Nuo pirmos vasaros dienos pradės veikti nauja institucija - Europos prokuratūra.

Šiandien, trečiadienį, Europos Komisija oficialiai patvirtino, kad birželio 1 d. darbą pradės Europos prokuratūra.

Europos prokuratūra bus atsakinga už nusikalstamų veikų, susijusių su ES biudžetu, tyrimą ir baudžiamąjį persekiojimą už tokias veikas. Tai pirmoji viršvalstybinė prokuratūra. Ji tirs ir baus už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus, kenkiančius ES finansiniams interesams, pavyzdžiui, už tokius kaip:

  • sukčiavimą, susijusį su išlaidomis ir pajamomis;
  • sukčiavimą PVM srityje (jei jis susijęs su dviem ar daugiau valstybių narių ir jo vertė yra ne mažesnė kaip 10 mln. eurų);
  • pinigų plovimą, susijusį su pelnymusi iš ES biudžeto sukčiaujant;
  • aktyviąją ir pasyviąją korupciją arba lėšų pasisavinimą, kenkiantį ES finansiniams interesams;
  • dalyvavimą nusikalstamoje organizacijoje, kurios veikla nukreipta į nusikaltimus ES biudžetui.

Ši nauja Europos Sąjungos įstaiga taip pat galės tirti bet kokią kitą neteisėtą veiklą, neatsiejamai susijusią su ES biudžetui kenkiančia nusikalstama veika, ir vykdyti baudžiamąjį persekiojimą.

Europos prokuratūra tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą vykdys visiškai nepriklausomai nuo Europos Komisijos, kitų ES institucijų ir įstaigų, taip pat nuo valstybių narių. Ji papildys kitų ES įstaigų ir agentūrų, pavyzdžiui, OLAF, Eurojusto ir Europolo, taip pat valstybių narių, kurios nedalyvauja Europos prokuratūros veikloje, kompetentingų institucijų, darbą ir bendradarbiaus su jomis.

Tikimasi, kad ilgainiui Europos prokuratūra tirs apie 3 000 bylų per metus.

 4,079 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes