Dažnas yra girdėjęs „autizmo“ sąvoką, bet kas jis yra iš tiesų, žino ne visi. Autizmas yra apipintas paslaptimis ir mitais: autistiški žmonės nežiūri į akis, pasižymi ypatingais talentais arba yra agresyvūs, mėgsta būti vieni, nekalba, nesupranta emocijų ir nemoka jų reikšti. Pagaliau net autizmas laikomas liga.


Taigi, kas iš tiesų yra autizmas? Autizmas visų pirma yra neurologinis žmogaus tipas, kuris skiriasi nuo daugumos, kitaip tariant, tai yra kitoks ypatumas. Autistiškas mąstymas – kitoks pasaulio suvokimas. Kitoks, bet ne blogesnis!
Priežastys, kodėl gimsta autistiški žmonės, iki galo nežinomos, paprastai išskiriama labai daug veiksnių. Be to, neretai autizmas painiojamas su gretutiniais sutrikimais.
Autistiškiems žmonėms yra reikalinga pagalba, patiriant iššūkius tam tikrose daugeliui įprastose srityse – socialinėje sąveikoje, verbalinėje ir neverbalinėje komunikacijoje bei elgesyje. Paties kitoniškumo keisti, o tuo labiau gydyti, nereikia. Pakanka tik padėti prisitaikyti, taikant terapijas, atrandant motyvuojančius veiksnius ir parenkant individualų mokymosi būdą.
Autizmas turi be galo daug atspalvių, todėl ne veltui sakoma, kad, jei pažįsti vieną autistišką asmenį – pažįsti tik vieną autistišką asmenį. Lygiai taip pat, kaip yra skirtingi įprastos raidos žmonės, taip be galo skirtingi yra ir autistiški. Autizmo diagnozė žmogaus nepakeičia, tik paaiškina, kodėl jis mąsto kitaip.
Yra manančių, kad autizmas yra tik šių laikų diagnozė. Ir tikrai pastaruoju laiku diagnozuojama vis daugiau autistiškų vaikų ir suaugusiųjų, tačiau taip yra ne todėl, kad jų daugėja, o todėl, kad pagerėjo specialistų gebėjimas atpažinti ir diagnozuoti autizmą.
Autizmas egzistavo visais laikais, tik „slėpėsi“ po kitomis diagnozėmis. Tiek visiems žinomi genijai, tiek tautosakoje aprašyti keisti, naivūs, savame pasaulyje užsisklendę žmonės – visi jie buvo autistiški.

Artimoje aplinkoje pažįstate žmonių, turinčių autizmo požymių?

View Results

Loading ... Loading ...

Džiugina tai, kad mūsų visuomenė vis labiau atsiveria autistiškiems žmonėms. Būti autistišku ar turėti autistišką vaiką nėra jokia gėda! Šie žmonės yra verti dar didesnio mūsų supratimo ir palaikymo. Jie verti būti su mumis ir tarp mūsų! Verti būti pastebėti ir matomi!
Nuo 2007 m. balandžio 2-oji visame pasaulyje yra minima kaip autizmo supratimo ir priėmimo diena. Šiais metais autizmo dieną savitai paminėjo Kretingos Marijos Tiškevičiūtės mokykla. Vaikai ir mokykla pasipuošė geltona (auksine) spalva, kuri simbolizuoja ypatingumą, o auksas periodinėje cheminių elementų lentelėje žymimas „AU“ raidėmis, kuriomis prasideda žodis „autizmas“.
Mokyklos auklėtiniai dirbino simbolines rankytes ir širdeles, žiūrėjo ir aptarė filmuką „Kas yra autizmas?“
Autizmui paminėti yra skirtas visas balandis. Ta proga balandžio 22 d. 13 val. per „Zoom“ programą rengiamas susitikimas ir pažintis su Lietuvos autizmo asociacijos valdybos nare, žurnalo „Lietaus vaikai“ vyriausiąja redaktore Barbora Suisse ir autizmo diagnozę turinčiu Vilniaus universiteto magistrantu Povilu Staniuliu.
Maloniai kviečiame susitikime dalyvauti visus, norinčius išsamiau susipažinti su autizmu ir sužinoti, kaip mūsų visuomenėje sekasi gyventi autistiškam asmeniui.
Registracija – kretingos.lietaus.vaikai@gmail.com arba +370 612 57668.
Mama Donata ir Asociacija „Kretingos lietaus vaikai“

Garsios autistiškos asmenybės:

Wolfgangas Amadeusas Mozartas – manoma, kad turėjo autizmo požymių.
Albertas Einšteinas – manoma, kad turėjo autizmo požymių.
Mikelandželas – manoma, kad turėjo autizmo požymių.
Čarlzas Robertas Darvinas – manoma, kad turėjo autizmo požymių.
Bilas Geitsas – autizmas patvirtintas.
Antony Hopkins – autizmas patvirtintas.

 

 123,646 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes