“Gyventojų iniciatyvų projektas iš esmės čia yra mažų kaimų vilties sužlugdymas”, - sako Barzdžių kaimo seniūnaitis Kazys Vyšniauskas. Aisto Mendeikos nuotr.

Ką tik paskelbti gyventojų iniciatyvų projektų rezultatai šiemet pribloškė kaimų gyventojus. Mat rajonui skirtus abu projektus laimėjo vydmantiškiai, per abu pelnę teisę pasinaudoti 140 tūkst. eurų.

Pasijuto įskaudinti dar pernai
Šiemet rajono projektų abi kategorijas laimėjo vydmantiškiai. Mažųjų projektų kategorijoje 220 balsų atsilikę ir likę antri Barzdžių gyventojai neslepia apmaudo.
Beje, pernai vienu iš nugalėtojų taip pat tapo Vydmantų projektas.
Bendruomenės vardu su “Švyturiu” kalbėjo Barzdžių seniūnaitis Kazys Vyšniauskas: “Jau pernai vertinau skeptiškai, nes čia yra toks projektas, kad katras biednas, tą dar labiau į biednystę varo. Ir tik didina atskirtį turtingų ir ubagų. Mažiems kaimams su didelėmis gyvenvietė praktiškai konkuruoti nėra galimybių. Iš esmės čia yra mažų kaimų vilties sužlugdymas, kad turėsime kokį suolelį ar sūpynę, ar takelį. Ir taip jau Lietuvoje didelė atskirtis tarp turtingų ir vargšų, ir dar didesnę atskirtį skatina savivaldybė.”
Kaimo kova prieš gyvenvietę – nelygi?
“Juk kaimas turi 100 žmonių, kitas kaimelis turi 50, o yra ir su 20 gyventojų. Neįmanoma laimėti prieš tuos Vydmantus – ten žmonių kiekis visai kitas. Čia, atsiprašau, nebėra jokių klausimų, jokių atsakymų. Tik žmonių erzinimas ir pykinimas. Kiek gali stengtis nesistengęs, bet čia prieš daugumą nepakovosi. Pernai kompetentingi kabutėse atstovai atmetė mūsų 2 projektus – neatitiko kriterijų. Iškentėjome, nieko nesiviešinome. Šiemet mūsų pastangos labai didelės, bet prieš didelį žmonių kiekį labai sunku kovoti. Niekas net neinformuoja, kiek surinkome balsų. Paviešino tik kas laimėjo. Kaip čia gražiai pasakyti? Legaliai sutvarkoma, ką reikia sutvarkyti, – nuoskaudas liejo seniūnaitis. – Iš ryto sužinojus, kad Vydmantai laimėjo, pasveikindama nugalėtojus mūsų bendruomenės pirmininkė Daiva Jonauskienė net paklausė Vydmantų: “Gal paaukotumėte 10 tūkstančių mums, vargšams?” Dabar tiesiog tenka kartėlį nuryti.”

Ketvirtadienį laukia mero
Barzdiškis dėkoja savo kaimų žmonėms, kurie, anot jo, stengiasi tuos kaimus išlaikyti, “kad jie kvėpuotų”. Ir priduria: “Tik jaunų žmonių iniciatyva tie kaimai dar ir gyvena. O šiaip iš valdžios mes matome didelį nulį pagalbos. Nulį. Viešumoje skelbiama, kad rūpinamasi provincijomis, o tas provincijas dar labiau varo į apačią nei tarybiniais laikais. Esame užmiršti, sušalę, pasiskųsti neturintys kam. Tik ir girdime iš valdžios – neliko pinigų. Paskui viena krizė, kita krizė. Pats gyvenu 46 metus tame kaime. Nuo tarybinių laikų čia niekas nepakito! Tik prieš metus gatvelės apšvietimas įrengtas ir viena gatvelė išasfaltuota vargais negalais. Vis – nėra pinigų. Laukiam laukiam, nebėra kada. Dabar atėjo ta stadija – nebelauksime. Mes esam žmonės, irgi norim gyventi tokį pat orų gyvenimą, kaip ir kiti. Bus birželio 17 d. mero ataskaita. Esim, viešinsime savo problemas, kalbinsime, siųsim raštus, prašysim. Jau prieš kiek metų parengtas Kalno g. projektas – tempėsi tempėsi. Vieną merą pragyvenom, jau antras greit išeis, ateis trečias. Bandėme patys dabar teikti projektą, ir vėl šnipštas.”

Kaip vertinate balsavimo už gyventojų iniciatyvas rezultatus?

View Results

Loading ... Loading ...

Pergalė – dėl atkaklumo, ne dėl gyventojų skaičiaus
Gyventojų iniciatyvos projekto iniciatorė “kraštietė” Vaida Jakumienė, paprašyta pakomentuoti, kaip vertina faktą, jog du rajono projektus laimėjo ta pati bendruomenė, atsakė: “Kaip didžiules Vydmantų bendruomenės pastangas, kurios ir nulėmė šiuos rezultataus. Pernai jie irgi laimėjo, bet iš vienų metų negalėjome nieko spręsti, dar negalėjome išvadų daryti, bet žinau, kaip jie dirbo, kiek įdėjo pastangų. Ir skrajutes platino, ir prie parduotuvių stovėjo, ir bažnyčioje ragino balsuoti. Mane nustebino, kad antroje vietoje liko Kretinga, turinti 17 tūkst. gyventojų. Ją pralenkė Vydmantai su 2 tūkst. gyventojų! Taigi, tas argumentas, kad pergalei įtakos turi gyventojų skaičius, nebetinka”.
Politikė atkreipė dėmesį, kad pernai didįjį projektą laimėję – gatvės apšvietimą – Vydmantai jo neįgyvendins dėl buvusios netikslios sąmatos. O šiuo metu įgyvendinamas kitų pernykščių laimėtojų – įpiltiškių – projektas. “Palyginimui – jie turi tik 300 gyventojų”, – pabrėžė V. Jakumienė.

Gyventojų iniciatyvų projekto idėjos autorė – “kraštietė” Vaida Jakumienė.

Tačiau barzdiškiai tvirtina, kad vis dėlto šis gyventojų iniciatyvų projektas palieka be nieko kaimus.
Atsakydama politikė neneigė projekto trūkumų: “Mes apskritai tik pernai pradėjome. Dabar, kai matome tokią situaciją, svarstome. Iš tiesų aš ir pernai siūliau, kad tų mažųjų projektų – iki 20 tūkst. vertės – reiktų įgyvendinti ne po vieną, o po daugiau, bent po kelis. Iš tiesų matome, kad rajonas aktyvesnis ir paraiškų teikia daugiau. Iš tiesų net ir su Simu Končiumi (vydmantiškis Tarybos narys, Vydmantų bendruomenės pirmininkas – aut.) kalbėjome, kad siūlysime tokią tvarką – jeigu laimėjo Vydmantai, tuomet metus jie praleidžia ir gyventojų iniciatyvų projekto kitąmet nebeteikia.”

Sąmokslo teorijos – nesąmonė
O ką “kraštietė” atsakytų į barzdiškių užuominas dėl laimėjimo “tam, kam reikia”?
“Absoliuti nesąmonė. Visuomet atsiranda įvairiausių sąmokslo teorijų. Šio projekto minusai ir yra, kad atsiskleidžia kažkieno savanaudiškumas, užuot pasidžiaugus laimėtojais. Tačiau šis projektas turi ir kitą pridėtinę vertę. Tie projektų teikėjai, pvz., Bardžiai – aktyvūs, faini, jie parodo, ko reikia rajonui. Tie mažiukai projektai irgi gali būti įgyvendinti. Iš tikrųjų reikia į tuos mažuosius atsisukti, bet jau per kitą biudžeto eilutę. Nesvarbu, kad jie nelaimi čia, bet mums, man, kaip politikei, parodo, ko reikia rajonui. Pvz., Tūbausiams reikia tik 3 tūkst. eurų įgyvendinti jų projektėlį. Tai mums – kelrodis, į ką atkreipti dėmesį”, – kalbėjo Tarybos narė.
Abejojančių projekto organizavimo skaidrumu yra ir daugiau. Pavyzdžiui, www.svyturiolaikrastis.lt straipsnius dažnai komentuojanti kretingiškė Nerina Jotkutė Kaselienė, su ja susisiekus straipsnio autorei paantrino Barzdžių seniūnaičiui: “Manau, kad jei gyvenvietė didelė, ji automatiškai gali surinkti daugiau balsų. Ir yra neteisybė mažų kaimelių atžvilgiu.”
Gyventojų iniciatyvų projekto idėjos autorė – Tarybos narė V. Jakumienė su vydmantiškiu Tarybos nariu priklauso tam pačiam rinkiminiam komitetui “Kretingos kraštas”.
Pernai “kraštiečiai” priklausė Kretingos rajono savivaldybės tarybos valdančiajai daugumai, šiemet yra opozicijoje.

Varžėsi 18 projektų
Šiemet gyventojų iniciatyvoms buvo pasiūlyti 24 projektai, iš jų 18 atitiko reikalavimus – infrastruktūriniai projektai, nesantys privačioje teritorijoje, vėliau nereikalaujantys papildomų investicijų – ir keliavo į balsavimą.
Projektai varžėsi dviejose kategorijose: 8 – mažos ir 10 – didelės apimties, iki 120 tūkst. eurų vertės.
Paskutiniame idėjų atrankos etape – viešame balsavime – už projektus iš viso balsuota net 2 910 kartų. Skaičiuojant vykusių rinkimų rezultatus, buvo neįskaityti ne rajono gyventojų atiduoti balsai, jaunesnių nei 16 metų, dėl nepilnai užpildytų privalomų anketos duomenų ir daugiau nei vieną kartą balsavusių rajono gyventojų balsai.
Iš viso už iniciatyvas balsavo 2470 Kretingos rajono gyventojų, kurie projektams skyrė 5 692 balsus. Vienas gyventojas galėjo balsuoti už ne daugiau kaip po 3 skirtingus projektus kiekvienoje iš trijų kategorijų.

Šių metų nugalėtojai
Didelės apimties iniciatyvų visame rajone kategorijoje laimėjo vydmantiškių projektas „Atsiplėšk nuo kasdienybės“, sulaukęs 576 rajono gyventojų balsų. Jam prašoma 120 tūkst. eurų. Įgyvendinant šį projektą bus sutvarkyta nenaudojama apleista Vydmantų gimnazijos reikmėms priskirta žemės sklypo dalis, įrengtas riedučių, riedlenčių ir BMX dviračių parkas su mažąją architektūra.
Kita vydmantiškių pergalė – mažos apimties iniciatyvų Kretingos rajone kategorijos projektas „Pontoninio tilto įrengimas Vydmantų karjere“, už kurį balsavo 667 gyventojai. Įgyvendinus šią iniciatyvą bus pastatytas pontoninis tiltas ir sutvarkytas Vydmantų karjero dugnas, kad būtų tinkamas maudymuisi. Tiltui įrengti vydmantiškiai prašo 20 tūkst. eurų.
Mažos apimties iniciatyvų Kretingos mieste kategorijoje laimėjo 524 balsus pelnęs projektas „Sporto aikštelės apšvietimas prie Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos.“ Projektui jaunimas prašo 20 tūkst. eurų.
Daugiausiai rajono gyventojų balsų sulaukusias ir administracijos direktoriaus patvirtintas iniciatyvas įgyvendins Kretingos rajono savivaldybės administracija. Projektų įgyvendinimas 100 proc. finansuojamas savivaldybės biudžeto lėšomis.
Mažos apimties projektai įgyvendinami per 1 metus, didelės apimties – per 2 metus.

Gyventojų iniciatyvų projektų balsavimo komisijos balsų skaičiavimo rezultatai

Kretingos miesto seniūnijoje įgyvendinamo mažos apimties projekto iki 20 tūkst. eurų kategorija
Nr. 1. Sporto aikštelės apšvietimas prie Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos, 19,9 tūkst. eurų – 524 balsai.

Projektas nugalėtojas Kretingos mieste įgyvendinamų mažos vertės – iki 20 tūkst. eurų – kategorijoje.

Kretingos rajone įgyvendinamo mažos apimties projekto iki 20 tūkst. eurų kategorija
Nr. 7. Pontoninio tilto įrengimas Vydmantų karjere, 20 tūkst. eurų – 667 balsai.

Projektas nugalėtojas Kretingos rajone vykdomų mažos vertės – iki 20 tūkst. eurų – projektų kategorijoje.

Nr. 3. Jauki laisvalaikio zona visai šeimai Barzdžių kaimo Liepų ir Kalno gatvių sankryžoje, 10 tūkst. eurų – 447 balsai.
Nr. 2. Vaikų atviros aktyvaus laisvalaikio ir poilsio zonos „Nuostabi vaikystė“ įrengimas Kretingsodžio kaime, 19,8 tūkst. eurų – 332 balsai.
Nr. 4. Darbienā – ved če vėsė kelē, 18,5 tūkst. eurų – 286 balsai
Nr. 8. Atokvėpio ir aktyvaus sporto zonos įrengimas Pryšmančių parke, 5 tūkst. eurų – 245 balsai.
Nr. 6. Rekreacinės erdvės sukūrimas Nasrėnuose, 15,7 tūkst. eurų – 218 balsų.
Nr. 5. Lauko sporto erdvės įrengimas Tūbausių kaimo bendruomenei, 3,3 tūkst. eurų – 101 balsas.

Kretingos rajone įgyvendinamo didelės apimties projekto iki 120 tūkst. eurų kategorija
Nr. 9. “Atsiplėšk nuo kasdienybės” Vydmantuose, 120 tūkst. eurų – 576 balsai.

Projektas nugalėtojas Kretingos rajone vykdomų didelės vertės – iki 120 tūkst. eurų – projektų kategorijoje.

Nr. 14. Kretingos kalnų dviračių parkas, 119,5 tūkst. eurų – 507 balsai.
Nr. 15. Pėsčiųjų tako Akmenos upės pakrantėje įrengimas, 116 tūkst. eurų – 503 balsai.
Nr. 16. Prezidento A. Stulginskio terasa Jokūbave, 31 tūkst. eurų – 297 balsai.
Nr. 12. Sūpynių įrengimas Darbėnų miestelio Vytauto Didžiojo parke, 66,4 tūkst. eurų – 293 balsai.
Nr. 11. Visi – į Kūlupėnus, 36,2 tūkst. eurų – 208 balsai.
Nr. 10. Kretingos istorija mažojoje architektūroje, 30 tūkst. eurų – 172 balsai.
Nr. 17. Saugus vaikas – saugi šeima, 27,1 tūkst. eurų – 146 balsai.
Nr. 18. Kurmaičių kaimo poilsio aikštelės sutvarkymas, 27 tūkst. eurų – 93 balsai.
Nr. 13. Bažnyčios g. Tūbausių kaime apšvietimas, 34,8 tūkst. eurų – 77 balsai.

 36,970 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes