Asociatyvi nuotr.

Vyriausybė aktyviai diskutuoja dėl galimybių arba vakcinacijos paso. Nors jie šiek tiek skiriasi, bet iš esmės kalba apie tą patį – tam tikras privilegijas vakcinuotiems nuo vienos ligos gyventojams arba, jei ir neskiepytiems, turintiems neigiamą vienos diagnozės rezultatą. Kaip tai vertinate iš žmogaus teisių, lygybės perspektyvos? Ar tuo atveju, jei toks pasas įsigaliotų, neturintieji teisės į tokį dokumentą gyventojai (atsisakiusieji skiepytis ar testuotis) turėtų pagrindo skųstis dėl diskriminacijos?

Izabelė Švaraitė. M. Ambrazo nuotr.

Atsako Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė: galimybių paso idėja kelia nemažai klausimų, nes nėra iki galo apibrėžtos visos įgyvendinimo sąlygos ir jo galiojimo trukmė. Su pačiu projekto dokumentu dar neturėjome galimybės susipažinti, todėl ir vertinimas kol kas hipotetinis.
Pagal Lygių galimybių įstatymą, lygių galimybių kontrolierius neturi teisinio pagrindo pradėti tyrimų dėl diskriminacijos, jei apribojimai yra įtvirtinti Vyriausybės nutarimu ar įstatymu (lygių galimybių kontrolierius gali tirti tik administracinius aktus, t. y., ministrų įsakymus, aprašus, tvarkas ir pan.). Jei Galimybių pasas būtų įtvirtintas Vyriausybės nutarimu ar įstatymu, dėl ribojimų atitikimo Konstitucijai, kurioje yra įtvirtintas ir draudimas diskriminuoti asmenis, galėtų pasisakyti Konstitucinis Teismas. Lietuvos gyventojai turi teisę kreiptis tiesiogiai į šią instituciją.
Dėl skundo teikimo lygių galimybių kontrolierei tiksliai galėsime atsakyti, kai žinosime, kokiu teisės aktu bus įtvirtintas Galimybių pasas, kokios konkrečios lengvatos ir kam bus juo taikomos.
Žvelgiant bendrai, nesudarius vienodų galimybių gauti vakciną ir įvedus Galimybių pasą pasiskiepijusiems ar jau persirgusiems, nemaža dalis visuomenės grupių galėtų susidurti su diskriminacija. Pavyzdžiui, žmonės, kurie dėl savo amžiaus, profesijos bei sveikatos negali pasinaudoti galimybe skiepytis. Taip pat tie, kurie nėra sirgę, bet dar nesulaukė savo eilės vakcinuotis. Mažiau palankioje padėtyje galėtų atsidurti tie, kurie dėl geografinių ar finansinių priežasčių negalėtų pasinaudoti testavimu (t. y. įsigyti testo, kurio atsakymo pagrindu būtų galima naudotis Galimybių pasu). Šie žmonės tikrai atsidurtų mažiau palankioje padėtyje, nes priešingai nei pasą turintys, negautų tam tikrų paslaugų, nors jų poreikiai gali būti ir tokie patys.

 18,084 peržiūrų (-a)

75% LikesVS
25% Dislikes