Iki pajamų už praėjusius metus deklaravimo pabaigos liko vos šešios dienos. Paskutinė deklaracijos diena – pirmadienis, gegužės 3 d., bet nelaukime pačios paskutinės minutės.

Penktadienį šią prievolę deklaruoti oajamas jau buvo atlikę daugiau nei 18, 4 tūkst. Kretingos rajono ir apie 8 tūkstančius Palangos gyventojų.
Turtą jau deklaravo 491 Kretingos rajono gyventojas ir 296 palangiškiai, prašymų skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įvairioms organizacijoms iš Kretingos rajono gyventojų sulaukta daugiau nei pusantro tūkstančio, iš palangiškių – 842.
Klaipėdos apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė atkreipia individualią veiklą pagal pažymą ar su verslo liudijimu vykdančių gyventojų dėmesį, jog pajamų deklaracijas dar turi pateikti apie du penktadaliai verslininkų.
“Tad kviečiame nedelsti iki paskutinės dienos. Kol kas mažokai pateikta ir turto deklaracijų – pareigą atliko tik 39 proc. visų turinčiųjų jas pateikti”, – pabrėžia L. Mačernienė.
Turimais duomenimis, iš deklaravusiųjų pajamas apie 1,6 tūkst. Kretingos rajono ir daugiau nei 900 palangiškių deklaravo mokėtinas GPM sumas, o per 12,2 tūkst. Kretingos rajono ir apie 4,8 tūkst. Palangos gyventojų – grąžintinas GPM sumas.
“Iš šiai dienai pateiktų deklaracijų matyti, kad Kretingos rajono gyventojai turėtų susigrąžinti apie 3 mln. eurų GPM, o Palangos – daugiau nei 1,3 mln. eurų. Mūsų duomenimis, kasmet vis daugiau gyventojų pasinaudoja GPM lengvatomis, tačiau svarbu tai, kad mokesčio permoka grąžinama tik pagal teisingai užpildytas Pajamų mokesčio deklaracijas už praėjusius ir ankstesnius mokestinius laikotarpius. Primename, kad pasinaudoti GPM lengvatomis galima už penkis ankstesnius mokestinius laikotarpius, jeigu gyventojas pateikia ar patikslina tų mokestinių laikotarpių deklaracijas”, – sako direktorė.
Deklaravimo termino pabaiga – gegužės 3 d.
Iki tos pačios datos privalu deklaruoti ir už nekilnojamojo turto nuomą gautas pajamas bei nuo jų sumokėti GPM.
Gyventojai, kurie nuomojo savo nekilnojamąjį turtą kitiems gyventojams (įskaitant ir gyvenamąjį būstą) neįsigijus verslo liudijimo, deklaracijoje turi deklaruoti gautų pajamų iš nuomos sumą ir atitinkamai sumokėti 15 proc. GPM mokestį.
“Tuo atveju, kai nuomos ir kitų su darbo santykiais nesusijusių apmokestinamųjų pajamų metinė suma viršija 120 vidutinių darbo užmokesčių sumą (2020 m. – 148968 eurų), viršijančiai daliai taikomas 20 proc. pajamų mokesčio tarifas, – aiškina L. Mačernienė. – Taip pat pajamų mokesčio deklaracijas pateikti turi ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais vykdė gyvenamosios paskirties patalpų nuomos veiklą kitiems gyventojams įsigijus verslo liudijimą. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti reikia ir tuo atveju, jei pajamų iš šios veiklos gyventojas negavo.”
Direktorė atkreipia dėmesį, kad pajamų deklaruoti nepamirštų tie gyventojai, kurie gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, pvz., brangiau nei pirko pardavė neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą, automobilį, jei jiems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to yra privalu sumokėti neatitikimą.
Užpildyti pajamų deklaraciją patariama ir tuo atveju, jei yra galimybė susigrąžinti pajamų mokesčio permoką dėl per mažo pritaikyto NPD.
Daugiau informacijos apie deklaravimą, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti VMI internetinėje svetainėje www.vmi.lt > Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu.

 69,519 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes