Saulius Šopaga su žmona Anastasija ir jauniausiu sūnumi Tomu. Aisto Mendeikos nuotr.

Artėjant pirmajam birželio sekmadieniui norėjosi pakalbinti Tėvą. Kretingiškį, aišku. Sakydama “kretingiškis” turiu omeny nebūtinai miestietį, bet apskritai šio krašto gyventoją. Bet kur tokį rasti, kai nepažįsti nieko, nes esi ne šių kraštų žmogus? Žinoma, kreipiesi į tuos, su kuriais per metus jau spėjai užmegzti kontaktą. Pavyzdžiui, į Kretingos muziejaus muziejininkę Jolantą Klietkutę. Pasiūlo iš karto du pašnekovus. Vieną pasilieku kitai artėjančiai progai ir pradedu ieškoti Sauliaus Šopagos – 8 vaikų tėčio. Jolanta pasako tik jo vardą ir pavardę – telefono neturi. Pirmiausia ieškau Facebook. Nėra ten tokio žmogaus. Iš karto nujaučiu – bus įdomus pašnekovas, su kitokiu požiūriu į pasaulį nei daugumos. Vis dėlto pavykus gauti kontaktus prisiskambinu. 

Avis pradėjo auginti dėl… Biblijos
Planuotas pusvalandžio pokalbis užsitęsia iki valandos, nors neprailgsta anei kiek. Pakalbame ne tik apie tėvystę, užkabiname daug temų – nuo ūkininkavimo iki tikėjimo. Būtent tikėjimas ir yra tvirtos santuokos bei tėvystės pagrinda, kaip tvirtina avių augintojų tapęs matematikas S. Šopaga. Beje, ir avis vyras pradėjęs auginti ne dėl maisto kūnui, o dvasiai – tam, kad geriau suprastų Šventąjį Raštą.
“Juk visoje Biblijoje labai daug kalbama apie avis”, – paaiškina.
Saulius sako su žmona Anastasija neplanavęs turėti labai didelę šeimą, bet dabar analizuodamas giminės šaknis atkreipia dėmesį, kad daugelis auginę itin daug vaikų ir kad apskritai keliai kirtosi su gausiomis šeimomis neįtikėtinais būdais: “Tyrinėjau prosenelius. Prosenelis irgi turėjo 7 vaikus. Gimė sūnus, pavadino jį Pranciškumi. Gimė ir mirė. Po metų vėl gimė berniukas. Ir jį vėl pavadino Pranciškumi. Net ir Kūlupėnuose nusipirkome sodybą, kurią 1930 m. įkūrė Steponas, užauginęs 10 vaikų. Ir jis turėjo sūnų Steponą.”
Saulius gimė Kretingoje, bet teko pagyventi ir Vilniuje, ir Kaune. Pirmųjų 5 vaikų susilaukė gyvendami viename iš Kretingos daugiabučių, o dabar neatsidžiaugia sodyba: “Tai yra erdvė. Ir tai yra viltis, kad čia žmonių visuomet bus daug, – kalba S. Šopaga. – Aš vaikystėje turėjau kaimą ir tai man davė labai daug. Taip pat – ir suvokimą, kad gyvendami mieste mano anūkai gali to ir neturėti. Tad turėjau motyvaciją – įsigyti sodybą. Juk kaime gyvendamas žmogus anksčiau buvo laisvesnis, ne toks įrėmintas į tą “apsimoka-neapsimoka”. Tai buvo lėtas, bet labai tikras gyvenimas, kurio norėjau ir savo vaikams.”

Svarbiausia ugdyti nuolankumą, susivaldymą, atleidimą
Kūlupėniškis įsitikinęs – tėvas visų pirma vaikuose turi ugdyti nuolankumą, susivaldymą ir atleidimą.
“Be šių dorybių neįveiksi gyvenimo iššūkių, kuriuos kelia šis keistas laikas. Tėvo vaidmuo – parodyti tikrovę, kokia ji yra. Be veidmainystės. O be tikėjimo tai tiesiog neįmanoma”, – sako daugiavaikis tėtis.

Matematikas Saulius Šopaga avis vyras pradėjo auginti ne dėl maisto kūnui, o dvasiai – tam, kad geriau suprastų Šventąjį Raštą. Aisto Mendeikos nuotr.

S. Šopaga – iš tų vyrų, kuris ne tik vaikus atveda į pasaulį, bet juos iš tiesų augina. Nors ir sako “Jie užauga patys”, bet Šopagų šeimoje tėvas yra nuolat šalia jų. Dabar dažniausiai šalia – mažylis Tomas, kuriam tik penkeri.
Sūnus tėtį nuolat atakuoja klausimais. Tas “kodėl” amžius. Į sūnaus klausimus tėvas žiūri labai rimtai. Štai prieš kelias dienas, uždavęs krūvą “kodėl” Tomas paklausė: “O kodėl tu mirsi?” “Aš dar neatsakiau”, – juokiasi pašnekovas. Bet į klausimą Saulius žiūri labai rimtai. Jam tai – ir galimybė su sūnumi pakalbėti apie pirmąją mirtį, aprašytą Šventajame Rašte.

Dažniausi – pokalbiai apie vertybes
Saulius su vaikais apskritai daug kalbasi. Apie knygas, apie filmus – ką verta perskaityti, ką pažiūrėti, o kam neverta gaišti laiko. Vertybinės temos vaikų pokalbiuose su tėvu Šopagų šeimoje pačios svarbiausios.
Kūlupėniškis – ne tas vyras, kuris dėl darbo nustums šeimą į šoną. Niekada. “Darbas dažniausiai irgi yra aistra. O aistras reikia suvaldyti”, – sako vyras. Todėl ir savo vaikams leidžia be jokios įtampos ir kontrolės ieškoti savęs. Laisvė – dar viena S. Šopagai itin svarbi vertybė.

Daugiavaikis tėtis Saulius – apie savo vaikus:
Vyriausia ir vienintelė dukra Elė – keliautoja. Dabartinė jos Tėvynė – Meksika, ir du jos vaikai kalba ispaniškai. Jai – 26-eri.
Augustui – 24-eri. Nacionalinėje teatro ir muzikos akademijoje įgijo akordeono specialybę.
22-ejų Ignas baigė Kauno kunigų seminarijos II-ą kursą.
Devyniolikmetis Kazimieras – statybininkas, įrankio žmogus.
Juozui šiemet sueis 18-a. Mokosi Stasio Šimkaus konservatorijoje, jo instrumentas – gitara. Nėra anarchistas, bet angažuotas kairys (juokiasi). Jis – pirmas mūsų vaikas, kuris neturi godumo. Kai jo paklausiu: “Kodėl neieškai darbo?” Jis sako: “Tai – išnaudojimas”. Visi kiti pradėjo anksti dirbti, o jis dar nėra turėjęs darbo sutarties. Dar nežinau, kas bus, bet svarsto apie teisę.
Visų šių vaikų jau nebėra namie. O namie liko trys:
Mykolas – septintokas. Jį mama nuo mažens kankino su smuiku, bet jis pasirinko akordeoną, o daugiausia groja pianinu. Nors visi mūsų vaikai groja kokiu nors instrument (tik Elė baigė dailę), bet jis – pirmasis, kuris tai daro savo džiaugsmui. Mykolas muzika užpildo namus.
Ketvirtokas Dominykas pasirinkęs pianiną. Labai įdomiai formuluoja sakinius – labai išsamiai. Toks įdomus, nuotaiką pakeliantis vaikis.
Penkiametis Tomas dažniausiai šalia. Mūsų paguoda. Nuolat visko klausinėja.

 303,658 peržiūrų (-a)

93% LikesVS
7% Dislikes