Štai tokias vardo korteles savo mokiniams pagamino Salantų gimnazijos pedagogai - kad vaikai nesumaišytų suolų ir sėdėtų tik savo vietoje. Aisto Mendeikos nuotr.

Daugybė rodyklių, kortelių, laisvai prieinamas dezinfekcinis skystis, “Stop” juostos – štai į tokias mokyklas šiandien sugrįžo Kretingos rajono, kaip ir dar 43-jų šalies savivaldybių, pradinukai. Nepaisant įvairių apribojimų, sugrįžimu į mokyklas džiaugiasi ir pedagogai, ir vaikai. 

Rodyklės žymi, kur vaikams galima eiti. Aisto Mendeikos nuotr.

Pirminiais iš savivaldybių gautais duomenimis, į mokyklas visoje Lietuvoje sugrįžo apie 58 tūkst. pradinių klasių mokinių iš beveik 117 tūkstančių.

45-iose savivaldybėse, tarp jų – ir Kretingos rajono, grįžimas į mokyklas yra laisvesnis, duris atverti gali visos mokyklos. Į mokyklas atėjo 44 savivaldybių mokiniai, išskyrus Pasvalio rajoną: šioje savivaldybėje mokyklos atsivers trečiadienį, kovo 24 d. Trečiadienį į mokyklą sugužės ir kūlupėniškiai. Šiandien Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje nėra elektros, kaip ir visuose Kūlupėnuose.

Iš viso mišrų mokymą Lietuvoje pradėjo 413 mokyklų 44 savivaldybėse, arba 94 proc. Prie mišraus ugdymo perėjo 91 proc. klasių. 40-yje savivaldybių duris atvėrė visos mokyklos. Visos jos atsivers per šią savaitę visose 45 savivaldybėse. Klasėse, kuriose vyksta kontaktinis ugdymas, išankstiniais duomenimis buvo nuo 60 proc. iki 100 proc. mokinių.

Ant kiekvieno suolo Salantų gimnazijoje – vardo kortelė. Aisto Mendeikos nuotr.

Kitose 15 savivaldybių, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekia 200 atvejų, pradinių klasių mokiniai ugdomi nuotoliniu būdu arba šių savivaldybių pasirinktose ugdymo įstaigose – mišriu būdu, periodiškai atliekant mokinių, jų šeimų ir mokyklose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų bandomąjį profilaktinį tyrimą. Pagal šį modelį kovo 22 d. dirba 20 mokyklų 10-yje savivaldybių.Likusiose penkiose dar nespėta atlikti visų bendruomenės narių testavimo – tikimasi, kad jos pradės dirbti per artimiausias dvi savaites.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pabrėžia, kad saugumo užtikrinimas labai svarbus visose mokyklose, taip pat ir tų savivaldybių, kuriose šiuo metu susirgimų skaičius mažesnis. Visose mokyklose privalu laikytis klasių nesimaišymo principo, kitų sveikatos apsaugos ministro nustatytų sąlygų. Taip pat ministrė kviečia pasinaudoti nemokama profilaktinio testavimo galimybe.

Štai taip atrodo vienos klasės Salantų gimnazijoje poilsio zona. Aisto Mendeikos nuotr.

„Kreipiuosi į visų mokyklų bendruomenes, prašydama atlikti tiek darbuotojų, tiek šeimų atlikti profilaktinius testus. Tai dėl visų saugumo, dėl galimybės vaikams sugrįžti į mokyklas ne savaitei, o iki mokslo metų pabaigos. Testavimas leidžia laiku pastebėti susirgimus ir užkirsti kelią viruso plitimui – o mokyklų bendruomenėse jis gali būti perduodamas labai greitai ir lengvai. Labai prašau visų susitelkimo. Visi norime, kad grįžimas į mokyklas būtų ir sklandus, ir ilgalaikis“, – sako ministrė J. Šiugždinienė.

Praėjusią trečiadienį Vyriausybė leido pradinių klasių mokiniams grįžti į kontaktinį ugdymą tose savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų. Šioje grupėje yra 45 savivaldybės.

Kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Plungės rajono, priimtas sprendimas grįžti į kontaktinį ugdymą tik atlikus testus kaupinių metodu, nors ši savivaldybė yra mažiau susirgimų turinčiųjų zonoje.

„Saugumo priemonių nėra per daug. Palaikome atsakingą požiūrį į pandemijos valdymą, kai savivaldybė, stebėdama epidemiologinę situaciją, įvertinusi visas grėsmes ir galimybes, renkasi maksimaliai saugų grįžimą“, – sako ministrė.

Kiekviena savivaldybė turi savo Ekstremalių situacijų organizavimo centrą, kuris stebi situaciją savivaldybėje ir siūlo konkrečius sprendimus.  Savivaldybė negali nustatyti švelnesnių pandemijos valdymo sąlygų nei yra nustatyta Vyriausybės, tačiau gali nuspręsti dėl griežtesnių priemonių.

Nuo pirmadienio taip pat leidžiamos kontaktinės konsultacijos abiturientų grupėms iki 5 mokinių. Per konsultacijas mokyklose būtina laikytis operacijų vadovo nustatytų reikalavimų: laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas ir paviršius ir kt.  Tai galioja visose savivaldybėse, nepriklausomai nuo sergamumo lygio.

Štai kaip saugumą mokiniams ir pedagogams užtikrina Salantų gimnazija. Nuotraukos – Aisto Mendeikos.

Kaip vertinate žinią, kad pirmadienį pradinukai sugrįžo į mokyklas?

View Results

Loading ... Loading ...

 28,810 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes