupiūros yra pačios pigiausios – kiekvienai iš jų pagaminti reikia vos 5,4 centų. Tuo tarpu 50 USD kupiūros gamybos kaštai yra didesni nei 100 USD kupiūros – ji siekia 19,4 centus, kai tuo tarpu 100 USD kupiūrai pagaminti reikia 15,5 centų. Lygiai tą patį būtų galima pasakyti ir apie 5 bei 10 USD kupiūras – 5 USD kupiūros gamybos kaštai yra 11,5 ct, o 10 USD – 10,9 ct. Visa tai daugelį iš jūsų gali gerokai nustebinti, kartu nepamirštant ir to, kokie popierinių kupiūrų kiekiai yra pagaminami per valandą, dieną, savaitę ar mėnesį.

JAV kupiūros yra spausdinamos tik dviejose pasaulio vietose

Ar žinojote, kad JAV kupiūros yra gaminamos tik dviejose pasaulio vietose? Tai yra Vašingtonas ir Teksasas. Teksase esanti JAV dolerių spaustuvė buvo atidaryta 1990 m. Ji aptarnauja vakarinę JAV dalį ir taip pat veikia kaip pagalbinė gamykla, jei kas nors netikėtai nutiktų Vašingtone veikiančiai spaustuvei.

Bėgant laikui pinigų pavadinimai keitėsi

Remiantis 1792 m. išleistų monetų aktų JAV auksinės monetos turėjo skirtingą vertę ir taip pat – skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, 2.50 USD buvo vadinama ketvirtis erelio, 5 USD pavadinimas buvo pusė erelio, o 10 USD – erelis.

Ir net jei jūs manote, kad tokie pinigų pavadinimai yra labai keisti, verta įvardinti, kaip anuomet pinigai buvo vadinami ir kitose pasaulio šalyse. Pavyzdžiui, Danijoje pinigai buvo vadinami varlėmis, Ispanijoje – makaronais, Australijoje – omarais, o Vokietijoje – uodais. Be to, JAV taip pat kartais pinigai būdavo vadinami ir čederiu arba tešla.

Vienu metu monetų vertę buvo galima nustatyti tik pagal dydį

Anuomet sidabrinės monetos neturėjo jokios pinigų nominalinės vertės, kuri būtų ant jų nurodyta. Trumpiau tariant, visos monetos buvo vienodos – tesiskyrė jų dydis. Taigi, vienintelis būdas sužinoti monetų vertę buvo jų dydis. Tuo tarpu nuo 1804 m. JAV pasirodė ketvirčio monetos žymėjimas – „25c“, nurodęs, kiek viena moneta iš tikrųjų buvo verta.

JAV valdžia kartą mokėjimus priėmė pašto ženklais

JAV pilietinio karo metais buvo susiduriama su monetų trūkumu – žmonės stengėsi savo turimas monetas kaip įmanoma ilgiau išsaugoti, kadangi taurieji metalai buvo labai vertinti. JAV valdžia siekdama išspręsti šią situaciją nusprendė iš žmonių priiminėti pašto ženklus kaip paskolų įmokas. Trumpiau tariant, tuo laikotarpiu tikrus pinigus ėmė atstoti pašto ženklai. Ironiška ir kartu visiškai nestebėtina, kad neilgai trukus toks valdžios sprendimas nulėmė ir pašto ženklų trūkumą. Todėl valdžia nurodė pradėti gaminti „smulkiąją valiutą“ – popierines kupiūras, kurios buvo mažesnės nei 1 USD vertės.

Tu trečdaliai visos JAV valiutos yra užsienyje

Skaičiuojama, kad apytiksliai tarp pusės ir dviejų trečdalių visos cirkuliuojančios JAV valiutos (USD), yra užsienyje. Pasaulyje yra ne viena šalis ir teritorija, kurioje yra naudojami JAV doleriai kaip oficiali valiuta. Tarp tokių vietų yra ir Ekvadoras bei Guamas. Taigi, kartais amerikiečiams, kurie nusprendžia aplankyti kai kurias kitas pasaulio šalis, nė nereikia išsikeisti savo kasdien naudojamos valiutos.

Pasaulyje cirkuliuoja daugiau nei 2 trilijonai USD valiutos

Federalinio rezervo duomenimis, 2020 m. gruodžio 9 d. pasaulyje cirkuliavo 2,02 trilijonai USD valiutos. Ir, žinoma, tai yra labai didelė pinigų sumą. Tačiau dar įdomiau yra tai, kad JAV gyvenančių studentų skola siekė beveik 1,6 trilijono USD!

Žinoma, tai tikrai nėra vieninteliai faktai apie pinigus. Pinigų istorija yra tokia pati sena, kaip ir žmonijos istorija, o tai reiškia, kad apie pinigus galima kalbėti labai ilgai. Be to, nereikėtų pamiršti, kad apie pinigus kalbėti ne tik galima, tačiau ir reikia. Deja, bet tai supranta ne kiekvienas. Iki šiol nemenka dalis žmonių apie pinigus kalbėti vengia manydami, kad tai daryti yra neteisinga ar netgi gėdinga. Tačiau jei apie pinigus nekalbėsime ir nesigilinsime į finansų valdymą, galiausiai galime susidurti su dideliais finansiniais sunkumais. Todėl jei norime to išvengti, pats metas pasistengti praplėsti savo akiratį ir įgyti daugiau žinių bei patirties.

 29,919 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes