Nuo pirmadienio Kretingos miesto ir rajono pradinių klasių mokiniai po ilgos karantino pertraukos iškeliaus į mokyklas. Aušrinės Sinušaitės nuotr.

Po užsitęsusio karantino pradinukai pirmadienį pagaliau grįžta į mokyklas. Išsiilgusios vaikų žingsnių ir juoko įstaigos juos pasitinka ne bet kaip, o pasipuošusios. „Nuotaika – tartum prieš rugsėjo 1-ąją”, – sako mokyklų vadovai. Ir vis dėlto pedagogų širdyse tvyro ne tik džiaugsmas, bet ir nerimas.

Ir su nerimu, ir su džiaugsmu
„Pirmadienio laukiame ir su džiaugsmu, ir su nerimu, – “Švyturiui” sakė Salantų gimnazijos direktorė Aušra Zebitienė. – Su džiaugsmu, nes esame išsiilgę kontaktinio mokymosi ir matome to prasmę, kad kiekvienas mokinys galėtų patirti sėkmę. Tačiau tai yra ir iššūkis, kaip suvaldyti ligą, kad ji neplistų”.
Dėl to mokyklos administracija tėveliams į elektroninį TAMO dienyną išsiuntė naujas mokyklos taisykles. „Patys darbuotojai irgi šiandien (penktadienį – aut. pastaba) praėjome instruktažą, kas kada ir kur dezinfekuoja, kur kada ir kas vaikšto, pro kur įeina, pro kur išeina. Kiekvienam vaikui ant suolo per savaitgalį pagaminsime vardų korteles, kad mokinys visuomet sėdėtų savo suole. Stengsimės skirti kuo daugiau fizinio ugdymo pamokų, kad kuo daugiau laiko būtų praleidžiama gryname ore”, – pasakojo direktorė.

Specialiai pasipuošė mokyklą
Kurmaičių pradinė mokykla, laukdama išsilgtų vaikų, net specialiai pasipuošė. Koridoriuje įrengė footgrafijų parodą iš rudenį vykdyto projekto.
Direktorė Loreta Jurgutienė sakė, kad visa mokyklos bendruomenė džiūgauja – ir mokytojai, ir vaikai pasiilgę vieni kitų.
“Visi laukiame pirmadienio tarsi Rugsėjo 1-osios. Mokytojos pasakojo, kad kai vaikams per nuotolinę pamoką pranešus šią žinią, jie šūkavo iš džiaugsmo. Net nebenorėjo daryti jokių užduočių – juk pirmadienį ateis į mokyklą!” – apie mokinių emocijas pasakojo direktorė.
L. Jurgutienės teigimu, nedidelėje jos vadovaujamoje mokykloje užtikrinti saugumą neatrodo itin sudėtinga: “Ir ne todėl, kad klasės nedidelės – yra ir po 15 vaikų (bet ir vienas užsikrėtimo atvejis gali išplatinti ligą). Tačiau mūsų įstaigoje įmanoma užtikrinti mokinių srautus, įrengti atskirus įėjimus.”

Šoko laimės šokį
Pakalbinome ir vieną mamytę, kurios net 3 vaikai mokosi šioje mokykloje – trečioje, antroje ir pirmoje klasėse.
“Labai džiaugiamės mes visi, kad vaikai išeis į mokyklą. Juk nuotoliniu būdu besimokant ir akys paskausta, ir vaikai vieni kitų, ir mokytojų pasiilgę. Ir mūsų pirmokėlis kiek tepaėjo į mokyklą, tuoj karantinas prasidėjo. O turime tokią puikią mokytoją, Dalią Petreikienę. Iš tiesų visos Kurmaičių mokytojos labai geros. Tad vaikai, išgirdę naujienas, šoko laimės šūkį”, – su šypsena pasakojo Rima Undžienė, mokyklos tėvų tarybos narė.
“Dar per žinias išgirdę nežinojome, ar ir mūsų mokykla priims mokinius. O kai jau gavome žinutę, džiaugsmui nebuvo galo, – tęsė emocingą pasakojimą kurmaitiškė. – Nors, kalbant atvirai, man vaikų ir trūks, nes jau pripratau, kad visi namuose. Dar mažiukas yra, tad galėjau būti su visais”.
Pasitiks ir su balionais
“Taip, labai laukiame kitos savaitės, – kolegoms antrino Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, vykdanti direktoriaus funkcijas Dalia Uščinienė. – Mokytojai labai pasiilgę vaikų, vaikai – mokytojų. Prieš priimdami sprendimą tėvams pateikėme ir anketas. Tad galiu pasakyti, kad 99 proc. jų pasisakė už tai, kad vaikai mokytųsi kontaktiniu būdu. Aišku, su sąlyga užtikrinti saugumą”.
Ruošdamasi priimti mokinius, mokykla įrengė kiekvienai klasei po atskirą rūbinę. D. Uščinienė džiaugėsi, kad įstaiga turi tokią galimybę. Pasiruošė ir organizuoti mokinių maitinimą taip, kad tarpusavyje nesimaišytų skirtingų klasių mokinių srautai.
Kaip žinią apie grįžimą į mokykla sutiko vaikai? “Šaukė netgi “Valio!”, kaip pasakojo mokytojos. Labai džiaugiasi, – pasakojo pavaduotoja. – Vis dėlto mes juos priimsime trečiadienį, nes šiuo metu visuose Kūlupėnuose nėra elektros, tad – ir interneto, neturėtume galimybės paruošti ir karšto maisto. Bet trečiadienį juos pasitiksime itin šventiškai, net su balionais”.

Daugelis pedagogų turi imunitetą
Iš 12 Salantų gimnazijos pedagogų, dirbančių su pradinukais, 6 yra pasiskiepiję po 2 kartus, viena pedagogė – 1 kartą, 4 yra persirgę ir turi antikūnų.
Kurmaičių pradinėje mokykloje dirba 12 pedagogų, iš kurių tik 2 neturi imuniteto koronavirusui. Visi kiti – arba persirgę, arba pasiskiepiję.
Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje su pradinukais tiesiogiai dirba 8 pedagogai, iš kurių persirgę koronavirusu 3, pasiskiepijęs 1, keli laukia kito gamintojo vakcinos.
Salantų gimnazijoje mokosi 111 pradinukų, Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje – 56, Kurmaičių pradinėje – 66.

Kriterijus – ne per didelis sergamumas
Nors prieš kelias savaites pradinukus į mokyklas buvo pasiruošusios priimti tik trys Kretingos miesto mokyklos, ir dar – tik po kelias klases, penktadienį Kretingos rajono švietimo skyriaus vedėja Asta Burbienė „Švyturiui“ patvirtino, kad nuo kitos savaitės kontaktinį ugdymo būdą, kaitaliodami su nuotoliniu, pradės taikyti visos rajono mokyklos.
Švietimo, sporto ir mokslo ministerija pateikė aiškų kriterijų, kurį atitinkančios savivaldybės gali atverti mokyklas – sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų turi nesiekti 200 atvejų. Kretingos rajone sergamumas yra kone perpus mažesnis – 107,2 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.
1–4 klasių mokiniai galės būti ugdomi kontaktiniu būdu, laikantis ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo nustatytų asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtinų visuomenės sveikatos saugos, higienos sąlygų.

Pamokose sėdės be kaukių
Mokantis klasėse bus privaloma laikytis visų operacijų vadovo nustatytų reikalavimų – išlaikyti saugų atstumą, valdyti mokinių srautus, kad jie kuo mažiau maišytųsi, dezinfekuoti ir vėdinti patalpas, vaikams dažnai plautis rankas skystu muilu.
Pamokų metu mokiniams veido kaukių dėvėti nereikės, tačiau pertraukų metu mokyklos koridoriuose jos bus privalomos. Veido kaukes būtina dėvėti ir mokykliniuose autobusuose.
Kretingos rajonas patenka tarp 24 šalies savivaldybių, kuriose penktadienio duomenimis, šiuo metu nė vienas moksleivis ar pedagogas neserga koronavirusu ar nėra izoliacijoje.
Taip pat nuo pirmadienio Kretingos rajono mokyklose – kaip ir visos šalies – leidžiamos kontaktinės konsultacijos abiturientų grupėms. Pabrėžiama, kad tai bus daroma itin saugiai, nes vienu metu klasėje galės būti ne daugiau kaip 5 mokiniai.

Kaip vertinate žinią, kad pirmadienį pradinukai sugrįžo į mokyklas?

View Results

Loading ... Loading ...

 25,498 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes