Esu buvęs Šaulių kuopos vadas, daugelis kretingiškių mane pažįsta, tad iškilus kokiam klausimui kreipiasi į mane. Šiomis dienomis sulaukiau ne vieno skambučio. Tėvai sunerimę pasakojo, kad vaikai dalijasi plakato, kuriuose kaip nusikaltėliai pristatyti 14 Kretingos rajono savivaldybės tarybos narių, nuotraukomis.
Paaiškėjo, kad mieste vienas pilietis iškabino plakatus. Man įdomiausia, kad jis juos iškabino tokiu spinduliu, kokiu vienam žmogui neįmanoma. Be to, kodėl plakatų kabinimo mieste neužfiksavo nė viena vaizdo kamera? Visa tai kelia labai daug klausimų.
Manau, kad į tokį veiksmą turėjo sureaguoti ir Savivaldybės viešosios tvarkos skyrius.
Tačiau svarbiausia, kad tai yra akivaizdi nepagarba žmonėms. Nesvarbu, kad jie – Tarybos nariai, bet šitokios nepagarbos niekam negalima demonstruoti.
Mane papiktino ir kai kas daugiau. Pavyzdžiui, per 29-ąjį Tarybos posėdį Dariaus Pereikio pademonstruotas puolimas prieš kolegą Tarybos narį Raimundą Puškorių: “Ar tu pasirašei?” Paskui visi 14 Tarybos narių tame pačiame posėdyje patvirtino, kad jie pasirašė. Tačiau vistiek meras Antanas Kalnius kreipėsi į prokuratūrą. Buvo visiškai aišku, kad prokuratūra jo skundą atmes. Jeigu žmogus pasako, kad tai jo parašas – viskas, nėra tame jokio nusikaltimo, jokio parašo klastojimo.
Trečia, aš laukiau. Galvojau, kad meras sureaguos į tuos plakatus ir juos pasmerks. Bet iš mero – jokios reakcijos. Vis dėlto meras turėtų reaguoti. Juk tai yra pasityčiojimas ne tik iš 14-os žmonių, bet iš visos Tarybos. O meras – Tarybos pirmininkas, kuris turėtų ginti savo vadovaujamos institucijos garbę.
Sulaukęs tėvų smkambučiu, pažiūrėjęs tą laidą youtybe, kur atvirai tyčiojasi iš žmonių tyčiojasi, nutariau netuųlėti, kaip buvęws vadas, kaqip Jono Karolios Chodkevičiaus ptrulinės kupoos vadas.
Man tokie politiniai kovos metodai atrodo kategoriškai nepriimtini. Mano nuomone, už šitą susiskaldymą ir patyčių skatinimą atsakomybė tenka merui ir jo “kraštiečiams”. Kalbant ir apie jo kreipimąsi į teismą. Jis padavė ne Tarybą į teismą, o visus Kretingos žmones, kurie išrinkome šią Tarybą. Meras yra išrinktas žmonių, turi dirbti, o ne vaikštinėti po teismus.
Nesvarbu, kad žmogus prisipažino iškabinęs plakatus. O koks jo motyvas? Kažkas bet ką sugalvoja ir kažką veikia! Taip, įstatymai leidžia viešus asmenis kritikuoti stipriau, bet negalima įžeidinėti. Ir kritika turi ribas. Politikai taip pat turi savo šeimas, brolius, seseris, vaikus, anūkus, kuriuis visa tai irgi labai smarkiai žeidžia. Mes negalime eiti tokia destruktyvia linkme. Kretingos žmonės nėra kvaili, kad jie nesuprastų, kad tai tėra partijų tarpusavio santykių aiškinimasis.
Žiūriu posėdį ir sttebiu, kaip D. Petreikis, būdamas pedagogas, atvirai tyčiojasi iš kolegų. Ir Vilius Adomaitis – taip pat pedagogas. Ankstesnėse kadencijose tokių dalykų nebuvo.
Ir socialiniuose tinkluose tyčiojamasi iš kitų Tarybos narių – visų, kurie tik nepriklauso “Kretingos kraštui”. Pavyzdžiui, iš Vitalijos Valančiutės. Ir ne tik iš jos, bet iš visų salantiškių, kurių interesams jis atstovauja.
Apie patyčias vicemero Dangiro Samaliaus atžvilgiu net nebekalbu.
Mano nuomone, po visų šitų įvykių, jei meras padavė Tarybą į teismą, jis turėtų prisiimti visą atsakomybę už Tarybos neveiksnumą per visus skandalus ir atsistatydinti. Juk jis šitokią ugnį įplieskė – ir nebe tik Taryboje, bet visoje Kretingoje.

Gintautas Pogoželskas

O štai – kretingiškio Mindaugo Černeckio, kuris net neslėpė iškabinęs minimus plakatus, nuomonė apie šiuo metu Kretingoje vykstančius procesus –

Daug metų Kretingoje kovos nebuvo, bet miestas stovėjo vietoje

Jūsų nuomone, kas atsakingas už įtampą Kretingos rajono taryboje?

View Results

Loading ... Loading ...

 

 

 39,065 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes